UPDATE COVID 19 maatregelen

In dit bericht leest u o.a. meer over de nieuwe COVID maatrelen in Sri Lanka; informatie over de sneltest voor wanneer u Nederland wilt inreizen vanuit Sri Lanka; nieuwe informatie over vaccinatie van Nederlanders in het buitenland en het vaccineren van Nederlanders in Sri Lanka en de Malediven.

COVID maatregelen Sri Lanka

Het aantal COVID besmettingen in Sri Lanka neemt snel toe. Vanaf vanavond 13 mei 23 uur tot maandagmorgen 17 mei 4 uur geldt een de facto lockdown op het hele eiland. Essentiele services blijven wel open en reizen naar vaccinatielocaties is toegestaan. Vanaf maandagmorgen 17 mei tot minimaal 31 mei mag u alleen op de on-/even dagen (oneven dagen: als uw ID-kaart eindigt op 1, 3, 5, 7, 9 en even dagen: als uw ID-kaart eindigt op 0, 2, 3, 6, 8) voor niet-essentiële doelen (i.e. geen woon-werkverkeer) naar buiten (1 persoon per huishouden). Daarnaast moet u tot minimaal 31 mei in de provincie blijven waar u nu bent. Hier vindt u een overzicht van alle beperkende maatregelen: srilanka.travel/helloagain/documents/PHS2_E_new_media_relase_guidelines_interprovincial_movementys.pdf. Het is niet uitgesloten dat verdere beperkingen of verlenging van deze maatregelen volgen.

Wilt u Nederland inreizen vanuit Sri Lanka?

Dan moet u als reiziger (van 13 jaar en ouder) een negatieve COVID-19 NAAT (PCR)-testuitslag van maximaal 24 uur oud laten zien bij het aan boord gaan van het vliegtuig naar Nederland. Of u moet in het bezit zijn van een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud bij het boarden van het vliegtuig naar Nederland en een negatieve NAAT (PCR)-test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Nederland. U kunt een sneltest laten doen in het Asiri Surgical Hospital in Colombo. Let op: ontwikkelingen volgen elkaar snel op en veel landen en luchthavens gaan dicht voor passagiers (ook transit) vanuit Sri Lanka.

Reizen naar Sri Lanka en de Malediven

Voor reizen naar Sri Lanka en de Malediven geldt nog steeds een negatief reisadvies. Dit betekent dat de Nederlandse overheid adviseert alleen te reizen als het strikt noodzakelijk is.

Vaccinatie van Nederlanders in het buitenland

Nederlanders die niet in Nederland wonen, maar beschikken over een BSN en voor verlof in Nederland zijn, kunnen in Nederland worden gevaccineerd. Bent u in het bezit van een BSN en een DigiD, en is het vaccineren voor uw geboortejaar al gestart (www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/volgorde-van-vaccinatie-tegen-het-coronavirus/volgorde-vaccinatie-voor-mensen-die-niet-in-de-zorg-werken) dan kunt u zich aanmelden voor vaccinatie via https://coronatest.nl/ik-wil-me-laten-vaccineren/een-online-afspraak-maken.

Vaccineren van Nederlanders in Sri Lanka en de Malediven

Nederlanders met een geldige residence permit voor Sri Lanka of de Malediven en die ouder zijn dan 30 jaar (Sri Lanka) of 18 jaar (Malediven) worden meegenomen in het vaccinatieprogramma van Sri Lanka en de Malediven. De ambassade raadt Nederlanders aan zich te laten informeren over de mogelijkheden bij het lokale Public Health Department. Er zijn geen kosten aan de vaccinaties verbonden.

Meer informatie:

Lees hier de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

Adviezen van de Rijksoverheid over reizen en vakanties staan hier: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie

U vindt meer informatie over de actuele COVID-19 situatie in Sri Lanka hier: www.covid19.gov.lk

Sri Lanka opent haar grenzen voor toeristen onder strikte maatregelen: www.srilanka.travel/helloagain

Voor updates over de situatie in de Malediven kunt u terecht op de site: www.visitmaldives.com/en/covid19-updates

BZ informatie service

Wanneer u in Sri Lanka of op de Malediven verblijft, raden we u aan zich te registreren bij de ambassade zodat wij u op de hoogte kunnen houden van actuele ontwikkelingen. Dit kan via de BZ informatieservice: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/

Mocht u alsnog vragen hebben, dan kunt u een email sturen naar col@minbuza.nl.

Voor noodgevallen kunt u contact op nemen met het BZ contactcentrum: +31 247 247 247.

Vriendelijke groet,

de Nederlandse Ambassade in Sri Lanka.