Nieuwe tool voor aanvragen van paspoort of ID-kaart

Er is een nieuwe tool voor paspoorten en ID-kaarten op Nederlandwereldwijd. De tool maakt het bezoekers makkelijker om een paspoort of ID-kaart aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool kunt u online een persoonlijke checklist maken van de documenten die u nodig heeft bij uw aanvraag.

U vindt de nieuwe tool op de aanvraagpagina's voor paspoorten- en ID-kaarten van alle landen wereldwijd. Daar leest u ook alle landspecifieke eisen die van belang zijn voor uw aanvraag.

Scheelt tijd

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een paspoort of ID-kaart terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten. Of bij een van de zogeheten grensgemeenten in Nederland. Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken. Als u de tool heeft doorlopen, weet u precies welke documenten u nodig heeft. Dat scheelt u weer tijd.

Meer talen

De nieuwe tool voor paspoorten en ID-kaarten is voor nu alleen nog beschikbaar op de Nederlandse versie van Nederlandwereldwijd. Na de zomer werkt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan versies in meedere talen.

Initiatiefnemers

De nieuwe tool is een initiatief van de ministeries van BZK en Buitenlandse Zaken en de grensgemeenten.