Wonen in Nederland
Komt u (tijdelijk) in Nederland wonen? Dan moet u veel zaken regelen. Afhankelijk van uw situatie bijvoorbeeld een verblijfsvergunning, ziektekostenverzekering of u moet de Nederlandse taal leren.
OPZOEKEN
Mensen kunnen in Nederland asiel krijgen als ze bescherming nodig hebben. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelt de asielaanvragen.
In Nederland
In Nederland kunt u een asielaanvraag indienen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Deze pagina is in het Engels. De IND beoordeelt of een asielzoeker inderdaad bescherming nodig heeft.
In het buitenland
Het is niet mogelijk om bij een Nederlandse ambassade of consulaat asiel aan te vragen.
Zit u in een vluchtelingenkamp buiten Nederland? Dan verloopt uw asielaanvraag via de UNHCR (informatie in het Engels).
Wilt u in Nederland wonen? Dan heeft u mogelijk een verblijfsvergunning nodig. In veel gevallen moet u ook een visum voor lang verblijf aanvragen voordat u naar Nederland reist. Dit visum heet ook wel een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv).
Woont u buiten de Europese Unie (EU) en wilt u voor langere tijd naar Nederland komen? Controleer dan of u het basisexamen inburgering buitenland moet doen in het land waar u woont.
Moet u examen doen?
Bent u 18 jaar of ouder? En jonger dan de pensioenleeftijd? Dan doet u het basisexamen inburgering buitenland als u voor langere tijd naar Nederland komt. U hoeft geen basisexamen inburgering buitenland te doen als u tot de uitzonderingen behoort.
Wat moet u doen?
-
Voorbereiden
Met het zelfstudiepakket van Naar Nederland kunt u zich voorbereiden op het inburgeringsexamen. Het pakket is in verschillende talen beschikbaar.
-
Aanmelden bij DUO
Om het inburgeringsexamen te kunnen doen, moet u zich aanmelden bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
-
Wat zijn de kosten?
Het examen kost € 150.
-
Afspraak maken met ambassade of consulaat
Hebt u het examen betaald? Dan ontvangt u een bevestiging van DUO. Met dit bewijs kunt u een afspraak maken bij een Nederlandse ambassade of consulaat. Daar kunt u uw examen doen. Dit kan niet op iedere locatie. Kijk in het overzicht van ambassades en consulaten (informatie in het Engels) waar u examen kunt doen.
Bij uw inburgeringsexamen moet u het volgende bij zich hebben: een geldig paspoort, de afspraakbevestiging en een recente pasfoto in kleur.
Wanneer hoort u de uitslag?
U krijgt binnen 8 weken een mail van DUO waarin u leest of u geslaagd bent voor uw inburgeringsexamen.
Machtiging tot voorlopig verblijf (MVV)
Bent u geslaagd? Dan kunt u een MVV aanvragen. U vraagt dit visum binnen 1 jaar aan.
Verder inburgeren
Na aankomst gaat u verder inburgeren in Nederland.
Bent u Nederlander of heeft u een verblijfsvergunning? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden uw buitenlandse kind(eren) naar Nederland halen. Uw minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar) kunnen in sommige gevallen een verblijfsvergunning krijgen. Of dit mogelijk is, hangt bijvoorbeeld af van de nationaliteit van uw kind.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) geeft informatie over de aanvraag en procedure. Bijvoorbeeld wat u in Nederland moet regelen en wat (u voor) uw kind in het buitenland moet doen.
Woont uw partner of echtgeno(o)t(e) in Nederland? En heeft hij of zij de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning? Dan mag u onder voorwaarden naar Nederland komen.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is verantwoordelijk voor het toekennen van verblijfsvergunningen. Op hun website staat uitgelegd wat u zelf in het buitenland moet regelen. En wat uw echtgeno(o)t(e) of (geregistreerd) partner in Nederland voor u moet doen.
U kunt in Nederland uw relatie op twee manieren voor de wet officieel maken. U kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Beiden zijn mogelijk tussen twee mensen van hetzelfde of verschillende geslacht. Lees meer over trouwen, samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap op Rijksoverheid.nl.
Ga naar het gemeentehuis
Trouwen gebeurt in Nederland voor de burgerlijke stand. Welke papieren u nodig heeft voor een huwelijk in Nederland, hangt af van uw nationaliteit. Vraag bij het gemeentehuis waar u wilt trouwen na welk document u nodig heeft.
Komt u in Nederland wonen, dan kunt u zich in de praktijk goed redden in het Engels. Wilt u de Nederlandse taal leren? Dat kan op meerdere plekken in Nederland en het buitenland. Soms is het verplicht om Nederlands te leren.
- Nederlands leren in Nederland
De officiële taal in Nederland is het Nederlands. Nederlands leren in Nederland kan op alle niveaus. De Taalunie (Dutch Language Union) biedt meer informatie over de mogelijkheden om Nederlands te leren.
Wilt u weten of u in Nederland belasting moet betalen? U leest hierover op Belastingdienst.nl.
Als u in Nederland komt wonen of werken, moet u meestal ook in Nederland belasting betalen. Op de website van de Belastingdienst leest u wat u moet regelen als u in Nederland komt wonen en werken (informatie in het Engels).
Belastinginformatie voor particulieren en ondernemers
Op belastingdienst.nl vindt u meer informatie die voor buitenlanders in Nederland relevant is:
- informatie voor particulieren (bijvoorbeeld over belastingteruggave, informatie in het Engels)
- informatie voor ondernemers (bijvoorbeeld over VAT / btw-regels)
Telefoonnummer buitenland
Kunt u de informatie niet op Belastingdienst.nl vinden? Neem contact op met de Belastingdienst.
Gaat u in Nederland wonen of werken? Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) leest u waarvoor u wel en niet verzekerd bent.