Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Kroatië

Woont u in Kroatië en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Kroatisch rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Kroatisch rijbewijs bij het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Kroatisch en Engels). U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen.

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. Het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken kan u vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u het kunt omwisselen voor een Kroatisch rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Wat heb ik nodig?

Voor het aanvragen van een Kroatisch rijbewijs heeft u de volgende documenten nodig:

  • een echtheidsverklaring van de RDW. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres. De verklaring is in het Engels. Deze moet u laten vertalen naar het Kroatisch. Dat kan alleen bij een beëdigd vertaler. U hoeft de vertaling niet te laten legaliseren. Vind een beëdigd vertaler (Raad voor Rechtsbijstand)
  • uw Nederlandse rijbewijs
  • 1 foto (35x45mm)
  • bewijs van betaling van het bedrag HRK 15,00 (zegel)
  • betaling van HRK 151,00 (standaard procedure), HRK 200,00 (versnelde procedure) of HRK 450,00 (spoed procedure)

Uw Kroatische rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig