Nederlandse nationaliteit verliezen

Heeft u een dubbele nationaliteit? En woont u buiten de EU? Dan kunt uw Nederlanderschap verliezen als u niet op tijd uw Nederlandse paspoort verlengt. U kunt ook uw Nederlandse nationaliteit verliezen als u een andere nationaliteit aanneemt.

Op tijd uw paspoort verlengen

Woont u minimaal 10 jaar buiten het Koninkrijk der Nederlanden of de Europese Unie (EU)? Heeft u een dubbele nationaliteit? En bent u meerderjarig? Dan loopt u het risico dat u uw Nederlanderschap verliest. Dit kunt u voorkomen door:

  • van de 10 jaar minimaal 1 jaar in het Koninkrijk der Nederlanden of de EU te wonen
  • steeds op tijd uw Nederlands paspoort,  ID-kaart of verklaring Nederlanderschap te verlengen

Op tijd betekent: binnen 10 jaar vanaf de datum van afgifte van uw huidige document.

U kunt uw paspoort, ID-kaart of verklaring van Nederlanderschap aanvragen bij een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal bij u in de regio. Het advies is om 3 maanden voordat uw document verloopt een afspraak te maken. Dan weet u zeker dat u het nieuwe document op tijd heeft.

Soms heeft u extra documenten nodig vanwege uw dubbele nationaliteit.

Aannemen tweede nationaliteit

Kreeg u uw andere nationaliteit na 1 april 2003? Dan verliest u de Nederlandse nationaliteit. Behalve als u tot de uitzonderingen behoort.

Uitzonderingen

In deze gevallen behoudt u als Nederlander beide nationaliteiten:

  • U bent geboren in het land van uw andere nationaliteit. En u woonde daar op het moment dat u de andere nationaliteit aannam.
  • U woonde voor uw 18de jaar 5 jaar achtereen in het land van uw andere nationaliteit.
  • U bent getrouwd met iemand die de andere nationaliteit heeft.

Deze uitzonderingen gelden niet als u de nationaliteit van Oostenrijk of Noorwegen aanneemt. Dan verliest u de Nederlandse nationaliteit wel.

Let op! Noorwegen heeft het verdrag met Nederland opgezegd. Vanaf 19 december 2019 geldt dit verdrag niet meer. Na die datum geldt de huidige Nederlandse wet.

Andere situaties waarin u de Nederlandse nationaliteit verliest

Een overzicht van alle  situaties waarin u de Nederlandse nationaliteit verliezen kunt, leest u bij de Rijksoverheid.