U gaat exporteren naar Kenia

Wilt u uw product exporteren naar Kenia? U krijgt bijvoorbeeld te maken met exportdocumenten.

Beginnen met exporteren

De Nederlandse overheid kan u helpen met de eerste stappen op een buitenlandse markt. Veel informatie vindt u op Ondernemersplein.nl  en via de app NL exporteert. De Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan klaar om uw vragen te beantwoorden en geven advies.

Informatie per land

Bij RVO vindt u informatie per land die u nodig heeft, bijvoorbeeld over de lokale invoertarieven en -procedures. Kies daarvoor uw land in het landenoverzicht  en klik vervolgens op exportregels.

Kies het juiste exportdocument

Als u gaat exporteren, krijgt u met veel documenten te maken. Voor exporteren binnen de Europese Unie en buiten de Europese Unie heeft u verschillende documenten nodig. Sommige documenten laat u bij de Douane zien als u goederen de grens over brengt. De Kamer van Koophandel heeft voor u de benodigde documenten.

Exporteren naar dit land of gebied

Het economische cluster op de Nederlandse ambassade richt zich op het verbeteren van de bilaterale economische relaties tussen Nederland en Kenia door o.a. informatie te verstrekken over handels-en investeringsmogelijkheden en het ondernemingsklimaat in Kenia.

In Kenia wordt een aid to trade beleid uitgevoerd omdat het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken Kenia als een overgangsland ziet dat in toenemende mate gezien wordt als handels-en investeringspartner, in plaats van primair ontvanger van ontwikkelingshulp.

Industriële producten, machines, transportmiddelen en etenswaren zijn de voornaamste importproducten van Kenia. Nederland exporteert voornamelijk petroleum-producten, tractoren, computers, vliegtuig-onderdelen, farmaceutische producten en vrachtwagens. Wanneer u gedetailleerde informatie wilt verkrijgen aangaande alle import van Kenia, kunt u de volgende Engelstalige websites bezoeken:

Kenya Revenue AuthorityKenya Investment Authority en eRegulations, een online database die transparantie geeft over procedures.  

De exportvereisten voor toegang tot de Keniaanse markt hangen af van het type product dat u wenst the exporteren. Zo zijn er specifieke eisen voor producten van dierlijke oorsprong en levensmiddelen. Op de website Agroberichten Buitenland  vindt u het laatste nieuws over nieuwe afspraken omtrent de export van deze type producten. Daarnaast is de site van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit een belangrijke bron van informatie over de procedures, eisen, benodigde documenten en registraties die u nodig heeft.

Heeft u vragen over de export van agricultuur producten naar Kenia stuur een Engelstalige email met uw vraag naar nai-lnv@minbuza.nl

Heeft u vragen over de export van alle overige producten naar Kenia stuur een Engelstalige email met u vraag naar nai-ea@minbuza.nl.