COVID-19: Brief aan Nederlanders in Kenia (02 november 2020)

Geachte Nederlanders in Kenia,

Het is al weer meer dan een maand geleden dat ik u informeerde over mijn start als nieuwe ambassadeur in Kenia, Somalië en de Seychellen en ik u op de hoogte stelde van ontwikkelingen op het gebied van reizen van en naar Kenia. Inmiddels heb ik al een behoorlijk aantal van u ontmoet en zal ik binnenkort een aantal bijeenkomsten hebben met leden van het Netherlands business netwerk. Daar kijk ik naar uit.

Graag informeer ik u dat enige tijd geleden het Nederlandse reisadvies voor Kenia is geactualiseerd in verband met de aanpassing van de maatregelen die de Keniaanse overheid treft om de COVID-19 pandemie in Kenia in te perken. Deze actualisatie heeft geen gevolgen voor de kleur van het reisadvies: Nederland raadt aan alleen essentiële reizen te ondernemen naar het buitenland. Dit betekent dat het overgrote deel van de wereld een oranje reisadvies heeft. Voor Europa geldt echter dat sommige landen een “rood” advies hebben, hetgeen betekent advies om daar niet naar toe te reizen, of geel waarmee wordt gewaarschuwd voor risico’s. Het reisadvies voor Kenia kunt u vinden via link reisadvies.

Voor Nederlandse reizigers naar Kenia is het van belang te controleren of hun reisverzekering het risico afdekt van kosten die samenhangen met het oplopen van een eventuele COVID-19 besmetting. Wellicht is een aanvullende verzekering nodig. De inreisvoorwaarden voor Kenia zijn vooralsnog onveranderd: het kunnen overleggen van een negatieve PCR COVID-19 test van niet ouder dan 96 uur en inschrijving via Travelers Health Surveillance Form waarmee u een QR code krijgt die u bij aankomst in Kenia nodig heeft. Deze QR code dient u op uw telefoon te laten zien.

Voor Nederland geldt dat de grenzen nog steeds gesloten zijn voor reizigers van buiten Europa. Hierop zijn uitzonderingen voor onder andere familieleden van Nederlanders en mensen met een verblijfsvergunning, mensen met een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV), langeafstandsgeliefden, topsporters en hun begeleiders, personen werkzaam in de culturele sector, voor buitenlandse zakenlieden die moeten reizen in het belang van de Nederlandse economie en samenleving, journalisten en onderzoekers. Voor de details verwijs ik u naar Naar Nederland reizen en Vliegreizen en COVID-19.

De overheid geeft het dringende advies om bij aankomst in Nederland voor 10 dagen in quarantaine te gaan.

Ik wil graag benadrukken dat zowel de maatregelen in Kenia als in Nederland verder kunnen worden aangescherpt. Zoals u via het nieuws ongetwijfeld zult weten, volgen de ontwikkelingen zich in Nederland snel op. Over het algemeen worden nieuwe maatregelen afgekondigd tijdens de persconferenties van minister president Rutte. Ik raad u aan deze in de gaten te houden en voordat u gaat reizen goed te checken of er nieuwe regels van kracht zijn.

Voor wat betreft het risico op infectie in Kenia raad ik u aan goed het nieuws en de berichtgeving van het ministerie van gezondheid te volgen,  Ministry of Health Er is op dit moment sprake van een toename van het aantal patiënten dat in ziekenhuizen wordt opgenomen. Het beeld hiervan wisselt sterk. Houd u zich vooral aan de regels die de Keniaanse overheid heeft uitgevaardigd zoals het houden van afstand, het dragen van mondkapjes in de publieke ruimte en zelfisolatie indien u in contact bent geweest met mensen die positief getest zijn op COVID-19 of als u zelf verschijnselen heeft.

De ambassade is bereikbaar voor algemene vragen via nai@minbuza.nl. Voor consulaire zaken kunt u contact opnemen via nai-ca@minbuza.nl. Voor noodgevallen buiten kantooruren kunt u zich wenden tot het 24/7 BZ contactcenter, telefoon +31 247 247 247.  U kunt het contactcenter ook bereiken via Whatsapp of twitter @247BZ . Voor de goede orde wijs ik u ook nog eens op de mogelijkheid dat u zich (vrijwillig) kunt registreren bij de ambassade via   Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zijn in Kenia ook WhatsApp groepen georganiseerd rond regio’s waarin indien nodig informatie uitgewisseld wordt over bijv. veiligheidsrisico’s. Mocht u hiervoor belangstelling hebben, registratie kan via dit Registratieformulier

Tot slot wijs ik u er op dat indien u vanuit het buitenland wilt stemmen voor de parlementaire verkiezingen van 17 maart 2021, u zich tot 3 februari kunt registreren via Stemmen vanuit het buitenland.

Met vriendelijke groet,

Maarten Brouwer

Ambassadeur