COVID-19: Brief aan Nederlanders in Kenia (31 juli)

Geachte Nederlanders in Kenia,

Op zaterdag 1 augustus zal het Keniaanse luchtruim voor reguliere internationale passagiersvluchten weer openen. De volgende luchtvaartmaatschappijen hebben aangegeven dat zij op regelmatige basis zullen vliegen: British Airways, KLM, Kenya Airways, Lufthansa, Emirates, Ethiopian en Qatar Airways. Raadpleeg de desbetreffende websites voor de vluchtschema’s en COVID-19 regelgeving van de maatschappij. KLM heeft zijn eerste vlucht op 1 augustus.

Op 30 juli maakte de minister van Transport bekend dat vooralsnog alleen reizigers uit een beperkt aantal landen Kenia tegen nieuwe voorwaarden kunnen binnenreizen. Deze lijst met landen zou regelmatig worden aangepast. Sinds 31 juli staat Nederland ook op de lijst.

Tot 1 augustus konden sinds het dichtgaan van het luchtruim voor internationaal passagiersverkeer alleen Kenianen en buitenlanders met een geldige verblijfsvergunning Kenia via een beperkt aantal speciale repatrieringsvluchten inreizen. Er diende een negatieve COVID test te kunnen worden overlegd en er was sprake van twee weken verplichte (thuis)quarantaine.

Met de hervatting van het internationale passagiersverkeer zijn er aangepaste regels afgekondigd die voorlopig met name gelden voor de reizigers afkomstig uit de landen op eerdergenoemde lijst.

De nieuwe regels voor inreizen zijn:

Reizigers die Kenia binnen komen dienen een geldig bewijs van een negatieve PCR COVID-19 test te overleggen, niet ouder dan 4 dagen. De lichaamstemperatuur wordt bij aankomst gecontroleerd en als die niet hoger is dan 37,5 graden dan is quarantaine niet nodig.

Indien een reiziger tijdens de vlucht of bij aankomst symptomen blijkt te hebben, dan zal deze in quarantaine moeten. Verder dient men bij aankomst een ingevuld “Passenger Locator Form” in te leveren. Deze formulieren worden uitgedeeld ofwel tijdens de vlucht ofwel bij aankomst. Ze worden gebruikt in het geval blijkt dat een passagier tijdens de vlucht COVID symptomen heeft ontwikkeld. De twee rijen om deze passagier heen zullen vervolgens worden verplicht twee weken in quarantaine te gaan.

Degenen die passagiers van het vliegveld ophalen dan wel wegbrengen tijdens de uren van de avondklok (tussen 9 uur ’s avonds en 4 uur ’s ochtends) moeten kunnen aantonen dat zij met geldige reden op weg zijn naar het vliegveld dan wel daarvan terugkeren.

Voor de laatste informatie met betrekking tot de Keniaanse COVID-19 maatregelen en inreisrestricties verwijs ik  graag naar onze pagina met veelgestelde vragen bij het reisadvies voor Kenia, zie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reisadvies-kenia.

Reizigers die naar Nederland of een van de andere Schengenlanden willen reizen, kunnen informatie vinden op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.

Graag wil ik u laten weten dat de consulaire afdeling vanaf 3 augustus weer reguliere paspoortaanvragen inneemt. Het is sinds 27 juli ook mogelijk voor mensen met een langeafstandsrelatie om een visumaanvraag in te dienen.

Voor het maken van een afspraak of voor andere vragen kunt u de consulaire afdeling een e-mail sturen: NAI-CA@minbuza.nl.

Martine van Hoogstraten

Chargée d’Affaires a.i.