COVID-19: Brief aan Nederlanders in Kenia

Geachte Nederlanders,

Op dit moment zijn er in Kenia 7 bevestigde gevallen van COVID-19, de verwachting is dat dit aantal zal oplopen. De Keniaanse overheid neemt dan ook steeds striktere maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. Zo zijn alleen Keniaanse burgers en ingezetenen nog welkom en zal de overheid zelfquarantaine bij aankomst in Kenia strikt handhaven. Ook aan Europese kant wordt het strenger: alle niet essentiële reizen van personen vanuit derde landen naar Europa (alle EU-lidstaten, alle leden van Schengen en het VK) zijn niet meer mogelijk vanaf vanavond 18.00 uur NL-tijd (Ga naar de website www.nederlandwereldwijd.nl  en www.netherlandsandyou.nl ).

De ontwikkelingen met betrekking tot de veiligheidssituatie in het Kenia zijn momenteel nog moeilijk te overzien. Wel kunnen we met zekerheid stellen dat het gezondheidssysteem bij een eventuele uitbraak zwaar onder druk zal komen te staan, hetgeen van belang is als u onderdeel uitmaakt van een risicogroep. Volg de adviezen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). U treft daar ook informatie om te bepalen of u tot een risicogroep behoort.

Ik wijs u er nogmaals op dat het uw eigen verantwoordelijkheid is om te besluiten naar Nederland terug te reizen of te blijven. De mogelijkheden om Kenia te verlaten nemen steeds verder af en ook vliegmaatschappijen hebben te maken met omstandigheden en regelgeving die snel kan veranderen. De verwachting is dat KLM volgende week nog zal vliegen op 25 en 28 maart, terwijl Kenya Airways aangeeft volgende week nog vijf keer op Amsterdam te vliegen. Over de periode daarna valt momenteel weinig te zeggen.

Er leven veel vragen, voor antwoorden op veel gestelde vragen verwijs ik u graag naar de website Nederland Wereldwijd. Ga naar de website:

https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/gevolgen-coronavirus-voor-reisplannen.

Indien u hulp nodig heeft, raden wij  u aan contact op te nemen met uw reisverzekeraar of het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan telefonisch via +31 247 247 247 (let op: het is erg druk aan de telefoon en de wachttijd kan flink oplopen).

Het zal u niet zijn ontgaan dat Koningsdag dit jaar niet kan plaats vinden in Nederland; dit geldt ook voor alle ambassades. Sorry! De Nederlandse Ambassade in Kenia blijft zich verder inzetten om u zo goed mogelijk van dienst te zijn en ik wens u veel sterkte in deze onzekere tijden.

Met vriendelijke groet,

Frans Makken

Ambassadeur