Reisadvies Jamaica | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 21-09-2020 | Nog steeds geldig op: 28-09-2020

Na een verblijf in Jamaica gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubrieken ‘Verkeersveiligheid’ en ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Jamaica
Download 'Kaart bij reisadvies Jamaica' (PDF, 95 kB)

Reischecklist Jamaica

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Jamaica favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Jamaica. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van skimming, verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar  Jamaica. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus.

Er zijn in Jamaica veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent, vooral door de criminaliteit. De overheid heeft als veiligheidsmaatregel tegen criminaliteit de noodtoestand in een aantal gebieden ingevoerd: de parishes Clarendon, St. Catherine, St. James (incl. Montego Bay), Hanover, Westmoreland (incl. Negril), St. Andrew (incl. delen van Kingston), en Oost-Kingston. In deze gebieden kunnen ook wegblokkades zijn. Ook zijn er in een aantal gebieden speciale veiligheidszones ingesteld (in Denham Town (Kingston), Mount Salem (incl. Montego Bay) en August Town. Deze zones worden Zones of Special Operations (ZOSO) genoemd. Hier hebben het leger en de politie de mogelijkheid gekregen om samen op te treden tegen geweld en schietincidenten.

Criminaliteit

Er is veel zware criminaliteit en geweld op Jamaica. Vooral in de hoofdstad Kingston en in de directe omgeving van de hoofdstad, zoals Spanish Town en Clarendon, maar ook in de stad Montego Bay. Op Jamaica komen ook relatief veel moorden voor. Wees alert. Zeker in volkswijken, geïsoleerde gebieden en op verlaten stranden. Vermijd deze dus.

Diefstal bij toeristen

Het motief voor de meeste aanvallen op toeristen is diefstal. De meeste hotels en resorts zijn goed bewaakt. Komt u buiten het resort of hotel? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Bezoek niet te vaak dezelfde plaatsen, zoals restaurants buiten de hotelresorts. Dit kan u doelwit maken van berovingen;
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen;
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft in uw hotelkluisje;
 • Reis alleen bij daglicht als u met de auto reist. Neem geen onbekenden mee en houd autodeuren en ramen gesloten. Ook bij een stop;
 • Reis na zonsondergang en voor zonsopgang niet met de bus;
 • Maak geen gebruik van het openbaar vervoer in Kingston. Wees voorzichtig in de rest van het land;
 • Ga niet alleen naar afgelegen gebieden of verlaten stranden. Ook niet overdag; 
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

Op Jamaica kunnen van ongeveer juni tot en met november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden op Jamaica? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op Jamaica en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Vanaf 15 juni heeft Jamaica zijn grenzen weer geopend voor internationale reizigers, op voorwaarde dat de reizigers de coronamaatregelen in acht nemen.

Reizigers krijgen bij aankomst in Jamaica een gezondheidstest en worden getest op het coronavirus. De uitkomst van deze testen bepalen welke maatregelen de reizigers krijgen. Deze zijn:

 • Wordt beoordeeld dat er een laag risico is op COVID-19, dan mogen internationale toeristen alleen verblijven in de speciaal daarvoor aangewezen toeristische zone (‘covid resilient corridor’).
 • Wordt beoordeeld dat er een hoog risico is op COVID-19, dan wordt een PCR-COVID-19 test afgenomen. Bij een positieve uitslag (reiziger heeft COVID-19) zal de reiziger onder medisch toezicht in verplichte quarantaine moeten.
 • Bij zakenreizigers die Jamaica korter dan 14 dagen bezoeken, wordt bij aankomst een PCR-COVID-19 test afgenomen. Zij moeten de testresultaten in een hotel of overheidsfaciliteit afwachten. Bij een negatieve test (reiziger heeft geen COVID-19) kunnen zakenreizigers zich verplaatsen, mits zij de Jamaicaanse gezondheidsregels en veiligheidsprotocollen in acht nemen. Bij een positieve test (reiziger heeft COVID-19) zal een zakenreiziger onder medisch toezicht in verplichte quarantaine moeten.
 • Zakenreizigers die Jamaica langer dan 14 dagen bezoeken, moeten bij een laag risico op COVID-19 de eerste 14 dagen na aankomst in thuisquarantaine (bijvoorbeeld in een hotel). Bij een hoog risico op COVID-19 moet de zakenreiziger een COVID-19 test ondergaan. Bij een negatieve test (reiziger heeft geen COVID-19) moeten zij 14 dagen in thuisquarantaine. Bij een positieve test (reiziger heeft COVID-19) zal de zakenreiziger onder medisch toezicht in verplichte quarantaine moeten. 

Meer informatie over de actuele situatie in Jamaica:

Houd de website van het Ministerie van Gezondheid van Jamaica in de gaten voor de laatste stand van zaken. Volg ook het twitteraccount van de Jamaicaanse premier Holess.

Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

In Jamaica komen relatief veel dodelijke ongelukken op de weg voor. Wees dus voorzichtig in het verkeer en reis alleen overdag. Het grote aantal ongelukken heeft meerdere oorzaken, zoals:

 • de wegen zijn niet goed onderhouden;
 • de bewegwijzering is slecht;
 • onveilig rijgedrag (o.a. te hard rijden, rijden onder invloed);
 • de wegen op het platteland zijn smal, kronkelig en slecht verlicht.

Openbaar vervoer

Gebruik alleen taxi’s die door de Jamaica Tourist Board zijn goedgekeurd. U herkent deze taxi’s aan de roze JTB sticker op de voorruit. Deze taxichauffeurs beschikken ook over een JTB pas.
Reist u naar of van de luchthaven? Maak dan alleen gebruik van een JTB-taxi of een taxi dat uw hotel of luchthaven aanbeveelt. Regelt uw hotel een taxi voor u? Zorg dan dat deze taxi alleen voor uzelf is bestemd en niet hoeft worden gedeeld met andere passagiers.

Naar boven

Coronavirus

Thuisquarantaine bij aankomst in Nederland

Na een verblijf in Jamaica gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Coronavirus

De coronabesmettingen zijn toegenomen in Jamaica. Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Jamaica te verkleinen, hebben de lokale autoriteiteiten maatregelen genomen. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de Engelstalige website van de Jamaicaanse autoriteiten.

Volg ook de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Jamaica te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Jamaica.

Homoseksualiteit / LHBTI is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit / LHBTI wordt niet algemeen geaccepteerd op Jamaica. Houd daar rekening mee.

Drugs

Het bezit of gebruik van en handel in drugs (inclusief cannabisproducten) is illegaal en strafbaar in Jamaica.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Jamaica en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 119
 • Ambulance en brandweer: 110

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade op Jamaica

Er is geen Nederlandse ambassade op Jamaica. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Havana (Cuba).

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven