Reisadvies Ivoorkust | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 03-06-2019 | Nog steeds geldig op: 26-02-2020

De veiligheidssituatie in Ivoorkust is verbeterd, maar onzeker. Dit komt door interne spanningen. Protesten verlopen niet altijd zonder geweld. Vermijd protesten.

Kaart bij reisadvies Ivoorkust
Download 'Kaart bij reisadvies Ivoorkust' (PDF, 347 kB)

Reischecklist Ivoorkust

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Ivoorkust favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Ivoorkust, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Ivoorkust in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Ivoorkust een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Ivoorkust u een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Ivoorkust. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Ivoorkust. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Liberia. Dit geldt ook voor de stad Tai. De veiligheidssituatie is hier slecht.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn in Ivoorkust veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Interne spanningen

De veiligheidssituatie in Ivoorkust is verbeterd, maar onzeker. Dit komt door interne spanningen. Bijvoorbeeld tussen verschillende bevolkingsgroepen. Ook door protesten van militairen en ander overheidspersoneel. Militairen en ander overheidspersoneel protesteren tegen hun arbeidsvoorwaarden. Vooral in de steden waar veel militairen zijn gelegerd zoals: Bouaké, Yamoussoukro, Man, Diaolo en Abidjan. Deze protesten kunnen onverwacht plaatsvinden. Vooral in de buurt van kazernes en militaire installaties. Protesten verlopen niet altijd zonder geweld. Blijf daarom zoveel mogelijk uit de buurt van deze plekken als u door het land reist.

In januari 2018 vonden in de stad Bouaké opstanden plaats tussen militairen en veiligheidstroepen van de regering.

In de regio Dix-Huit Montagnes, in het westen van Ivoorkust en aan de grens met Liberia, zijn er spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Deze spanningen kunnen gewelddadig zijn. Ook op andere plaatsen in het land kan onrust ontstaan.

Terrorisme

De overheid in Ivoorkust heeft sinds juli 2015 de veiligheidscontroles opgevoerd, omdat terroristische groepen vanuit Mali het land waren binnengedrongen. Door deze ontwikkelingen in het noorden van het land is er een risico op terroristische aanvallen in het hele land. In maart 2016 vond een terroristische aanslag plaats in de badplaats Grand- Bassam, ongeveer 40 kilometer ten zuidoosten van Abidjan. Hierbij kwamen 18 personen om het leven, inclusief enkele buitenlanders. De overheid heeft de veiligheidsmaatregelen verscherpt, maar extra waakzaamheid blijft belangrijk.

Criminaliteit

In Ivoorkust komt gewelddadige criminaliteit voor. Er zijn veel wapens in omloop. In Abidjan en in de rest van het land. U kunt niet altijd op ondersteuning van de politie rekenen. De veiligheidssituatie in Abidjan is verbeterd. Toch moet u ook hier voorzichtig zijn. In Abidjan kunnen overdag en na zonsondergang in de uitgaansgebieden gewapende diefstallen, roofovervallen en inbraken plaatsvinden.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Reis niet na zonsondergang.
 • Wees overdag op uw hoede en loop indien mogelijk niet alleen over straat.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.

Gewapende bendes actief op de wegen

Op de wegen zijn gewapende bendes actief. Vooral rond de stad Bouaké. Zij proberen automobilisten geld af te persen. Houd ook rekening met wegversperringen door officiële ordediensten en milities.

Natuurgeweld

In Ivoorkust kunnen van mei tot november hevige regenbuien voorkomen. Wegen kunnen door deze regen slecht begaanbaar worden. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website van Accuweather.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

De wegen in Ivoorkust zijn onveilig, in slechte staat en slecht verlicht. Reis na zonsondergang niet buiten de steden. Houd de deuren van uw auto altijd op slot. Het regenseizoen is van mei tot november. Dan kunnen de wegen door hevige regen slecht begaanbaar zijn. In Abidjan zijn de wegen beter onderhouden.

Taxi’s

Niet alle taxi’s zijn betrouwbaar. Pas op met het aanhouden van taxi’s op straat, vooral in het donker. Reis bij voorkeur alleen met geregistreerde taxi’s. Of gebruik taxi-apps zoals Africab.

Naar boven

Gezondheid

Gezondheidssituatie

Bij aankomst op de luchthaven wordt uw vaccinatieboekje gecontroleerd. Zorg dat uw vaccinaties op orde zijn.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Ivoorkust te voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade in Ivoorkust.

Religies hebben invloed op het leven in Ivoorkust. Er is respect voor verschillende geloven zoals de islam en het christendom.

Stroming in de zee

De stroming in de zee is heel sterk. Jaarlijks verdrinken in Ivoorkust veel mensen tijdens het zwemmen.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten, politie, leger, controleposten, het vliegveld en bruggen in Ivoorkust. Maakt u toch opnamen? Dan kan de politie u arresteren.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd in Ivoorkust. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Digitale fraude

Via digitale fraude worden slachtoffers (mailberichten of telefonisch) verzocht geld over te maken. De meest voorkomende gevallen hangen samen met loterijen, sociale media, online dating, erfenissen en bankovermakingen. Ook komt het voor dat mensen worden benaderd om iemand in nood te helpen. U kunt gevraagd worden om geld over te maken. Ga niet in op deze e-mails en telefoontjes.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Ivoorkust en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 111, 170
Ambulance: 185
Brandweer: 180

Deze nummers worden niet altijd beantwoord.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Abidjan

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Abidjan.

Honorair consulaat tijdelijk gesloten

Per 1 september 2018 is het honorair consulaat in de hoofdstad Bissau tijdelijk gesloten.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven