Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Ivoorkust woont

Woont u als Nederlander in Ivoorkust? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal in een ander land. U kunt bijvoorbeeld het paspoort aanvragen in Ghana. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor de Ivoorkust

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in de Ivoorkust.

Bewijs van legaal verblijf

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In de Ivoorkust doet u dit met één van de volgende documenten:

Eerste aanvraag

Staat er in uw persoonlijke checklist (stap 1) dat u een document moet laten legaliseren? En heeft u een geboorteakte of huwelijksakte die is afgegeven door de Ivoorkust? Dan moet u deze laten legaliseren.  

Heeft u een document uit een ander land? Ga dan na of het gelegaliseerd moet worden.

  • een geldig visum (en documenten die dit ondersteunen);
  • een geldige verblijfsvergunning;
  • als u ook de Ivoriaanse nationaliteit heeft: een geldig Ivoriaans paspoort of ID-kaart.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland? Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Nederlanders die in de Ivoorkust wonen, kunnen voor een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) terecht bij de ambassade in Ghana. Hieronder leest u hoe u de aanvraag in Accra kunt doen. Zorg ervoor dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist in te vullen (stap 1). Kijk ook welke extra eisen gelden voor de Ivoorkust (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Bij de ambassade in Accra kunt u online een afspraak maken.

Hoe moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Ghana. U kunt alleen contant betalen, in Ghanese Cedis (GHC).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Hoe lang duurt het?

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

U kunt uw reisdocument ophalen op de ambassade in Accra. Dat kan op maandag tot en met vrijdag tussen 14.00 uur tot 15.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig. Houd wel rekening met onze sluitingsdagen.

Document laten opsturen

U kunt uw nieuwe paspoort of ID-kaart ook laten opsturen. Dit kan op verschillende manieren, via een koerier of aangetekend. De kosten zijn voor eigen rekening. De ambassade heeft een compleet adres van u nodig. Opsturen naar een postbus of alleen een huisnummer is niet mogelijk. De ambassade is niet aansprakelijk als uw document zoekraakt tijdens de verzending.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

De ambassade maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in Accra.