Kansrijke sectoren in Italië

Italië is een belangrijke handelspartner voor Nederland. In Europa handelen wij alleen meer met Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

©Twice / Rinina CC 2.5

Water en maritieme sector

Met een kustlijn van bijna 8000 km is het geen wonder dat de maritieme sector veel kansen biedt in Italië. De afgelopen jaren heeft Italië veel last gehad van hevige neerslag en kusterosie.

De afgelopen jaren zijn grote delen van Italië getroffen door watersnoodrampen – van Sicilië tot Sardinië en Toscane, van Ligurië tot Lom­bardije en Emilia-Romagna. In de zomer van 2018 was sprake van grote droogte.

Waterveiligheid, klimaatverandering, bevaar­baarheid en waterkwaliteit: het zijn allemaal uitdagingen waar Italië mee kampt.

Er is veel interesse in de Nederlandse wateraanpak en kustbescherming. Tijdens een economische missie van de watersector in 2017 is er al een basis gelegd voor samenwerking.

Italië is ook geïnteresseerd in Nederlandse expertise in de waterzuiveringsindustrie. Daarnaast biedt het verduurzamen van aquacultuur ook kansen.

Bovendien is Italië is marktleider op het gebied van cruiseschepen. Voor Nederlandse ondernemers liggen er kansen in de ontwikkeling van de bouw van ecologische schepen. Vooral in de bevordering van milieumaterialen en de sloop en recycling van verouderde schepen.

Lees het marktrapport over jacht- en scheepsbouw in Italië.

©Rosapicci (CC 4.0)

Kastuinbouw

Met een omzet van 3 miljard euro per jaar en 37.000 hectare aan kassen biedt deze sector mogelijkheden voor de Nederlandse toeleveranciers, die in Italië bekend staan als innovatief en kwalitatief sterk en daarmee een hoog aanzien hebben.

Informatie over de Italiaanse regio’s waar de meeste beschermde teelt plaatsvindt, het type constructies en systemen, de mate van investeringen en de sterke en zwakke punten voor de toeleverende industrie kunt u vinden in de factsheet Kastuinbouw in Italië.

Infrastructuur, logistiek en transport

De typische laarsvorm van Italië zorgt ervoor dat het land efficiënt moet omgaan met logistiek. Italië heeft een Nationaal Strategisch Plan opgesteld om het logistieke netwerk te verbeteren. Dat moet gebeuren door de diverse vormen van logistiek (spoor, weg, water) meer op elkaar te laten aansluiten. De ontwikkeling van vijftien grote havenautoriteiten én verbetering van het watertransport bieden ook mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers met ervaring in deze sector.

Lees het marktrapport over duurzame logistiek in Italië.

Lucht- en ruimtevaartindustrie

De Italiaanse lucht- en ruimtevaartindustrie is met een omzet van 12 miljard euro de zevende grootste ter wereld en de vierde in Europa. Deze sector is vooral in de regio’s Piëmonte, Lombardije, Lazio, Campanië en Apulië van groot strategisch belang. In de sector zijn circa 48.000 mensen werkzaam in 400 mkb-bedrijven.

De belangrijkste multinational actief in Italië is Leonardo (voorheen Finmeccanica), die met zeven divisies 51% van de Italiaanse sector in handen heeft.

Dit alles biedt interessante mogelijkheden tot samenwerking voor Nederlandse bedrijven, onder andere in toelevering betreft voor nano- en microsatellieten, elektrische aandrijvingen voor geostationaire satellieten, onboard activering in vliegtuigen (van hydraulische tot elektromechanische of elektro-hydrostatische technologie), elektrische vliegtuigen, lichtgewicht materialen, meer efficiënte en minder vervuilende motoren en militaire toepassingen van UAV's (Unmanned Aerial Vehicles).

Lees het marktrapport over de lucht- en ruimtevaartindustrie.