Rijbewijs verlengen in Italië?

Woont u in Italië en is uw Nederlandse rijbewijs verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U moet uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Italiaans rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Italiaans rijbewijs bij de Motorizzazione Civile (MC) in het district waar u woont. U hoeft niet opnieuw examen te doen. Elke lokale MC heeft zijn eigen website. Bekijk de website van de Motorizzazione Civile in Rome (informatie in het Italiaans).

Als uw rijbewijs is verlopen of gestolen heeft u een echtheidsverklaring nodig. Dit is een verklaring van de RDW. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het Centraal Rijbewijzenregister. De verklaring is in het Engels.

Let op: in Italië is het nodig dat u de verklaring nog laat vertalen naar het Italiaans. Dit moet u laten doen door een beëdigd vertaler. Het is niet nodig om de verklaring en de vertaling te laten legaliseren.

Een "auto scuola" of de Automobile Club d’Italia (ACI, te vergelijken met de ANWB in Nederland) kan tegen betaling bemiddelen bij het verkrijgen van een nieuw rijbewijs.

Rijbewijs kwijt of gestolen?

Is uw Nederlandse rijbewijs kwijt of gestolen? Dan moet u een Italiaans rijbewijs aanvragen. Dit kunt u doen bij de Motorizzazione Civile (MC) in het district waar u woont. Elke lokale MC heeft zijn eigen website. Bekijk de website van de Motorizzazione Civile in Rome (informatie in het Italiaans).

U kunt een verklaring van vermissing (pdf, 75 kB) downloaden en sturen naar de RDW. Zo voorkomt u misbruik van uw Nederlandse rijbewijs.

Extra informatie

De Nederlandse ambassade in Rome bemiddelt niet bij het vernieuwen van Nederlandse rijbewijzen of bij het verkrijgen van een nieuw rijbewijs bij vermissing.