Bericht aan de Nederlandse reizigers op de Costa Luminosa

De Nederlandse ambassadeur in Rome heeft zaterdag een bericht gestuurd aan de Nederlandse opvarenden aan boord van cruiseschip Costa Luminosa. Daarbij ontvingen zij ook een door de ambassade opgestelde gezondheidsverklaring.

Allereerst wil ik u zeggen alle begrip te hebben voor de wens snel en op een veilige manier huiswaarts te keren. Het is onze inzet de cruisemaatschappij daarbij zoveel mogelijk te ondersteunen. Ik vraag ook om uw geduld hierbij, hoe moeilijk dat soms ook is.  

In aansluiting op mijn bericht van eerder op de dag kan ik u informeren dat er voor u minder zichtbaar veel overleg heeft plaatsgevonden en nog steeds plaatsvindt over uw terugreis naar Nederland.

Bijgesloten gaat u een verklaring, door mij ondertekend, die stelt dat u geen gezondheidsklachten heeft en dat u direct naar Nederland zal reizen. U kunt deze, indien u geen corona symptonen heeft, waar nodig, aan de autoriteiten tonen. Ook is het mogelijk dat de Italiaanse autoriteiten u een verklaring ter ondertekening voorleggen waarin u zelf bevestigt geen symptonen van het corona virus te vertonen.

Mocht u wel corona symptonen vertonen dan dient u uiteraard de aanwijzingen van het aanwezige medische personeel te volgen.

Verder kan ik u informeren dat volgens mijn informatie de ontscheping zich eerst richt op de nationaliteiten die in grote groepen aanwezig zijn en de aanwezige Italianen, en dat vervolgens, wanneer de nodige procedures zijn doorlopen, ook de andere nationaliteiten van boord mogen, wellicht vandaag nog. Dit houdt o.a. verband met de beschikbaarheid van aansluitend vervoer naar uw thuisbestemming. De reisorganisaties zijn daarmee bezig. Ik adviseer u rustig te blijven en de instructies van de Italiaanse autoriteiten op te volgen.

Ikzelf, en met mij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse ambassade in Rome en het Nederlandse Consulaat-Generaal in Milaan, blijven uw situatie nauwgezet volgen.

Ik wens u veel sterkte.

Joost Flamand
Nederlandse ambassadeur in Rome