Ambassades openen hun deuren op verkiezingsdag

Een aantal Nederlandse ambassades opent op verkiezingsdag de deuren voor Nederlandse kiezers die willen stemmen voor het Europees Parlement. Op 8 ambassades in landen waar veel Nederlanders wonen zijn briefstembureaus ingericht. Daar worden ter plekke de Nederlandse stemmen geteld. 
 

Nederlandse en Europese vlag aan gebouw

Het gaat om de ambassades in Berlijn, Canberra, Jakarta, Londen, Madrid, Parijs, Rome, en Washington. Hier kunnen Nederlanders op 23 mei tot 15.00 uur hun briefstem afleveren maar ook het tellen van de stemmen bijwonen.

Stemmen met koffie in Brussel

De ambassade in Brussel is een speciale plek die dag. Nederlanders zijn hier tot  12 uur ’s middags welkom om hun briefstem in te leveren en een kop koffie te drinken. Daarna vertrekt een auto met alle stemmen naar het stembureau in Den Haag. 

Stemmen wereldwijd

Uiteraard kunnen ook Nederlanders in landen waar geen briefstembureau aanwezig is stemmen. Ambassades en consulaten wereldwijd hebben hen de afgelopen tijd geholpen om hun briefstem op tijd in Den Haag te krijgen. Er zijn zo’n 57.000 Nederlandse kiezers in het buitenland geregistreerd.