Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Israël woont

Woont u als Nederlander in Israël? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Vanaf maandag 25 mei 2020 kunt u dit weer doen bij de Nederlandse ambassade in Tel Aviv. Let op: door het Coronavirus zijn er nog wel minder afspraken mogelijk en is de procedure anders dan normaal. Lukt het u niet om direct een afspraak te maken? Probeer het dan later nog eens.

Coronavirus/COVID-19: Het aanvragen van een paspoort of ID-kaart bij een ambassade of consulaat-generaal is beperkt mogelijk.

Nieuwe ID-kaart

Vanaf 2 augustus 2021 is er voor Nederlanders vanaf 12 jaar een nieuwe ID-kaart. Met daarop 2 vingerafdrukken en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN). Goed om te weten:

  • Vanaf 13 juli tot en met 1 augustus 2021 kunt u om technische redenen geen ID-kaart aanvragen bij een ambassade of consulaat-generaal. Heeft u eerder een reisdocument nodig? U kunt wel een paspoort aanvragen.
  • Vanaf 2 augustus 2021 krijgt u de nieuwe ID-kaart. Let op: tijdens de aanvraag moet u uw vingerafdrukken laten afnemen.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft.

Let op: check bij stap 2 of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

  • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
  • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

  • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
  • Zorg dat u in persoon verschijnt om de aanvraag in te dienen. Dit geldt ook voor minderjarigen, bijvoorbeeld uw kinderen.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor Israël

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in Israël.

Bewijs van legaal verblijf

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In Israël doet u dit met één van de volgende documenten:  

  • een geldig visum (en documenten die dit ondersteunen)
  • Als u ook de Israëlische nationaliteit heeft: een geldig Israëlisch paspoort of een Israëlische ID-kaart

Eerste aanvraag

Staat er in uw persoonlijke checklist (stap 1) dat u een document moet laten legaliseren? En heeft u een geboorteakte of huwelijksakte die is afgegeven door Israël? Dan moet u deze laten legaliseren met een apostille

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland? Dat kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Stap 4: Vraag aan in Israël

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Israël? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in Israël (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Vanaf maandag 25 mei 2020 kunt u weer beperkt een afspraak maken voor een paspoort of ID-kaart via het afsprakensysteem. Let op: door het Coronavirus zijn er nog wel minder afspraken mogelijk. Nadat u een afspraak heeft gemaakt, krijgt u een e-mail met een voorlopige afspraakbevestiging. Volg de instructies heel precies, zoals aangegeven in de email. Lukt het u niet om direct een afspraak te maken? Probeer het dan later nog eens.

Bij de ambassade in Tel Aviv kunt u online een afspraak maken.

Documenten opsturen

Stuur ten minste 5 dagen voor de afspraak alle benodigde documenten per e-mail naar de ambassade. De ambassade bekijkt dan of de documenten in orde zijn.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Israël. U kunt alleen contant betalen, in Israëlische shekel (ILS).

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Na het indienen van uw aanvraag krijgt u uw paspoort of ID terug. Pas bij het ophalen van het nieuwe paspoort of ID wordt de oude ongeldig gemaakt.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

U kunt uw reisdocument ophalen op de ambassade in Tel Aviv met uw oude reisdocument. Dat kan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig. Hou wel rekening met onze sluitingsdagen.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

De ambassade maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geeft dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in Tel Aviv.