U gaat exporteren naar Iran

Wilt u uw product exporteren naar Iran? U krijgt bijvoorbeeld te maken met exportdocumenten.

Beginnen met exporteren

De Nederlandse overheid kan u helpen met de eerste stappen op een buitenlandse markt. Veel informatie vindt u op Ondernemersplein.nl  en via de app NL exporteert. De Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan klaar om uw vragen te beantwoorden en geven advies.

Informatie per land

Bij RVO vindt u informatie per land die u nodig heeft, bijvoorbeeld over de lokale invoertarieven en -procedures. Kies daarvoor uw land in het landenoverzicht  en klik vervolgens op exportregels.

Kies het juiste exportdocument

Als u gaat exporteren, krijgt u met veel documenten te maken. Voor exporteren binnen de Europese Unie en buiten de Europese Unie heeft u verschillende documenten nodig. Sommige documenten laat u bij de Douane zien als u goederen de grens over brengt. De Kamer van Koophandel heeft voor u de benodigde documenten.

Exporteren naar dit land of gebied

Indien u overweegt zaken te doen in Iran en/of met in Iran gevestigde (potentiële) handelspartners, is het van belang dat u op de hoogte bent van het internationale (financiële) sanctieregime dat geldt voor Iran. U kunt meer informatie hierover vinden via: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/internationale-sancties/sancties-tegen-iran Bovendien is het van belang van te voren met uw huisbankier af te kaarten of deze betalingen uit Iran accepteert.

De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Iran heeft lange tijd niet aan actieve handelsbevordering kunnen doen als gevolg van het internationale sanctieregime tegen Iran. In juli 2015 bereikten de internationale gemeenschap en Iran een akkoord over het Iraanse nucleaire programma, waarin op termijn ook sanctieverlichting voor Iran is voorzien. In dat licht heeft de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden de economische dienstverlening hervat. Vertegenwoordigers van Nederlandse ondernemingen zijn tijdens een bezoek aan Iran van harte welkom op de Ambassade voor een achtergrondgesprek over de laatste (economische) ontwikkelingen in Iran, en wij zijn u graag van dienst in de beantwoording van uw handelsvragen.

U kunt hiervoor contact opnemen met de Ambassade via het volgende e-mailadres: teh-ea@minbuza.nl. NB: Wij verzoeken u deze correspondentie uitsluitend in het Engels te doen, omdat ook lokale staf hiervoor wordt ingezet. Correspondentie in het Nederlands zal vertraging oplopen.