Legaliseren van documenten uit Irak voor gebruik in Nederland

Uw document uit Irak heeft legalisatie nodig van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken. Heeft u het document officieel in Irak door een beëdigd vertaler laten vertalen, dan moet de vertaling ook door het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken worden gelegaliseerd. Daarna maakt de ambassade van Irak in Den Haag over uw document een verklaring op. Als laatste legaliseert het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken de consulaire verklaring.

Door het coronavirus is het legaliseren van buitenlandse documenten bij een ambassade of consulaat-generaal beperkt mogelijk. U maakt een afspraak via het online afsprakensysteem. Zijn er geen tijdstippen beschikbaar? Dan is het nog niet mogelijk om uw document te laten legaliseren. Hoeven alleen de lokale autoriteiten uw documenten te legaliseren? Controleer dan bij de lokale autoriteiten of dat kan.

Voorwaarden voor uw document

Uw document moet origineel en compleet zijn. Verwijst het document naar andere documenten of bijlagen, dan moet u deze erbij doen.

Welke documenten kunt u laten legaliseren?

U kunt allerlei documenten laten legaliseren. De meest voorkomende documenten zijn van de burgerlijke stand, bijvoorbeeld een afschrift van een geboorteakte of van een overlijdensakte.

In Irak kunt u afschriften van geboorte of overlijden aanvragen bij het ministerie van Gezondheid (Ministry of Health, wazarat alsehha).

In Irak vraagt u afschriften van een huwelijks- of echtscheidingsakte aan bij het ministerie van Justitie (Ministry of Justice, Civil Status Department, wazarat aladel, mahkamat al ahwal alshakhsiyah).

Vertaling

Als uw document in het Arabisch is opgesteld dan heeft u meestal een vertaling in het Nederlands nodig. Een Duitse, Engelse of Franse vertaling mag ook.

Uw document moet door een beëdigde vertaler worden vertaald. Als de vertaler niet in Nederland is beëdigd, dan moet u de vertaling zelf ook laten legaliseren.

Waar kunt u uw documenten laten legaliseren?

Laat uw document legaliseren bij het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken. Heeft u het document in Irak door een beëdigd vertaler laten vertalen dan laat u de vertaling ook legaliseren bij het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken.  Vanwege de situatie in Irak kan de Nederlandse ambassade in Bagdad niet legaliseren. Om toch een Nederlandse legalisatie te krijgen vraagt u bij de Iraakse ambassade in Den Haag een consulaire verklaring over uw document op. De ambassade kan u vertellen wat de voorwaarden zijn voor het opvragen van deze verklaring. Daarna laat u de consulaire verklaring legaliseren door het Consulair Dienstencentrum van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit kan alleen als het originele document en de vertaling erbij zitten.

LET OP: Een door een in Nederland beëdigde vertaler gemaakte vertaling hoeft niet gelegaliseerd te worden.

Bemiddeling door Consulair Dienstencentrum (CDC) in Den Haag

Het Consulair Dienstencentrum kan niet bemiddelen bij het opvragen en laten legaliseren van documenten in Irak.

Controle van uw document

De stempel of sticker op uw document betekent alleen dat de juiste handtekening op uw document staat. De stempel toont niet aan of de inhoud klopt of dat het document echt is. Een gemeente in Nederland, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of een andere instantie kan dit nog controleren.