Wat doet Nederland in Irak

Nederland werkt in Irak aan migratie, mensenrechten, economische ontwikkeling en veiligheid. De economische prioriteiten zijn landbouw, water en ondernemerschap.

©Ambassade Bagdad
Minister Blok opent ziekenhuis in Irak.

Migratie

Veel Irakezen kunnen niet naar huis terugkeren, omdat er nog mijnen liggen of omdat hun huizen zijn vernietigd. Nederland geeft bijvoorbeeld geld aan de Verenigde Naties om bruggen, wegen en ziekenhuizen te herstellen, en financiert organisaties die explosieve resten opruimen. Op deze manier kunnen ontheemden weer terug naar huis, waardoor het risico op terrorisme afneemt en mensen niet worden gedwongen om verder te vluchten.

©Ambassade Bagdad
Iraakse activiste Rawan Salim Hussein wint de Mensenrechtentulp.

Mensenrechten

Nederlandse diplomaten spreken met politieke en religieuze leiders in Irak over mensenrechten en over de positie van minderheden, zoals Christenen en Yezidi's. Ook ondersteunen de ambassade in Bagdad en het consulaat-generaal in Erbil mensenrechtenverdedigers, en pleit Nederland in Irak voor afschaffing van de doodstraf.

©Ambassade Bagdad
Ambassade spreekt met jonge ondernemers.

Economische ontwikkeling

Economische ontwikkeling van Irak is cruciaal voor de duurzame stabiliteit van het land. Nederland ondersteunt de ontluikende private sector in Irak, door jonge ondernemers te ondersteunen via het Orange Corners-programma.

Naast ondernemerschap werkt Nederland in Irak ook aan herstel van de landbouw- en watersector, bijvoorbeeld door samenwerking tussen Irak en waterinstituut IHE Delft en door het aanbieden van trainingen in waterbeheer.

Looppad naar dok

Wederopbouw

De overheid stelt subsidies en ondersteuning beschikbaar voor Nederlandse bedrijven die willen helpen bij de wederopbouw van Irak. Er is veel behoefte aan Nederlandse expertise in de sectoren energie, water- en landbouw. Laat u inspireren door het verhaal van een ondernemer uit Groningen en bezoek het portaal voor zakendoen in Irak.

©Ambassade Bagdad
Nederlandse militairen trainen Iraakse strijdkrachten

Veiligheid

Nederlandse militairen ondersteunen de Iraakse strijdkrachten met training en advies. De Iraakse militairen leren onder meer schietvaardigheid, tactisch optreden en het onschadelijk maken van bermbommen. Ook neemt Nederland deel aan een NAVO-missie en een EU-missie in Irak.

Zie ook de informatie van het ministerie van Defensie.

©VN Irak
Minister Kaag bezoekt ontmijningsproject in de Iraakse stad Mosul.

Neem contact met ons op.