Reisadvies Ierland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 13-08-2020 | Nog steeds geldig op: 23-09-2020

Ierland wil dat reizigers uit Nederland die naar Ierland reizen zich twee weken beperken in hun bewegingen. Daarom is de kleur van het reisadvies ‘oranje’. Reis alleen naar Ierland als het noodzakelijk is. Als u vanuit Ierland terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit Ierland voor Nederland. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Ierland
Download 'Kaart bij reisadvies Ierland' (PDF, 187 kB)

Reischecklist Ierland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Ierland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Ierland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Ierland is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Ierland heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Ierland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Ierland een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Ierland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Ierland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Voor Ierland worden alle niet-noodzakelijke reizen nog steeds afgeraden (oranje reisadvies) door de inreisbeperkingen die gelden voor Ierland (zie rubriek Coronavirus).

Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).

Wegverkeer

In Ierland wordt aan de linkerkant van de weg gereden. Houd hier rekening mee. Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Ierland op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus

Vanaf 18 juni bevindt Ierland zich in de ‘derde fase’ van de heropening. Dit betekent dat veel van de beperkende maatregelen zijn versoepeld. Beperkingen blijven van kracht en kunnen worden aangescherpt als de situatie daar om vraagt. Het is belangrijk dat, als u in Ierland bent, u de aanwijzingen van de Ierse overheid goed in de gaten houdt en opvolgt.

Kijk voor de meest actuele informatie over de stand van zaken, maatregelen en adviezen in Ierland op de speciale Covid-19 website van de Ierse overheid.

Als u vanuit Ierland terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit Ierland voor Nederland.

Inreisbeperkingen Ierland

Er zijn door de Ierse overheid geen formele inreisbeperkingen ingesteld voor mensen die het land in willen. Wel wordt van inkomende reizigers verwacht dat zij  zich 14 dagen beperken in hun bewegingen (in quarantaine gaan). Inkomende reizigers moeten daarom een ‘Public Health Passenger Locator Form’ invullen. Dit formulier wordt door de Ierse overheid gebruikt om te controleren dat de reizigers zich daadwerkelijk houden aan de 14 dagen durende restricties.

Sinds 22 juli hanteert de Ierse overheid een ‘Green List’ van landen waarvoor deze restrictieve maatregelen niet gelden. Dit betreft landen waar de besmettingsgraad met Covid-19 vergelijkbaar of lager ligt dan in Ierland. Nederland staat niet op deze lijst. De lijst zal regelmatig worden herzien.

Kijk voor de meest recente reisinformatie op de speciale COVID-19 website van de Ierse overheid.

Reizen naar Nederland

Er zijn geen uitreisbeperkingen voor reizigers die Ierland willen verlaten. Wel worden alle niet-noodzakelijke buitenlandse reizen door de Ierse overheid ontraden. Alle reizigers die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring invullen. Deze krijgen zij van de luchtvaartmaatschappij. Als zij hierop verklaren klachten te hebben die passen bij COVID-19, mogen zij niet aan boord.

Luchtverkeer

Er zijn reguliere vluchten tussen Nederland en Ierland. Deze situatie kan echter snel veranderen. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA). Neem voor vragen betreffende specifieke vluchten contact op met uw luchtvaartmaatschappij.

Volg de adviezen op van het  Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Ierland vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Ierland nadere bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Coronavirus

Volg altijd de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Ierland.

Drugs

Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in Ierland. De straffen hiervoor zijn vaak veel hoger dan in Nederland.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Ierland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Bent u het slachtoffer geworden van een misdrijf tijdens uw bezoek aan Ierland, dan kunt u contact opnemen met ITAS – Irish Tourist Assistance Service.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796  of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Dublin

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Dublin.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven