Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Hongkong SAR woont

Woont u als Nederlander in Hongkong SAR? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij het Nederlandse consulaat-generaal in Hongkong. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Coronavirus/COVID-19: Het aanvragen van een paspoort of ID-kaart bij een ambassade of consulaat-generaal is beperkt mogelijk.

Nieuwe ID-kaart

Vanaf 2 augustus 2021 is er voor Nederlanders vanaf 12 jaar een nieuwe ID-kaart. Met daarop 2 vingerafdrukken en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN). Goed om te weten:

 • Vanaf 13 juli tot en met 1 augustus 2021 kunt u om technische redenen geen ID-kaart aanvragen bij een ambassade of consulaat-generaal. Heeft u eerder een reisdocument nodig? U kunt wel een paspoort aanvragen.
 • Vanaf 2 augustus 2021 krijgt u de nieuwe ID-kaart. Let op: tijdens de aanvraag moet u uw vingerafdrukken laten afnemen.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft.

Let op: check bij stap 2 of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

 • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
 • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

 • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
 • U moet zelf langskomen om uw paspoort aan te vragen. Iemand anders mag dit niet voor u doen. Dit geldt ook voor iemand jonger dan 18 jaar. Die moet ook zelf aanwezig zijn bij de aanvraag.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor Hongkong

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in Hongkong.

Bewijs van legaal verblijf  

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In Hongkong doet u dit met  één van de volgende documenten:

 • een kopie van uw visum (en bijbehorende documenten
 • een kopie van uw verblijfsvergunning
 • Als u ook de Hongkongse nationaliteit heeft: een geldig Hongkongs paspoort of Hongkongse ID-kaart.

Heeft u een Hong Kong Permanent ID-card? Dan vraagt u een paspoort of ID-kaart aan met een Certificate of Registered Particulars (CRP). U kunt het CRP aanvragen bij de Hong Kong Immigration Departement. Op het CRP moet staan:

 • datum verkrijgen Hong Kong Permanent Identity Card
 • uw nationaliteit, geregistreerd bij Hong Kong Immigration Department
 • naam ouder(s) en Hong Kong Permanent Identity Card met nummer(s)

Het overleggen van CRP is niet vereist wanneer de aanvrager kan aantonen dat hij in het bezit is geweest van een Hong Kong (verblijfs-/werk) visum.

Een minderjarige kan legaal verblijf aantonen met:

 • lokale geboorteakte met status "established"
  of
 • een kopie van de verblijfvergunning

Eerste aanvraag

Staat er in uw persoonlijke checklist (stap 1) dat u een document moet laten legaliseren? En heeft u een geboorteakte of huwelijksakte die is afgegeven door Hongkong? Dan moet u deze laten legaliseren met een apostille.  

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland? Dat kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Stap 4: vraag aan in Hongkong

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Hongkong? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in Hongkong (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Met het consulaat-generaal in Hongkong kunt u online een afspraak maken.

Hoeveel moet u betalen?

Prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Hongkong SAR.

Het consulaat-generaal in Hongkong geeft de voorkeur aan elektronische betalingen met een Nederlandse pinpas of een credit card (Visa of Master card). Heeft u geen Nederlandse pinpas of credit card? Dan kunt u contant betalen in Hongkong dollar (HKD). Wij verzoeken u in dat geval met gepast geld te betalen.

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

U kunt uw reisdocument ophalen bij het consulaat-generaal in Hongkong . Dat kan op:

 • maandag tot en met vrijdag: 9.00 - 12.00 uur
 • maandag tot en met donderdag: 14.00 - 16.00 uur

Een afspraak maken is niet nodig. Hou wel rekening met onze sluitingsdagen.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

Het consulaat-generaal maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met het consulaat-generaal in Hongkong.