Wanneer heb ik een verklaring van Nederlanderschap nodig?

U kunt een verklaring van Nederlanderschap nodig hebben om uw Nederlandse nationaliteit te behouden. Of om te laten zien aan buitenlandse instanties dat u de Nederlandse nationaliteit heeft.

Behouden Nederlandse nationaliteit

U kunt de verklaring aanvragen om het Nederlanderschap te behouden. U kunt de Nederlandse nationaliteit verliezen als dit allemaal voor u geldt:

  • U bent meerderjarig (18 jaar of ouder);
  • U woont 10 jaar of langer als meerderjarige buiten Nederland, de Europese Unie, Aruba, Curaçao, Sint Maarten;
  • U heeft naast de Nederlandse nationaliteit nog een andere nationaliteit.

U kunt in deze situatie voorkomen dat u het Nederlanderschap verliest door steeds binnen 10 jaar uw Nederlandse paspoort of ID-kaart te verlengen. Heeft u niet direct een Nederlands paspoort of ID-kaart nodig om te reizen? Dan kunt u een verklaring van Nederlanderschap aanvragen.

U moet de verklaring ontvangen binnen 10 jaar vanaf de datum van afgifte van uw paspoort of ID-kaart.

Minderjarige kinderen (tot 18 jaar)

Uw kind kan Nederlander zijn door geboorte of erkenning. Dit betekent dat het kind automatisch de Nederlandse nationaliteit heeft. Daarvoor hoeft u geen paspoort, ID-kaart of verklaring van Nederlanderschap voor uw kind aan te vragen. Heeft uw kind een paspoort of ID-kaart dat gaat verlopen? Dan is het niet nodig om een verklaring van Nederlanderschap aan te vragen om het Nederlanderschap te behouden. Een paspoort of ID-kaart is alleen nodig als u bijvoorbeeld op reis wilt met uw kind of het zich moet kunnen legitimeren.

Verhuizing, huwelijk of werk

Verhuist u naar het buitenland? Of gaat u trouwen of werken in het buitenland? Dan kan het zijn dat een buitenlandse instantie u vraagt om een verklaring van Nederlanderschap.

Voordelen verklaring van Nederlanderschap

De voordelen zijn:

  • De verklaring is goedkoper dan een paspoort of ID-kaart.
  • Voor de aanvraag hoeft u niet persoonlijk langs te komen bij de ambassade of een grensgemeente in Nederland. U kunt de verklaring per e-mail aanvragen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een verklaring van Nederlanderschap is geen reisdocument of identiteitsbewijs.