Maatschappelijk verantwoord ondernemen in Griekenland

Doet u zaken in Griekenland? Dan heeft u te maken met richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo).

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De overheid heeft met 13 sectoren afspraken gemaakt over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze staan in de OESO-richtlijnen.

OESO-richtlijnen

De OESO-richtlijnen bieden bedrijven handvatten bij het omgaan met bijvoorbeeld mensenrechten, kinderarbeid of milieu. Werken volgens de OESO-richtlijnen vermindert risico’s en maakt uw onderneming transparanter. Dat geeft klanten, financiers, aandeelhouders en de samenleving vertrouwen.

Op Oesorichtlijnen.nl leest u wat de Nederlandse overheid (en 45 andere landen) van bedrijven verwacht bij het internationaal zakendoen. En hoe u maatschappelijk verantwoord onderneemt.

Richtlijnen en hulpmiddelen

Een overzicht van richtlijnen en hulpmiddelen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen vindt u op de site van de Rijksoverheid. Hiermee kunt u mvo gemakkelijker toepassen in uw bedrijf.

Risicochecker

Tijdens internationaal zakendoen krijgt u bijvoorbeeld te maken met thema’s als arbeidsnormen, duurzaamheid, mensenrechten en corruptie.

Op de MVO Risicochecker kunt u nagaan of u deze risico’s tegenkomt bij uw activiteiten en leest u hoe u hiermee om kunt gaan. Op een interactieve Wereldkaart ziet u in één oogopslag welke risico’s bij mvo er per land zijn.

Landeninformatie

Bij de Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO) vindt u informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen in verschillende landen. De ambassade in het land waar u zakendoet kan u verder informeren.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in dit land of gebied

De Griekse markt biedt in vrijwel iedere sector diverse kansen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Toerisme en MVO

Een van de sectoren waar maatschappelijk verantwoord ondernemen in Griekenland prevaleert is toerisme. Ecotoerisme is een relatief jonge subsector en groeit snel in Griekenland. Duurzaam reizen is een wereldwijde trend die ook in de Griekse markt begint door te dringen.

Agrofood en MVO

Daarnaast besteedt Griekenland in de agrofoodsector steeds meer aandacht aan duurzaam ondernemen. Een groeiend aantal Griekse producten draagt het Fair Trade label en de productie en verkoop van natuurlijke en organische producten stijgt al enige tijd. Nederlandse ondernemingen gevestigd in Griekenland dragen bij aan deze positieve ontwikkeling.

Aspecten van MVO die in Griekenland relevant zijn, zijn bijvoorbeeld ketenverantwoordelijkheid, bestrijding van corruptie en aandacht voor het milieu. De ambassade besteedt hier in de activiteiten op het gebied van economische diplomatie regelmatig aandacht aan.

Meer informatie over MVO vindt u op de website van RVO.