Ambassade en Orange Grove organiseren 7e Agri-Food Masterclass in Patras

Van 15-17 november organiseerde de ambassade in Athene met Orange Grove de Agri-Food Masterclass in de stad Patras. Orange Grove is een initiatief dat in 2013 werd opgezet door de Ambassade met steun van het Nederlandse bedrijfsleven in Griekenland.

12 agri-food en agri-tech startups kregen training van experts van de Centre for Value Creation van Wageningen University and Research. Er werd gesproken over en gewerkt aan business proposals, teambuilding, financiering en pitchen.  

Net als vorige edities, sloot de Masterclass af met een Pitching & Networking Event. Yiannis Kanellopoulos (voorzitter bestuur Orange Grove) opende de avond. Hij ging in op wat Orange Grove de afgelopen zes jaar bereikte. In die tijd werkte Orange Grove met honderden startups, actief in verschillende sectoren. Wat begon als startup incubator, is uitgegroeid tot een internationaal platform voor innovatie en best practices, waar mensen samenkomen en van elkaar leren. Zo brengt Orange Grove een nieuwe manier van denken naar Griekenland.

Vier geselecteerde teams pitchten hun idee tijdens het Pitching & Networking Event voor een publiek en kritische jury. Na het pitchen presenteerden alle startups hun business ideas tijdens het netwerkevenement. Ondertussen stemde het publiek op hun favoriet. Ambassadeur Stella Ronner-Grubačić reikte de awards uit aan de winnende startups. KYTION was de gelukkige winnaar, met hun technologische systeem voor precisielandbouw. De startup won een gepersonaliseerd programma bij StartHub, de incubator van Wageningen University and Research. Ook wordt KYTION voorbereid op deelname aan F&A Next 2020 in Wageningen, een evenement dat startups en investeerders met elkaar in contact brengt. Aithra won de tweede prijs. Deze startup produceert suikervrije, biologische likeur. Zij wonnen zes maanden deelname aan het Orange Grove Incubation Program. De publieksprijs werd gewonnen door  Liofyllo. Deze startup geeft olijfbomen en restenproducten daarvan een nieuw leven, door er nieuwe materialen van te maken.

De ambassadeur benadrukte in haar speech het belang dat Nederland en Griekenland hechten aan agricultuur en ondernemerschap, en uitwisseling van kennis en expertise: “We hechten waarde aan uitwisseling van kennis en expertise op het gebied van entrepreneurship, en hopen zo bij te dragen aan een duurzame en innovatieve economie. Zowel in Nederland als daarbuiten.” De ambassadeur was onder de indruk van het (jonge) talent in Griekenland: “In de korte tijd dat ik hier nu ben, heb ik ontzettend veel jong talent en hoogopgeleide mensen gezien bij Orange Grove: vol energie en enthousiasme werken zij hard aan hun business idea.”