Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Ghana woont

Woont u als Nederlander in Ghana? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Accra. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft. Bij stap 2 ziet u of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

 • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
 • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

 • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
 • Zorg dat u in persoon verschijnt om de aanvraag in te dienen. Dit geldt ook voor minderjarigen, bijvoorbeeld uw kinderen.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Stap 2: Check de extra eisen voor Ghana

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in Ghana.

Bewijs van legaal verblijf

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In Ghana doet u dit met één van de volgende documenten:

 • een geldig visum (en documenten die dit ondersteunen);
 • een geldige verblijfsvergunning (Residence Permit Form F, aangehecht in paspoort);
 • een Declaration of Renunciation of Citizenship van Ghana. Deze verklaring is afgegeven door het Ghanese ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij de verklaring zit een begeleidend schrijven van de MFA Director of Passports;
 • als u ook de Ghanese nationaliteit heeft: een geldig Ghanees paspoort of een Ghanese ID-kaart.

Eerste aanvraag

Geeft uw checklist aan dat u bewijs van erkenning moet meenemen? In Ghana doet u dit met:

 • de Ghanese geboorteakte, waarop de vader vermeld staat als informant;
  en
 • bewijs dat de vader in Ghana was op het moment van aangifte van geboorte. Dit toont hij aan met in- en uitreisstempels van Ghana in zijn paspoort.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland? Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Stap 4: Vraag aan in Ghana

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Ghana? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in Ghana (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Bij de ambassade in Accra kunt u online een afspraak maken.

Hoe moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Ghana. U kunt alleen contant betalen, in Ghanese Cedis (GHC).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Hoe lang duurt het?

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

U kunt uw reisdocument ophalen op de ambassade in Accra. Dat kan op maandag tot en met vrijdag tussen 14.00 uur tot 15.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig. Houd wel rekening met onze sluitingsdagen.

Document laten opsturen

U kunt uw nieuwe paspoort of ID-kaart ook laten opsturen. Dit kan op verschillende manieren, via een koerier of aangetekend. De kosten zijn voor eigen rekening. De ambassade heeft een compleet adres van u nodig. Opsturen naar een postbus of alleen een huisnummer is niet mogelijk. De ambassade is niet aansprakelijk als uw document zoekraakt tijdens de verzending.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

De ambassade maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in Accra.