Reisadvies Frankrijk | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 08-12-2021 | Nog steeds geldig op: 09-12-2021

De kleurcode van Frankrijk is geel door het coronavirus. Reizen is mogelijk, maar let op, er zijn risico’s. Regels om naar Frankrijk te reizen en binnen het land veranderen per 15 december 2021 en per 15 januari 2022. Lees goed in het reisadvies wat dit voor u betekent. Bij terugkeer uit Frankrijk en het eiland Corsica naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Lees wat dit voor u betekent.

Heenreis naar Frankrijk

 • U kunt Frankrijk inreizen als:
  • U 7 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent (met Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield). U kunt dit aantonen in de CoronaCheck app of met het gele boekje. Let op: Het gele boekje is niet overal geldig omdat er geen coronabewijs (DCC) QR-code in staat. Neem dus ook een print van uw QR-code mee.
  • U minimaal 28 dagen geleden het Janssen-vaccin heeft gekregen, of;
  • U hersteld bent van COVID-19 en u minstens 7 dagen geleden 1 vaccinatie heeft gekregen. U geldt dan als volledig gevaccineerd. Of;
  • U besmet bent geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat u hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven.
 • Als u niet (volledig) gevaccineerd of hersteld bent van COVID-19 moet u een negatieve PCR/NAAT- of antigeentest laten zien die niet ouder is dan 24 uur vóór vertrek naar Frankrijk (gerekend vanaf het moment van afname).
 • Lees meer over de erewoordverklaring (informatie in het Frans) en de voorwaarden (informatie in het Nederlands). Voor de laatste informatie over coronamaatregelen kunt u de website van de Franse overheid, in het Frans of in het Engels lezen.
 • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar en 2 maanden oud moeten binnen Frankrijk een coronabewijs laten zien bij het bezoeken van culturele en sportactiviteiten, winkelcentra en horecazaken.
 • Let op: Het gele boekje is niet overal geldig omdat er geen coronabewijs (DCC) QR-code in staat. Neem dus ook een print van uw QR-code mee.

Maatregelen Frankrijk

 • Vanaf 15 december 2021 is uw coronabewijs (DCC) binnen Frankrijk niet meer geldig als u 65 jaar of ouder bent en u uw 2e vaccinatie (of 1e na een covid-besmetting) langer dan 7 maanden geleden heeft gehad. Alleen een DCC met coronabewijs van 3 vaccinaties (of 2 na een covid-besmetting) is vanaf dan geldig.
 • Vanaf 15 januari 2022 geldt deze maatregel ook voor personen van 18 jaar en ouder. Na het verkrijgen van het 3e vaccin (boosterprik) kunt u uw coronapas meteen weer actualiseren en gebruiken binnen Frankrijk ( geen wachttijd nodig).
 • Als u vanaf deze datum niet aan de voorwaarde van de 3e prik voldoet, wordt u als ongevaccineerd gezien en moet u bij ieder bezoek aan restaurant, bioscopen, musea, et cetera een negatief PCR- of antigeentestresultaat laten zien die niet ouder dan 24 uur is.
 • Voor personen die geen boostervaccin hebben gehad, geldt vanaf 15 december 2021 (voor mensen ouder dan 65 jaar) en januari 2022 (voor mensen ouder dan 18 jaar) dat hun coronabewijs niet meer geldig is als toegangsbewijs binnen het land, maar wel om Frankrijk in te reizen.
 • Vanaf 15 december 2021 gelden er ook nieuwe regels voor mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen. Lees alle informatie en details op de website van het consulaat van Frankrijk in Nederland.
 • De Franse regering adviseert dringend feesten, recepties, cocktails en grote familiebijeenkomsten in Frankrijk zoveel mogelijk te beperken en zelfs  te vermijden. Neemt u toch deel aan een bijeenkomst of evenement binnen- of buitenshuis? Houd dan minimaal 1 meter afstand van elkaar en draag een mondkapje.  
 • Let op: Discotheken, nachtclubs, et cetera zijn met ingang van 10 december 2021 voor 4 weken gesloten, dus ook tijdens de eindejaars feestdagen.

Coronabewijs

Terugreis naar Nederland

Meer informatie

 • Lees de rubriek 'Coronavirus' en het volledige reisadvies van Frankrijk.
Kaart bij reisadvies Frankrijk
Download 'Kaart bij reisadvies Frankrijk' (PDF, 1,3 MB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) in Frankrijk gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem ook een print van uw coronabewijs QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen

U kunt naar Frankrijk reizen met uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC), in Frankrijk “pass sanitaire” genoemd, als u voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

 • U bent 7 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd (met Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield) en u kunt dit aantonen in de CoronaCheck app of met een print van uw coronabewijs (DCC) QR-code;
 • U heeft minimaal 28 dagen geleden het Janssen-vaccin gekregen en u kunt dit aantonen in de CoronaCheck app of met een print van uw coronabewijs (DCC) QR-code;
 • U bent hersteld van COVID-19 en u heeft minstens 7 dagen geleden 1 vaccinatie gekregen. U geldt dan als volledig gevaccineerd.
 • U bent besmet geweest met COVID-19 en u kunt bewijzen dat u hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven.
 • Als u niet (volledig) bent gevaccineerd moet u een negatieve PCR/NAAT- of antigeentest laten zien die niet ouder is dan 24 uur vóór vertrek naar Frankrijk (gerekend vanaf het moment van afname). 

Deze voorwaarden gelden ook voor kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen tot en met 11 jaar hoeven niet getest te worden.

In Frankrijk moeten volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar en 2 maanden oud een coronabewijs laten zien bij het bezoeken van culturele en sportactiviteiten, winkelcentra en horecazaken.

Let op: In alle gevallen – dus ook als u voldoet aan een of meer van bovenstaande voorwaarden- moet u bij aankomst in Frankrijk een erewoordverklaring kunnen laten zien waarmee u aangeeft akkoord te gaan met de in Frankrijk geldende sanitaire voorschriften. Dit geldt ook voor minderjarigen vanaf 12 jaar.

Lees meer over de erewoordverklaring (informatie in het Frans) en de voorwaarden (informatie in het Nederlands).

Grenzen

Over land kunnen strengere grenscontroles plaatsvinden met Frankrijk en omringende landen. Het maakt niet uit of u uit een groen, geel, oranje of rood gekleurd gebied Frankrijk inreist. Houd hier rekening mee.

Reist u naar Frankrijk vanuit een door de Franse overheid als oranje of rood aangemerkt land buiten de EU? Neem contact op met de Franse ambassade in het land waar u verblijft voor de inreisvoorwaarden en mogelijke verplichting tot quarantaine en raadpleeg de website van de Franse overheid.

Lees meer over deze inreisvoorwaarden op de website van het Franse consulaat in Amsterdam.

Luchtverkeer

Om verspreiding van het coronavirus in Frankrijk te voorkomen zijn er beperkingen in het internationale luchtverkeer.

Let op: Voor ALLE reizigers, gevaccineerd of niet, die van buiten Europa Frankrijk binnen reizen is een negatief testresultaat (niet ouder dan 24 uur) verplicht. Afhankelijk van de plek vanwaar u als Nederlander naar Frankrijk reist, kunnen aanvullende regels bestaan.

Als u vanuit Europa naar Frankrijk reist en aankomt op een vliegveld of in een haven, dan moet u een bewijs laten zien waarin staat dat u geen symptomen van COVID-19 heeft. Ook moeten in dit bewijs uw contactgegevens, datum, nummer van de vlucht en uw stoelnummer staan voor eventueel contactonderzoek. Dit bewijs wordt op sommige vluchten uitgegeven door de vliegmaatschappij. Let op: als een reiziger bij vertrek corona symptomen heeft, kan toegang tot de vlucht geweigerd worden.

Via de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken kunt u veelgestelde vragen over COVID-19 en Frankrijk vinden en informatie over de benodigde documenten voor het reizen naar Frankrijk vanuit een derde land dan wel een risicogebied.

Voor de overzeese departementen en gebiedsdelen gelden verdere aangepaste maatregelen.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Coronamaatregelen (COVID-19) Frankrijk

Binnen Frankrijk, dus voor het bezoeken van musea, theaters, restaurants, et cetera is vanaf 15 december 2021 voor mensen van 65 jaar of ouder het coronabewijs (DCC) niet meer geldig als ze de 2e vaccinatie (of 1e na een covid-besmetting) langer dan 7 maanden geleden hebben gehad. Alleen een DCC met het coronabewijs van 3 vaccinaties (of 2 na een covid-besmetting) is vanaf dan geldig.

Vanaf 15 januari 2022 geldt deze maatregel ook voor personen van 18 jaar en ouder.
Als u vanaf deze datum niet aan de voorwaarde van de 3e prik voldoet, wordt u als ongevaccineerd gezien en moet u bij ieder bezoek aan restaurant, bioscopen, musea, et cetera een negatief PCR- of antigeentestresultaat laten zien die niet ouder dan 24 uur is.

Vanaf 15 december 2021 gelden er ook nieuwe regels voor mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen. Lees alle informatie en details op de website van het consulaat van Frankrijk in Nederland.

De Franse regering adviseert dringend feesten, recepties, cocktails en grote familiebijeenkomsten in Frankrijk zoveel mogelijk te beperken en zelfs  te vermijden. Neemt u toch deel aan een bijeenkomst of evenement binnen- of buitenshuis? Houd dan minimaal 1 meter afstand van elkaar en draag een mondkapje.  

Let op: Discotheken, nachtclubs, et cetera zijn met ingang van 10 december 2021 voor 4 weken gesloten, dus ook tijdens de eindejaars feestdagen.

Alleen volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar en 2 maanden oud met een geldig coronabewijs krijgen toegang tot cafés, restaurants, winkelcentra, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, medische- en sociale instellingen, terrassen, transport vliegtuig-trein-bus op lange afstanden en bijeenkomsten in openbare ruimtes. Ook voor bezoek of deelname aan culturele- en sportactiviteiten, toeristische attracties, publieksvoorstellingen, pretpark, concert, festival, bioscoop, discotheek, museum, theater, zwembad, sportaccommodatie, camping of vakantiepark is een coronabewijs verplicht.

Zorg voor een geprinte versie van uw coronabewijs (DCC) QR-code, mocht u uw digitale device niet bij de hand hebben.

In Frankrijk moeten buitenlandse toeristen betalen voor een COVID-19-test.

Franse bewoners moeten ook coronatesten zelf betalen als zij NIET gevaccineerd zijn. Testen op doktersvoorschrift blijft kosteloos. 

Op deze website van de overheid van Frankrijk vindt u aanvullende informatie

Andere actuele informatie met instructies en adviezen van de Franse overheid vindt u op de websites van:

Klachten of symptomen coronavirus?

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. In Frankrijk is het mogelijk u bij verschillende laboratoria of apotheken te laten testen.

Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Testlocaties in Frankrijk

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Frankrijk de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Frankrijk vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Frankrijk bijzonderheden zijn, kijk dan website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Frankrijk

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Frankrijk favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist met welk transportmiddel dan ook, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Frankrijk is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Nederlandse ingezetenen hebben voor Frankrijk geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Frankrijk. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Frankrijk. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Terrorisme

Het dreigingsniveau in Frankrijk is op dit moment ‘Sécurité renforcée-Risque attentat’. Dit betekent dat er geen sprake meer is van een acute terroristische dreiging. De kans op een terroristische aanslag in Frankrijk blijft echter nog wel reëel. Verscherpte veiligheidsmaatregelen zijn daarom nog steeds van kracht. Iedereen wordt opgeroepen alert te blijven. Er is nog steeds extra bewaking in en rondom stations, luchthavens, gebedshuizen en overheidsgebouwen. Verscherpte (identiteits-)controles worden nog steeds uitgevoerd, maar minder vaak dan voorheen. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Informeer u voordat u op reis gaat over de actuele situatie en de extra veiligheidsmaatregelen waarmee u mogelijk te maken krijgt. Zorg dat u zich altijd kunt legitimeren.

Zie ook het advies van de Franse regering over hoe te handelen in het geval van een terroristische aanslag (informatie in het Engels).

Criminaliteit

In grote steden zijn criminelen actief, zoals zakkenrollers. Let op uw persoonlijke eigendommen en neem geen waardevolle spullen mee. Maak een scan van uw reisdocument en bewaar dit digitaal.

Natuurgeweld

In het zuiden van Frankrijk en op het eiland Corsica kunnen bosbranden voorkomen. Vooral in de zomermaanden, bij lange droge periodes, kunnen deze veel schade aanrichten. Reist u in een gebied waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de (lokale) media en laat u goed informeren over de situatie. Neem contact op met uw reisorganisatie.

Als het ineens veel regent kunnen er overstromingen voorkomen.

In de Franse wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

In het Frans overzeese Caribische gebied kunnen van juni tot november tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Frankrijk en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Frankrijk bijvoorbeeld op de website van de ANWB of van Transport en Logistiek Nederland (TLN). De Thalys treinen rijden nog niet volgens het oude schema maar dat wordt langzaam opgevoerd.

Naar boven

Tips van de ambassade

Wilt u werken, studeren of u vestigen in Frankrijk? Raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Parijs.

Brexit

Reist u via Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk? Lees dan eerst het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer informatie over de gevolgen en de veranderingen door de Brexit.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Frankrijk en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247,  Whatsapp naar nummer +31 682 387 796  of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Parijs

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Parijs.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven