Hôtel d’Avaray – de residentie van de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Frankrijk

Het Hôtel d’Avaray, de residentie van de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Parijs, is één van de visitekaartjes van het Koninkrijk in Frankrijk. De residentie wordt ingezet als locatie voor talrijke activiteiten gericht op het bevorderen van de Frans-Nederlandse betrekkingen: voor ontvangsten van contacten uit verschillende sectoren maar ook voor seminars en conferenties van uiteenlopende aard. Zo worden er jaarlijks ongeveer 10.000 Franse en Nederlandse contacten in het Hôtel d’Avaray verwelkomd.

Nederlandse residentie te Parijs
©ZMA Parijs
Hôtel d'Avaray, résidence des Pays-Bas à Paris

Gebruik van de residentie door Nederlandse bedrijven en organisaties

De residentie wordt ook ter beschikking gesteld aan de Nederlandse bedrijven en organisaties voor het bevorderen van de Frans-Nederlandse samenwerking. U bent welkom om de residentie als een locatie voor één van uw bijeenkomsten, seminars en/of ontvangsten te overwegen. Vanzelfsprekend vindt die inzet plaats binnen de bestaande mogelijkheden en afspraken, te bespreken in onderling overleg. Wij staan klaar om dat te ondersteunen.

Combinatie van de Franse stijl en de Nederlandse kunst en bloemen

De sfeer op de residentie kenmerkt zich door de combinatie van de klassieke Franse inrichting, meesterwerken van de Nederlandse kunstenaars en een rijkdom aan bloemen van de Nederlandse telers. Een eerste aanblik op de residentie is die vanaf de binnenplaats, voorbij de poort op de bekende Rue de Grenelle. Op de begane grond bevinden verschillende vertrekken die voor publieke evenementen ingezet worden, waaronder een ruime bibliotheek, een kleine en een grote salon en de eetkamer. De vertrekken bieden aan de achterkant toegang tot een grote Franse tuin.

Het Hôtel d’Avaray is sinds 1920 de officiële residentie te Parijs van de ambassadeurs van het Koninkrijk der Nederlanden. Het werd in 1718 in opdracht van Claude Théophile de Bésiade, markies van Avaray, door de architect Jean-Baptiste Le Roux ontworpen. De Nederlandse regering kocht het herenhuis van de directe nazaten van de familie Bésiade d’Avaray.