Thema 2020: Duurzame mode, duurzame materialen

De Erasmus Descartes Conferentie (EDC) is een gezamenlijk initiatief van de Franse ambassade in Den Haag en de Nederlandse ambassade in Parijs en heeft dit jaar ‘Duurzame mode, duurzame materialen’ als thema.

De sociale en ecologische voetafdruk van de textielindustrie is zowel in de productie- als afvalfase groot. Huidige lineaire businessmodellen in de kleding en textielsector zijn op langere termijn niet houdbaar. Een transitie naar een duurzame en circulaire textielketen is onvermijdelijk.  Er valt veel te behalen op alle verschillende treden van de R-ladder van de circulaire economie. Van minder consumeren, kleding laten repareren en tweedehands tot het recyclen van vezels tot nieuwe producten.

De R-ladder beschrijft strategieën voor circulariteit, zoals het verminderen, vertragen en sluiten van de materiaalcyclus van 'ontwerp tot afdank'. Verminderen heeft betrekking op het reduceren van nieuwe materialen die binnen de fashionketen worden binnengebracht. Vertragen heeft betrekking op het zo lang mogelijk behouden van kleding en materialen op het toegekende kwaliteitsniveau. Sluiten, ten slotte, gaat over het zo hoogwaardig mogelijke behoud en hergebruik van kleding(materialen).

In lijn met de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties zetten Frankrijk en Nederland zich in voor de verduurzaming van de mode-industrie. We voelen ons verbonden om deze transitie te stimuleren en kunnen onze complementaire expertise op dit gebied nog verder inzetten. Frankrijk blinkt uit in fundamenteel onderzoek naar textiel en materiaalontwikkeling en in mechanische recycling. Nederland is juist gespecialiseerd in toegepast onderzoek en chemische recycling. En door middel van design thinking en publiek-private samenwerking, waar Nederland sterk in is, ontstaan veel innovatieve projecten.

De 18e editie van de Erasmus-Descartes conferentie brengt deze expertises en talenten uit Frankrijk en Nederland bij elkaar onder de titel: Duurzame mode, duurzame materialen.

Wilt u deelnemen aan de Erasmus Descartes Conferentie? Dan kunt u zich hier gratis aanmelden.