Reisadvies Finland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 13-10-2020 | Nog steeds geldig op: 28-11-2020

Finland heeft reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Alleen aantoonbaar noodzakelijk (werk)verkeer wordt toegelaten en er geldt een strikte thuisquarantaine bij aankomst in Finland van 10 dagen. De thuisquarantaine in Finland kan worden verkort onder bepaalde voorwaarden. In Finland kunnen aanvullende maatregelen gelden zoals het dragen van mondkapjes. Als u vanuit Finland terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit deze landen voor Nederland. Lees meer informatie in rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Finland
Download 'Kaart bij reisadvies Finland' (PDF, 481 kB)

Reischecklist Finland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Finland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Finland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Finland is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Finland heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Finland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Finland een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Finland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Finland. Er kunnen in Finland andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, attracties et ceterea. Er geldt in Finland een dringend advies om een mondkapje te dragen in het OV en op plaatsen waar het niet goed mogelijk is om voldoende afstand te bewaren. Op vliegvelden en in vliegtuigen is het dragen van een mondkapje verplicht. Vermijd grote menigtes, vooral binnen.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Finland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Finland heeft reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Alleen aantoonbaar noodzakelijk (werk)verkeer wordt toegelaten en er geldt een strikte thuisquarantaine bij aankomst in Finland voor een periode van 10 dagen. U kunt bij aankomst op uw gezondheid worden gecontroleerd.

Als u vanuit Finland terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit deze landen voor Nederland.

Natuurgeweld

In de Finse wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Als het veel sneeuwt kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Reizen kan ernstig vertraagd worden. Houd hier rekening mee.

Meer informatie over lawinegevaar kunt vinden op de Engelstalige website van European Avalanche Warning Service.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Airtransport Association (IATA).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Finland bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Finland stabiel te houden.

Inreisbeperkingen

Finland heeft inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland.

Alleen aantoonbaar noodzakelijk (werk)verkeer wordt toegelaten en er geldt een strikte thuisquarantaine bij aankomst in Finland voor een periode van 10 dagen.  De thuisquarantaine kan verkort worden door twee negatieve PCR-Covid-19 testuitslagen te overleggen. Als u een negatieve PCR-Covid-19-testuitslag heeft, die niet ouder is dan 72 uur op het moment van aankomst in Finland, doe dan opnieuw een PCR-Covid-19-test ten minste 72 uur na aankomst in Finland. Als het resultaat van deze tweede PCR-Covid-19-test ook negatief is, kunt u de thuisquarantaine stoppen.

Als u geen negatieve PCR-Covid-19-testuitslag kunt overleggen, die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Finland, dan geldt bij aankomst een thuisquarantaine van 10 dagen, ongeacht de duur van uw verblijf. U kunt uw thuiquarantaine verkorten door een PRC-Covid-19-test te doen, zodra u in Finland aankomt. Daarna kunt u dan op zijn vroegst 72 uur na deze 1e PCR-Covid-19-test een 2e PCR-Covid-19-test doen. Als beide PCR-Covid-19-testen een negatieve testuitslag laten zien, dan kunt u uw thuisquarantaine stopzetten.

Als u korter dan 72 uur in Finland gaat verblijven EN u heeft een negatieve PCR-Covid-19-testuitslag, die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Finland, dan hoeft u geen tweede PCR-Covid-19-test te doen en gelden er geen thuisquarantainemaatregelen.

Meer informatie kunt u lezen op de Engelstalige website over richtlijnen voor grensverkeer en de website van het Finse instituut voor Volksgezondheid en Welzijn.

Thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit Finland terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit deze landen voor Nederland.

Algemeen

Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Finland. Er kunnen in Finland andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. Er geldt in Finland een dringend advies om een mondkapje te dragen in het OV en op plaatsen waar het niet goed mogelijk is om voldoende afstand te houden. Op vliegvelden en in vliegtuigen is het dragen van een mondkapje verplicht. Afstand houden (2 meter) wordt wel verwacht. Vermijd grote menigtes, vooral binnen. Lokaal kunnen aanvullende maatregelen gelden zoals het dragen van mondkapjes.

De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van het Finse instituut voor Volksgezondheid en Welzijn, de Finse overheid en de Finse grenspolitie.   

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Volg de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Finland vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Finland bijzonderheden zijn, kijk dan website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Finland.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van militaire objecten in Finland. Dit is verboden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Finland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemene alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Helsinki

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Helsinki.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven