Slush, Slush, Slush - Neeltje Borneman - november 2017

Hi! Mijn naam is Neeltje en van eind augustus tot begin februari loop ik stage bij de Nederlandse ambassade te Helsinki. Ik ben 24 jaar en zit in de masterfase van de studie Economics & Governance aan de Universiteit Leiden. Via deze stageblog houd ik jullie op de hoogte van het leven in Helsinki en de werkzaamheden op de ambassade.

Neeltje

Slush, Slush, Slush

Het woord ‘Slush’ heeft twee verschillende relevante betekenissen voor een stagiare op de ambassade van Nederland in Helsinki. Ten eerste is dit het type natte, half gesmolten sneeuw waarvan je bruine plassen op de straat krijgt. Het type sneeuw waarvan je denkt: ‘wat ziet het er buiten heerlijk winters uit nu het sneeuwt!’, maar waardoor je als het ware gewoon nat regent zodra je naar buiten stapt. November zit traditiegetrouw vol met Slush. 

Ten tweede is Slush de naam van een grootschalig tech evenement dat elk jaar in november georganiseerd word, in Finland. Vanuit de hele wereld komen startups en investeerders in de druilerigste periode van het jaar naar Helsinki, en wordt ondernemerschap gevierd gedurende een gigantisch evenement. De energie die uitgaat van het evenement en de organisatie ervan is lastig te beschrijven, maar misschien geeft de website je een idee van wat deze vorm van Slush inhoudt. En daar is weinig druilerigs aan…

http://www.slush.org/about/what-is-slush/

En verder?

Nu ik bijna drie maanden op de ambassade rondloop, begin ik een idee te krijgen van de verschillende werkzaamheden. Die gaan non-stop door. Elke dag worden er paspoorten aangevraagd en opgehaald, en wordt er informatie verstrekt aan Nederlanders met specifieke vraagstukken. Wat ik verder persoonlijk heel interessant vond was het volgen van het traject van de European Medical Agency, waar zowel Nederland als Finland een bod voor hadden uitgebracht. Voor Nederland bleek dat uiteindelijk een succesverhaal te zijn. Voor de Finnen ‘een leerproces’, zoals dat in de lokale kranten werd verwoord.

Vrije tijd

Wat in mijn ogen bijzonder is, is dat de afstand tussen Nederland en Finland minder groot lijkt nu ik hier ben. Er komen veel vrienden en familieleden op bezoek en daardoor lijkt ‘het oude leventje’ een stuk minder ver weg. Samen de stad in en cafeetjes en kroegjes spotten is hier bepaald geen straf. Tegelijkertijd is het leuk om nieuwe mensen te leren kennen, en er ’s avonds op uit te trekken met stagiaires van andere ambassades. De tijd gaat snel!

Tot mijn volgende blog!