Het avontuur begint - Raymond van Teeffelen - september 2018

Hallo! Mijn naam is Raymond van Teeffelen en van begin september tot eind december 2018 loop ik stage bij de Nederlandse ambassade in Helsinki. Ik ben 25 jaar en ik studeer 'International Economics & Development'  aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Via deze maandelijkse stageblog hou ik jullie graag op de hoogte van mijn werkzaamheden op de ambassade en mijn belevenissen in Finland.

Raymond

Raymond van Teeffelen

Het avontuur begint

Op woensdag 29 augustus vloog ik laat in de avond vanuit Amsterdam naar Helsinki om te beginnen aan mijn stageperiode bij de Nederlandse Ambassade. Tijd om te acclimatiseren was er nauwelijks. Nog voordat ik besefte waar ik de komende maanden zou gaan doorbrengen, stond ik al binnen de muren van het prachtige gebouw van de Nederlandse Ambassade, midden in het centrum van Helsinki. Mijn stage begon namelijk al de volgende ochtend. Ik werd hartelijk ontvangen door mijn nieuwe collega’s die voor de gelegenheid mijn bureau hadden opgefleurd met leuke Nederland goodies. Wennen doe je hier in Finland heel snel.

Fietsend naar het werk

Ondanks dat ik al eerder in Finland ben geweest voor vakantie, is dit de eerste keer dat ik er voor een langere periode zal verblijven. Ik heb gekozen voor een appartement in de wijk Kallio. Tot niet zo lang geleden was Kallio vooral een arbeiderswijk, maar tegenwoordig wordt het ook wel de “hipster wijk” van Helsinki genoemd. Een goede keuze blijkt achteraf. Aan leuke barretjes, met heerlijke Finse speciaalbiertjes, en eettentjes absoluut geen gebrek. In mijn eerste week heb ik ook, geheel in Nederlandse stijl, een prachtige fiets op de kop weten te tikken waarmee ik in nog geen kwartiertje naar de ambassade rij. Af en toe is er een Fin, duidelijk geïrriteerd omdat ik op het voetgangerspad rij, die mij vriendelijk doch dringend verzoekt om op de weg te gaan fietsen. Hoewel fietsen steeds populairder wordt in Helsinki, zijn er nog niet overal fietspaden. Je bent dus min of meer verplicht om jezelf behendig tussen de trams, bussen en auto’s te manoeuvreren. Niet onbegrijpelijk dus dat je, op enkele “waaghalzen” na, iedereen met een helm ziet fietsen.

Het werk op de ambassade

Ondertussen ben ik een maand werkzaam bij de Nederlandse Ambassade. Er zijn verschillende onderwerpen waar ik mijzelf op focus. Ik doe bijvoorbeeld onderzoek naar de verschillende manieren waarop er in Nederland en Finland gebruik gemaakt wordt van zogeheten “Open Innovation Calls”. Dat is een proces waarbij overheden en bedrijven de hulp inroepen van individuen, startups en onderzoekers om tot nieuwe innovaties te komen. Innovatie is een belangrijk onderwerp voor onze ambassade. Net als circulaire economie; projecten en onderwerpen waar ik met veel interesse aan meewerk.   

Hoewel de stage zicht richt op handel en innovatie, komen er veel meer aspecten bij kijken. Het bezoeken van verschillende seminars en bijeenkomsten bijvoorbeeld. De thema’s verschillen behoorlijk. Waar ik de ene avond nog de opening van de Helsinki Design Week bijwoon, ga ik de volgende ochtend naar een seminar op het gebied van gezondheidszorg of bezoek ik een landbouw bijeenkomst. Of ik luister tijdens een briefing naar verschillende Finse politici die de staat van de Finse democratie tegen het licht houden. De rol van vrouwen in de politiek blijft hierin uiteraard niet onbelicht. Het feit dat 80% van de sprekers een vrouw is onderstreept dit nog eens. Dit soort uiteenlopende evenementen benadrukken de verscheidenheid van het werk op de ambassade. Naast de werkzaamheden die ik van mijn collega’s krijg, is er meer dan genoeg ruimte om zelf met ideeën te komen. Het lijkt mij bijvoorbeeld leuk om te kijken hoe we korte filmpjes kunnen gebruiken om het werk van onze ambassade naar buiten toe kunnen presenteren. Wellicht dat jullie zo’n filmpje van mij binnenkort op onze Facebook pagina zullen aantreffen. Vergeet deze dan vooral niet te liken!  

Finland ontdekken

Uiteraard is er ook tijd om “het land van de duizend meren” zelf te gaan ontdekken. In mijn eerste weken heb ik onder meer een dagtrip naar Porvoo gemaakt en heb ik mijn eerste crayfish party gehad, wellicht het best te omschrijven als de Zweeds/Finse versie van het haringhappen. Ook ben ik gaan kamperen in het prachtige Liesjärvi National Park. Met een klein uurtje rijden bereik je dit bijzondere natuurgebied, dat onder meer wordt bewoond door de vliegende eekhoorn. Helaas heb ik deze niet kunnen spotten. Het kampvuur dat we tegen zonsondergang aan de oevers van het meer ontsteken maakt dit echter meer dan goed. Ik kan niet wachten om nog meer van deze prachtige omgeving te gaan ontdekken de komende maanden.

Tot de volgende blog!