Op dienstreis en leven als een Fin - Raymond van Teeffelen - oktober 2018

Hallo! Mijn naam is Raymond van Teeffelen en van begin september tot eind december 2018 loop ik stage bij de Nederlandse ambassade in Helsinki. Ik ben 25 jaar en ik studeer 'International Economics & Development'  aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Via deze maandelijkse stageblog hou ik jullie graag op de hoogte van mijn werkzaamheden op de ambassade en mijn belevenissen in Finland.

Raymond

Raymond van Teeffelen

Op dienstreis

Waar het voor mij de eerste maand nog een beetje inkomen was, merkte ik dat het afgelopen maand ineens een stuk drukker werd op de ambassade. Steeds meer evenementen komen eraan, of hebben inmiddels plaatsgevonden.

Zo stond eind september mijn eerste (solo) dienstreis op de planning. Met mijn koffertje vol oranje zadelhoesjes en wat ander promotiemateriaal ging ik richting Turku om een tweedaags fietsevenement bij te wonen. De stad Turku heeft een bijzonder verleden op het gebied van fietsen. Ruim 70 jaar geleden was Turku namelijk al een echte fietsstad maar o.a. door de snelle opkomst van auto’s in de stad werd het aantal fietspaden, en daarmee ook het aantal fietsers, drastisch teruggedrongen. De laatste tijd is de weg omhoog ingeslagen mede dankzij de expertise uit Nederland. Tijdens dit evenement gaf ik bezoekers de nodige informatie over Nederland als fietsland. Het was bijzonder om van al deze mensen te horen hoe jaloers zij zijn op de fietsomstandigheden in Nederland. Ik kon Nederland dan ook vol trots vertegenwoordigen.

Bezoek aan gedetineerde

Deze maand stond ook een bezoek gepland aan een Nederlandse gedetineerde in Finland. De ambassade bezoekt iedere gedetineerde eenmalig gedurende de periode van hechtenis. Er bestaat daarnaast een groep van Nederlandse vrijwilligers die regelmatig op bezoek gaat bij de gedetineerden. De vrijwilligers in Noorwegen, Zweden & Finland kwamen deze maand bij elkaar in Helsinki om een training te volgen en ervaringen uit te wisselen. Tijdens een werklunch in de Residentie van de Ambassadeur hoorde ik bijzondere verhalen van de vrijwilligers. Het is mooi om te zien dat Nederlanders in het buitenland zich op deze manier inzetten voor het welzijn van de Nederlandse gedetineerden!

Circulaire economie

Maar bovenal stond deze maand in het teken van ons “Circular Economy” event. Onder leiding van mijn collega Santtu hebben we er met het hele team een succesvolle eerste editie van gemaakt! We hadden ons ditmaal gericht op circulariteit in de bouwsector en daarvoor hadden we een aantal inspirerende Nederlandse sprekers over laten komen. Aangezien ik weinig ervaring heb met het organiseren van events, was het een mooie gelegenheid om hiervan te leren. Van het opstellen van een gastenlijst tot de samenstelling van de groepsdiscussies, alles werd tot in de puntjes voorbereid. Heel boeiend om te zien wat er allemaal komt kijken bij zo’n happening. 

Leven als een Fin

Tussen alle werkzaamheden door probeer ik ook zoveel mogelijk van de Finse cultuur mee te krijgen. Dit kun je het best doen door mee te gaan op de cruise van Helsinki naar Stockholm! Bijna iedere Fin heeft zich wel eens gewaagd aan zo’n tripje. Voor studenten is het voornaamste doel om goedkoop dronken te worden, terwijl het voor de oudere generaties vooral in het teken staat van (stijl) dansen, lekker eten en uiteraard een avond doorbrengen in de karaokebar. Hoewel mijn Fins nog te wensen overlaat, werd mij wel snel duidelijk dat de gasten met name melancholische liederen kiezen. En ik moet zeggen, na een paar glazen rode wijn klinkt dit ook helemaal niet zo verkeerd!

Een potje Mölkky kan uiteraard ook niet ontbreken. Dit is een Fins spel waarbij je met een houten werpstok verschillende genummerde paaltjes omver moet werpen tot je een totaal van 50 punten hebt. Vol vertrouwen begon ik hieraan, maar al snel werd duidelijk dat ik als Nederlander weinig in kon brengen tegen de jarenlange ervaring van mijn Finse tegenspelers. Inmiddels waren mijn handen haast bevroren. Tijd dus om de warmte weer op te zoeken, en waar kun je dit beter doen dan in de Finse sauna.   

Tot de volgende blog!