De cirkel wordt rond - Merijn van Bruggen - juni 2019

Hoi! Mijn naam is Merijn van Bruggen en vanaf januari tot en met juni loop ik stage bij de Nederlandse ambassade in Helsinki. Ik ben 22 jaar en studeer Taal- en cultuurstudies met als hoofdrichting International Studies aan de Universiteit Utrecht. Via deze maandelijkse stageblog houd ik jullie op de hoogte van de werkzaamheden op de ambassade en mijn ervaringen in Helsinki.

Mijn laatste maand als stagiair bij de ambassade heeft letterlijk en figuurlijk in het teken gestaan van het rondmaken van een cirkel. Natuurlijk omdat voor mij na 5 maanden stage lopen de cirkel van mijn bacheloropleiding rond is, maar nog veel meer omdat deze maand voor een groot deel in het teken stond van een veel belangrijkere cirkel: die van het World Circular Economy Forum.

Bezoek gedetineerde

Voordat het echter zo ver was, stond eind mei een bezoek aan een Nederlandse gedetineerde in Finland op de planning. De rol van een ambassade bij het begeleiden van Nederlandse gedetineerden in het buitenland verschilt per land, in Finland worden gedetineerden normaal gesproken één keer bezocht door mensen van de ambassade. De gedetineerde heeft daarnaast de contactgegevens van de ambassade en kan contact opnemen indien dit nodig en gewenst is. Voor mij was dit de eerste (en hopelijk laatste) keer binnen de muren van een gevangenis. Dit maakte het bezoek interessant, hoewel ik natuurlijk liever had gehad dat dit bezoek niet nodig was geweest.

World Circular Economy Forum

Wat echter de boventoon voerde deze maand was het World Circular Economy Forum. Tijdens deze conferentie stond drie dagen lang het werken naar een economie waarbij geen grondstoffen worden uitgeput centraal. Er waren ruim 80 Nederlanders aanwezig, waaronder onze staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven. De huidige Nederlandse plannen moeten ervoor zorgen dat Nederland in 2050 een circulaire economie is, maar veel belangrijker is nog dat uiteindelijk de hele wereld overgaat naar een dergelijke systeem waarbij grondstoffen niet worden uitgeput.

Het thema van de derde editie van dit forum was ‘scaling up’, met als doel om de bestaande initiatieven uit te breiden en er zoveel mogelijk mensen bij te betrekken. De ambassade was op de conferentie op verschillende manieren aanwezig. Samen met mijn collega Ilona bemande ik de stand van het Holland Circular Hotspot, een platform dat ondernemerschap op het gebied van circulaire economie probeert te stimuleren. Erg interessant om aan mensen van over de hele wereld uit te leggen welke plannen Nederland op circulair gebied heeft, maar ook om van anderen te leren welke initiatieven er zijn.

Bij een grote conferentie horen ook kleinere sessies, waarvan de ambassade er een aantal organiseerde. Eén daarvan was gericht op de textielsector waarbij verschillende Nederlandse en Finse initiatieven op het gebied van textiel gepresenteerd werden. Zo weet ik inmiddels dat er kleding bestaat die volledig uit afval gemaakt is, maar dat ook het verpakkingsmateriaal waarin deze kleding wordt verstuurd volledig hergebruikt kan worden!

Fietsen!

Het prachtige zomerse weer van de afgelopen tijd betekent ook dat er in Finland volop wordt gefietst. Hoewel ik als kritische Nederlander met DNA in de vorm van een fiets genoeg aan te merken heb op de manier waarop fietsers ingebed zijn in het Finse verkeer, worden er leuke evenementen georganiseerd om fietsen te bevorderen. Zo hielpen wij in mei, tijdens de Finse nationale fietsweek, mee om in alle vroegte (om half 7 ’s ochtends!) ontbijtjes uit te delen aan voorbijfietsende mensen. Ook hebben we deze maand meegeholpen bij een evenement waar elektrische (bak)fietsen getest konden worden. De officiële fiets van de ambassade, een prachtig houten exemplaar, kon hier ook uitgeprobeerd worden. Hoewel niet elektrisch, deze fiets bleek ook erg populair te zijn bij een hoop nieuwsgierige Finnen!

Einde

Helaas komt er met deze laatste evenementen voor mij een einde aan mijn stage bij de ambassade. Ik heb in deze vijf maanden veel kunnen leren door het bezoeken van seminars, briefings en evenementen, maar de echte leermomenten kwamen door het kijkje in de keuken bij alle collega’s van de ambassade. Ik heb naar mijn idee een goed beeld gekregen van het werk én belang van een ambassade, maar bovenal heb ik een heel fijne tijd gehad. Het is voor mij nog geen afscheid van Finland omdat ik mijn master European & Nordic Studies ga volgen aan de Universiteit van Helsinki, waardoor ik hopelijk nog af en toe een evenement van de ambassade kan bijwonen. Tot slot wil ik mijn opvolger Annelot een interessante en fijne tijd wensen in Helsinki, wat zonder twijfel gaat lukken.

Tot ziens in Helsinki!