De lente hangt in de lucht - Merijn van Bruggen - april 2019

Hoi! Mijn naam is Merijn van Bruggen en vanaf januari tot en met juni loop ik stage bij de Nederlandse ambassade in Helsinki. Ik ben 22 jaar en studeer Taal- en cultuurstudies met als hoofdrichting International Studies aan de Universiteit Utrecht. Via deze maandelijkse stageblog houd ik jullie op de hoogte van de werkzaamheden op de ambassade en mijn ervaringen in Helsinki.

Terwijl in Nederland het kwik zich in deze tijd van het jaar al regelmatig boven het streepje van de 20 graden meldt, duurt dat in Finland nog wel een tijdje. Ondanks dat lijkt Koning Winter – vlak voor Koningsdag – hier toch ook echt aan zijn zomerslaap begonnen. Lente in Helsinki brengt prachtige zonnige dagen en uit het niets lijkt het alsof de zon bijna niet meer onder gaat.

De ontknoping van de verkiezingscampagne

Net als in mijn vorige blogs kan ik het ook deze keer niet laten om iets te schrijven over de Finse parlementsverkiezingen, die afgelopen zondag plaatsvonden. Ik vond het vooral interessant om te zien welke verschillen en overeenkomsten de verkiezingen hier hebben vergeleken met die in Nederland. Een paar weken voor de verkiezingen hebben we op de ambassade met een aantal kandidaten kennisgemaakt, om zo een beter beeld te krijgen van de onderwerpen die de verschillende partijen belangrijk vinden. Erg leuk om een beetje mee te krijgen hoe een campagneperiode van binnenuit wordt beleefd.

De campagne op straat –het was de laatste tijd eindelijk mooi weer om campagne te voeren- was de afgelopen weken ook volop bezig. Ondanks het ontbreken van stemrecht ben ik meerdere keren aangesproken om te gaan stemmen; op de dag voor de verkiezingen zelfs vijf keer. De verkiezingen vonden natuurlijk ook op sociale media plaats: ik kon mijn Facebook of Instagram niet openen of er kwam een parlementskandidaat voorbij die mij graag een verkiezingsboodschap wilde vertellen. Ik vond het opvallend dat er voor stemgerechtigden zonder Fins of Zweeds als moedertaal redelijk goede informatie in andere talen beschikbaar is. YLE, de Finse NPO, heeft bijvoorbeeld een Engels en een Russisch verkiezingsdebat georganiseerd. Daarnaast was er ook een stemhulp in het Engels beschikbaar.

De verkiezingen mondden uit in een nipte overwinning voor de sociaaldemocratische SDP, op de voet gevolgd door de populistische Finse Partij en de centrumrechtse NCP. Een groot verschil op de uitslagenavond hier is dat de uitslag rond middernacht al bekend is, terwijl in Nederland dan pas de eerste uitslagen binnendruppelen. Ook beginnen de uitslagen hier niet met een exitpoll maar met een voorlopige uitslag van de stemmen die uitgebracht zijn tijdens de ‘early voting’. In Finland is het namelijk mogelijk om 5 tot 11 dagen voor de verkiezingsdag een stem uit te brengen, iets waar ongeveer de helft van de stemmers gebruik van maakt.

Voor mij was de verkiezingsdag extra speciaal omdat ik ’s ochtends vroeg op Radio 1 mocht vertellen wat mijn verwachting was voor de verkiezingen. Natuurlijk was dit een beetje spannend, maar het was vooral erg leuk en een goede ervaring om in een live-interview uit te leggen hoe de situatie in Finland ervoor staat.

Circulaire economie

Eén van de thema’s waar de Finse politiek zich de komende tijd mee bezig zal blijven houden is duurzaamheid, een onderwerp dat voor Nederland ook erg belangrijk is. Op de ambassade wordt hard gewerkt aan dit thema. Mijn collega Santtu is zelfs full-time bezig met circulaire economie: een economie waarin producten en grondstoffen maximaal hergebruikt worden. Ikzelf ben geïnteresseerd in dit onderwerp, maar ben ook verre van een expert op dit gebied. Des te leuker is het dat ik af en toe kan helpen met wat uitzoekwerk, dat zich voornamelijk uit in het zoeken naar bedrijven die iets op dit gebied doen. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die zorgen dat je jeans kunt ‘leasen’, zodat de stof hergebruikt kan worden. Het kan ook op veel grotere schaal: er zijn mensen bezig om te zorgen dat steden compleet circulair kunnen zijn.

Een aantal Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met circulaire economie zullen in juni naar Finland komen om daar bij het World Circular Economy Forum te spreken over hoe de transitie naar een circulaire economie zo goed en effectief mogelijk kan verlopen. Ook ik zal waarschijnlijk naar deze conferentie te gaan om te leren over de grote uitdagingen –maar ook oplossingen- die er op dit moment bestaan.

De Dag van Europa

De ambassade in Finland houdt zich ook bezig met het bevorderen van Europese samenwerking. In het kader hiervan zijn we bezig om een project te organiseren op de dag van Europa die op 9 mei gevierd wordt. In samenwerking met een docent van de Universiteit van Helsinki willen we op deze dag een discussie voeren over de economische toekomst van de EU, waaronder de toekomst van de euro.

Om dit project te presenteren ben ik recentelijk langsgegaan bij een vak op de universiteit. Het is de bedoeling dat de studenten een essay gaan schrijven over de voor- en nadelen van Europese economische samenwerking voor een door hun gekozen land. Dit essay zorgt ervoor dat ze uiteindelijk goed voorbereid een discussie kunnen gaan voeren, waar we als ambassade natuurlijk ook ons licht zullen laten schijnen op hoe wij dit onderwerp zien. Ik ben erg benieuwd waar de studenten mee zullen komen en welke kant de discussie op zal gaan!

Naast dit project staat er de komende tijd nog genoeg op de rol. Een van de hoogtepunten wordt ongetwijfeld het werkbezoek aan de Sami in het noorden van Finland. Daarover meer in de volgende blog!