Delegaties, tripjes en tot ziens - Ilse Groot - juni 2017

Hoi! Mijn naam is Ilse en van januari t/m juni loop ik stage bij de Nederlandse ambassade te Helsinki. Ik ben 21 jaar en zit in de laatste fase van ‘International Studies’ aan de Universiteit van Leiden. Via deze stageblog houd ik jullie op de hoogte van het leven in Helsinki en de werkzaamheden op de ambassade.

Ilse

'Wauw, wat heb jij een vette baan!

De maand juni is voorbij gevlogen, en ook in deze laatste maand als stagiaire is er behoorlijk wat gebeurd. Zoals vanouds ben ik naar seminars, briefings en conferenties geweest. Ik denk dat het bijwonen van zulke evenementen nooit echt gaat vervelen. De onderwerpen zijn ongelofelijk divers, de presentaties leerzaam en op elk evenement ontmoet je zeker wel een paar mensen waarvan je denkt: ‘wauw, wat heb jij een vette baan!’. In de afgelopen paar weken heb ik zo onder andere een seminar over de toekomst van de EU gevolgd, een briefing over de implementatie van de 2030 duurzame ontwikkelingsdoelen bijgewoond, en deelgenomen aan een OECD conferentie over research en innovatiebeleid.

Politieke onrust

Buiten dit alles om hebben we ook nog een dagje aan teambuilding gewerkt. Uiteraard stond dit gepland op de enige dag tussen de zonnige dagen in, waar de regen bijna de gehele dag met bakken uit de hemel kwam vallen. Gelukkig mocht dit ons niet baten en hebben we genoten van de chocolade workshop bij Fazer en het creëren van onze eigen design borden bij Iittala in Arabia. Op dezelfde dag als het teamuitje was er onrust in de Finse politiek. Eén van de partijen in de regering, de ‘Finns Party’ hadden een nieuwe partijleider gekozen die ver afstond van de partij zoals die toen was. ‘House of Cards’-achtige taferelen volgden waardoor de Partij in tweeën splitste, dat verdere politieke onrust veroorzaakte, waarna de nieuwe beweging ‘New Alternative’ (ondertussen ‘Blue Reform’) de boel weer stabiliseerde door de regering weer te ondersteunen. Een beetje bizar allemaal en ook behoorlijk bijzonder om mee te maken vanuit een ambassade perspectief.

Weekend tripjes

Naast het uitje, de paniek in de politiek, de regelmatige evenementen en delegaties van onder andere het Kadaster, de belastingdienst en het jonge gedeelte van het ministerie van financiën heb ik natuurlijk ook weer de nodige tripjes gemaakt. Een paar weken geleden ben ik met wat meiden naar een hutje (‘mökki’ in het Fins) twee uurtjes boven Jyväskylä gereden. Zoals een echte Fin het betaamt hebben we het grootste gedeelte van onze tijd in de sauna en zwemmend in het meer doorgebracht. Mijn weekend tripjes naar Stockholm en Riga waren ook een hele ervaring, doordat beide steden er bijna magisch uitzagen door het mooie weer. Ik kijk nu alleen nog maar uit naar de paar dagen Sint Petersburg en kan dan echt mijn avontuur hier in Finland afronden.

Aan alles komt een einde

Het voelt nog niet zo echt, maar aan alles komt een einde. Ik zit in mijn laatste werkweek hier op de ambassade en heb nog maar een paar dagen te gaan totdat ik de ambassade hier in Helsinki gedag zeg. In de afgelopen zes maanden heb ik ontzettend genoten van de tijd hier in Finland. Het land heeft mijn hart gewonnen, ik ben continue positief verbaasd door de vooruitstrevendheid van de Finnen, en ik heb ontzettend kunnen genieten van het werk dat ik bij de ambassade heb mogen doen. Daarom wil ik ook hier graag de mogelijkheid pakken om het gehele ambassade team hartelijk te bedanken. Als nieuwkomer ben ik heel erg warm ontvangen, ik heb zo veel vrijheid gekregen in wat ik heb mogen bijdragen, en elke dag kwam ik – ook mede door alle gezelligheid – weer met plezier naar de ambassade. Als laatste wil ik dan ook mijn opvolgster Neeltje heel erg veel plezier wensen in de maanden dat ze hier zit, geniet ervan! 

Misschien dit keer niet tot de volgende blog, maar zeker tot ziens!