Bezoek van minister - Cas de Leeuw - mei 2018

Hi! Mijn naam is Cas de Leeuw en van februari tot juni 2018 loop ik stage bij de Nederlandse ambassade in Helsinki. Ik ben 22 jaar en studeer aan de Universiteit Leiden. Via deze stageblog houd ik jullie op de hoogte van het leven in Helsinki en de werkzaamheden op de ambassade.

Cas

Cas de Leeuw

50 graden verschil!

Als een echte Nederlander betaamt, heb ik tot nu toe in iedere blog wat over het weer geschreven. Het is de afgelopen maanden dan ook niets minder dan verrassend geweest. Bij mijn aankomst waren er temperaturen van -25 graden maar de afgelopen weken zijn er meerdere dagen geweest waarop het vijftig graden warmer was dan destijds. Finland heeft daarmee dit jaar al meer warme dagen gehad dan heel 2017. Helsinki was zelfs een tijdje de warmste plaats van heel Europa. Dat is best uitzonderlijk voor een land waar het in juni nog kan sneeuwen.

Voor mij betekent dit dat er met het Finse zonnetje, een goed boek en een aantal goede vrienden al snel genoeg ingrediënten aanwezig zijn voor een relaxte dag in Kaivopuisto, het Sinebrychoff park, Esplanadi, Kirkkopuisto of een van de andere mooie en vooral weelderig groene parken in Helsinki. Een bezigheid die ik me niet onmiddellijk had voorgesteld bij een stage op de meest noordelijke post die Nederland heeft. Het is daarnaast moeilijk voor te stellen dat de laatste weken tot aan midzomer en daarmee het einde van mijn stage nu echt al in zijn gegaan. Gelukkig staan er nog een aantal toffe activiteiten op de planning voor mijn laatste dagen op de ambassade.

Bezoek van Minister Ollongren

Een hoogtepunt de afgelopen maand waren de werkzaamheden rondom het bezoek van Kajsa Ollongren, de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en viceminister-president, aan Finland op 15 en 16 mei. Ze had diverse bilaterale gesprekken o.a. met de Finse minister van Milieu, Energie en Wonen Kimmo Tiilikainen, minister van Economische Zaken Mika Lintilä en minister van Binnenlandse Zaken Kai Mykkänen. De gesprekken gingen o.a. over interne veiligheid, cybersecurity, koolstofarm bouw- en huisvestingsbeleid en cohesiebeleid. Als stagiair was het ontzettend interessant om achter de schermen te zien hoe de ambassade zo’n werkbezoek in elkaar draait en wat daar precies bij komt kijken.

Upgraded Life Festival

Daarnaast waren de ogen ook gericht op de vijfde editie van het Upgraded Life Festival dat plaatsvond op 31 mei en 1 juni. Dit is een belangrijk evenement op het gebied van innovatie in de zorg en wellbeing. Er zijn veel startups uit de Noordse en Baltische regio en een gemengd publiek van startups, bedrijven, investeerders, professionals in de gezondheidszorg, academici en ecosysteem partners. Onze ambassade was ook aanwezig met een 'Holland meeting point'. Er was een Nederlandse delegatie van startups en verschillende sprekers. Finland is immers een belangrijke speler in de groeiende health tech industrie en biedt Nederlandse bedrijven daarom mooie kansen. De avond voorafgaand aan het event organiseerde de ambassade een netwerk bijeenkomst in de residentie.

Daarnaast was ik ook nog jarig wat resulteerde in een mooi versierd bureau inclusief oranje vlaggetjes en slingers. Mijn collega's houden wel van taart en de overheerlijke Fazer chocoladetaart was dan ook erg populair. :-)

Tot de volgende -laatste- blog!