Mijn laatste blog - Cas de Leeuw - juni 2018

Hi! Mijn naam is Cas de Leeuw en van februari tot juni 2018 loop ik stage bij de Nederlandse ambassade in Helsinki. Ik ben 22 jaar en studeer aan de Universiteit Leiden. Via deze stageblog heb ik jullie op de hoogte gehouden van het leven in Helsinki en de werkzaamheden op de ambassade. Bij dezen de laatste blog!

Cas

Cas de Leeuw

Een stage op een kleine post

Terugblikkend op de tijd die ik in Finland heb gehad, is het onvoorstelbaar hoe snel dit is gegaan. Ik heb Helsinki in de tussentijd goed leren kennen. Wat ga ik het fijne leven hier missen! De zee is altijd op loopafstand, net als alles in Helsinki eigenlijk. Er zijn zoveel gave barretjes, cafés en koffietentjes in de stad te vinden en de dagen zijn hier in de lente heerlijk lang. Mede natuurlijk dankzij het ambassadeteam heb ik me hier ook zo goed thuis gevoeld. Dat is ook een van de grote voordelen aan een stage op een kleinere post. Je leert de collega’s van de ambassade goed kennen en dat maakt het niet alleen aangenamer, maar ook des te interessanter, omdat het als stagiair mogelijk is bij alle afdelingen van de ambassade een kijkje te nemen en wat bij te dragen. Zo heb ik onder andere de honorair consuls mogen ontmoeten en kon ik aanwezig zijn bij recepties en diners op de residentie van de ambassadeur. Leuk was daarnaast dat ik het jaarlijkse teamuitje heb georganiseerd, een dienstreis naar Vaasa aan de Botnische Golf kon maken, genodigden in het minimuseum van de ambassade heb rondgeleid en tijdens het Open Doors-evenement bezoekers mocht toespreken. Daarnaast heb ik vragen van bedrijven beantwoord en briefings en seminars over de EU bijgewoond. De Nederlandse delegaties, economische missies en het ministerieel bezoek die ik mocht ondersteunen zijn daarnaast een greep uit de diversiteit aan activiteiten en evenementen waar de Nederlandse ambassade in Helsinki zich mee bezighoudt en actief is. Erg afwisselende werkzaamheden dus en zeker een unieke manier om te ervaren hoe een ambassade, en alle facetten daarvan, precies functioneren.

Midzomer en terug naar Nederland

Afgelopen maand heb ik daarnaast met een kleine groep goede vrienden een weekendje doorgebracht in een echte Finse mökki in de buurt van Savonlinna, in het Zuidwesten van Finland. Dit is een klein, houten huisje, vaak in karakteristiek rode kleur, waar Finnen zich veelal in de weekenden en vakanties vermaken. Wij hebben er op typisch Finse manier van genoten door af te wisselen tussen de uitgestrekte bossen, een hete sauna en het zwemmen in het grootste meer van Finland, Saimaa. Een mooi contrast met de drukte van Helsinki. Ook heb ik deze maand met vrienden nog Turku bezocht. De oude hoofdstad van Finland voordat deze door een grote brand werd vernield.

Voordat ik echter terugvlieg, kan ik eerst het begin van mijn zomervakantie nog inluiden met de viering van midzomer. Het midzomerfeest is een populair feest dat in de Noordelijke landen en Noord-Europa wordt gevierd. In Finland betekent dat vooral dat er gegeten en gedronken wordt, er spelletjes worden gespeeld en dat er aan de rand van de Finse meren vreugdevuren ontstoken worden om de langste dag van het jaar te vieren. De perfecte gelegenheid dus om voor vertrek naar Nederland mijn tijd hier feestelijk af te sluiten en om afscheid te nemen van alles en iedereen hier. Een beter einde van mijn tijd hier kan ik me eigenlijk niet wensen!

Ten slotte wil ik bij dezen nogmaals het ambassadeteam bedanken voor de ontzettend toffe en leerzame tijd die ik met hen heb gehad. Ik heb er erg van genoten! Daarnaast wil ik ook graag mijn opvolger Raymond heel veel succes en plezier toewensen. Ik ben ervan overtuigd dat het voor hem ook een mooie ervaring gaat zijn.

Näkemiin,
Cas