Koningsdag en lente - Cas de Leeuw - april 2018

Hi! Mijn naam is Cas de Leeuw en van februari tot juni 2018 loop ik stage bij de Nederlandse ambassade in Helsinki. Ik ben 21 jaar en studeer aan de Universiteit Leiden. Via deze stageblog houd ik jullie op de hoogte van het leven in Helsinki en de werkzaamheden op de ambassade.

Cas

Cas de Leeuw

De lente in Finland

Het is nu een maandje geleden sinds mijn vorige blog. Finland lijkt wel een ander land. De zon schijnt meer, de dagen worden langer en Helsinki komt steeds meer tot leven. Finland ligt dan wel hoog op het noordelijk halfrond, de zon zal in het relatief zuidelijke Helsinki in tegenstelling tot in Lapland ook op midzomer - de langste dag van het Finse jaar (23 juni) - een paar uurtjes onder gaan. Dat de lente eraan komt, is ook te merken aan het straatbeeld van de Finse hoofdstad. Veel cafés openen hun terrassen, de parken worden weer groen en de drukte op straat neemt toe. De sneeuw is overal in het zuiden inmiddels wel verdwenen, maar het weer blijft wisselend. De zon biedt in ieder geval bij kou genoeg warmte om af en toe de mutsen, handschoenen en winterjassen uit te doen en een veel te duur biertje in de zon te drinken. Dat is een groot contrast met de koude wintermaanden wanneer de meeste Finnen zich binnenshuis begeven en het aantal uren licht per dag schaars is.

Het mooie weer bood mij daarnaast genoeg tijd om hier met vrienden de toerist uit te hangen. Tallinn en Sint-Petersburg staan al op de planning, maar ook dichterbij Helsinki is er nog genoeg te bezichtigen. Het eiland Suomenlinna leent zich daar met name goed voor. Na tien minuten met de ferry vanaf het marktplein van Helsinki bevindt je, je al op het kleine eiland waar minder dan duizend mensen nog rondom het oude fort wonen. De geschiedenis van de zeevesting is een goede illustratie van de wisselende politieke eenheden waartoe Finland door de eeuwen heen onderdeel van was. In 1748 werd in opdracht van de Zweedse koning begonnen aan de bouw. Finland viel al sinds de dertiende eeuw onder Zweeds bewind. De Zweedse naam voor het fort, Sveaborg, werd in het Fins verbasterd tot Viapori. Na 1808 zou het fort net als de rest van Finland onderdeel worden van het Russische rijk van de tsaar. Ook in het stadsgezicht van Helsinki is deze geschiedenis te herkennen. Uit de Zweedse tijd zijn er weinig gebouwen in de stad nog overeind, maar het meest toeristische gedeelte van Helsinki, het neoclassicistische centrum rondom de witte Dom en het senaatsplein, stamt uit de Russische tijd. Toen Finland onafhankelijk werd, doopte men omwille van nationalistische redenen het eiland om tot Suomenlinna, wat letterlijk ‘kasteel van Finland’ betekent.

Het werk op de ambassade

Wat betreft de activiteiten van de ambassade blijf ik bij mijn initiële gedachte dat het zo divers en afwisselend is. In het kader van honderd jaar relaties tussen Finland en Nederland openden we midden april, na het succes van eerdere sessies, nogmaals de deuren van de residentie voor groepen scholieren en geïnteresseerden om deze bijzondere betrekkingen te belichten. Nederland was immers een van de eerste landen die Finland als een onafhankelijke staat van voormalig tsaristisch Rusland erkenden.

In het kader van het consulaire werk van de ambassade kreeg ik daarnaast de kans om een paar Nederlandse gedetineerde te bezoeken, waarbij de ambassade Nederlanders in Finland probeert te helpen. Belangrijk is daarbij dat achterhaald wordt of er sprake is van een gelijkwaardige behandeling van de Nederlandse en Finse gedetineerden. In veel gevallen zit dat in Finland wel goed. Ook mochten we in ons team een nieuwe collega verwelkomen die zich specifiek gaat richten op circulaire economie en de ontwikkelingen en kansen in Finland en de verdere Nordic-Baltic regio ten goede van Nederland als circulaire hotspot.

Koningsdag en Vappu

De ambassade organiseerde dit jaar op 25 april een receptie voor Koningsdag. Het (zakelijk) netwerk en overheidscontacten van de ambassade waren uitgenodigd om te toosten op de verjaardag van onze koning. Met bitterballen, haring, tulpen en klompen aanwezig, was het een mooi Nederlands feestje.

Terwijl in Nederland de officiële festiviteiten van Koningsdag nog moesten beginnen, waren de ogen van de meeste Finnen echter al gericht op de feestelijkheden van 30 april en 1 mei. Wat hier bekend staat als Vappu. Waar 1 mei in Finland, net als in veel andere Europese landen, als dag van de arbeid oorspronkelijk ook een sterk socialistisch karakter had, is dat tegenwoordig wat afgenomen en zien de meeste Finnen het als vooral als het officieuze inluiden van de komst van de lente. Met Vappu zo dicht op Koningsdag was het als Nederlander onmogelijk niet de verschillen tussen de twee feesten op te merken. Waar koningsdag een massale explosie van oranje, festivals, en luide muziek is, is Vappu iets minder uitbundig, maar wel een erg populair feest. Dat maakt het erg tekenend voor de Finse aard. De Finse dag van de onafhankelijkheid wordt immers ook veelal binnenshuis gevierd. Hier in Helsinki nemen de studentenfaculteiten het organisatorische heft in handen, al blijft het wel een familiefeest dat door iedereen wordt gevierd. Mooie tradities zijn onder andere de bekroning van de Havis Amandafontein aan de voet van de Esplenadi en het picknicken in het park van Kaivopuisto met champagne, tippaleipä en sima bij de hand. Een ander gebruik wat ook in de Scandinavische landen niet onbekend is, is het dragen van witte zeemanshoedjes die scholieren hier krijgen als ze slagen voor hun gymnasium. Deze worden door jong en oud dan ook voor de gelegenheid grootschalig tevoorschijn gehaald en gedragen.

Tot de volgende blog!