Welkom door ambassadeur Bansema

Beste lezer,

Vanaf september 2015 ben ik de Nederlandse Ambassadeur in Finland en ik woon in Helsinki met mijn vrouw Josien. Tot nu toe is onze ervaring met en in Finland heel positief. De mensen die we hebben ontmoet zijn vriendelijk, oprecht en professioneel. Finland is in veel opzichten gelijk aan Nederland, maar heeft natuurlijk ook een eigen traditie en cultuur. Ik begrijp nu nog beter waarom Nederland en Finland veel normen en waarden delen en ze vaak op een lijn zitten in de internationale politiek. Nederlanders en Finnen werken ook veel samen op het gebied van handel en innovatie. Ik ben blij om veel vertrouwde Nederlandse producten in de Finse supermarkten te zien. Zelfs onze smaak voor eten heeft een aantal opmerkelijke overeenkomsten. Finland en Nederland zijn waarschijnlijk een van de weinige landen in de wereld die de liefde voor drop of ‘lakritsi’ delen.

Als Nederlandse ambassade zien wij een belangrijke rol in het creëren van bewustzijn voor ontwikkelingen in Nederland die interessant kunnen zijn voor Finland. We signaleren zaken waar Nederland in excelleert en die van waarde kunnen zijn voor Finland, zoals duurzame mobiliteit (Amsterdam is nu fietsstad van de wereld), clean tech en circulaire economie. Tegelijkertijd promoten we kennisuitwisseling wanneer Nederlanders kunnen leren van zaken waar Finland in excelleert, zoals het succesvolle onderwijssysteem en de goed opgeleide leraren.

Onze beide landen worden geconfronteerd met dezelfde uitdagingen, om er maar een paar te noemen; de vergrijzing van de bevolking, de schaarste van fossiele brandstoffen en, helaas, de toenemende onveiligheid van de wereld om ons heen hier in Europa. Net als in Nederland zijn in Finland interessante discussies gaande over deze onderwerpen en als ambassade proberen we ons daar zo veel en zo goed mogelijk in te betrekken. Ook stimuleren we contacten in beide richtingen, zoals bijvoorbeeld uitwisseling tussen universiteiten, overheidsorganisaties en handelsmissies.

De ambassade biedt ook consulaire diensten. Bijvoorbeeld de afgifte van paspoorten en identiteitskaarten aan Nederlanders en het behandelen van aanvragen voor tijdelijke verblijfsvergunningen aan buitenlanders die graag naar Nederland willen reizen of in Nederland willen werken. Klanten kunnen een afspraak maken via ons online afsprakensysteem.

Ik hoop dat u de tijd neemt om de website te verkennen. Het staat vol met nuttige informatie. Mocht u het antwoord op uw vraag niet vinden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Met vriendelijke groet,

Cees Bansema
Nederlandse ambassadeur in Finland

Link naar Curriculum Vitae

Cees Bansema