Geboorte aangeven in de Filipijnen

Wanneer uw kind in de Filipijnen wordt geboren, moet u daar aangifte doen. U kunt de geboorteakte daarna eventueel in Nederland laten registeren. U kunt uw kind erkennen in de Filippijnen of in Nederland.

Aangifte van geboorte kind

Wanneer uw kind in het buitenland wordt geboren, moet aangifte van de geboorte gedaan worden bij de lokale autoriteiten. Bijvoorbeeld bij een ambtenaar van de burgerlijke stand of op een gemeentehuis. Bij de geboorteaangifte wordt een geboorteakte opgemaakt. In enkele landen is het ook mogelijk om de aangifte te doen bij de Nederlandse ambassade.

Regels aangifte geboorte en naamskeuze

De Nederlandse regels voor de aangifte geboorte en naamskeuze kind vindt u op rijksoverheid.nl. In het buitenland kunnen andere regels gelden. Denk daarbij aan afwijkende regels over het gebruik van achternamen of ander schrift (bijvoorbeeld Japans of Arabisch).

Buitenlandse geboorteakte in Nederland registreren

U kunt de buitenlandse geboorteakte laten registreren bij de gemeente Den Haag in Nederland. Dit is niet verplicht, maar kan handig zijn. Bijvoorbeeld als u of uw kind later een afschrift of uittreksel van de geboorteakte nodig heeft.

Heeft u de aangifte bij de lokale autoriteiten gedaan? Dan is de geboorteakte een buitenlands document. In veel gevallen moet u een buitenlands document nog laten legaliseren en vertalen. Dit verschilt per land. Wat u moet doen, staat bij de legalisatie-informatie onder buitenlandse documenten legaliseren.

Geboorteakte opvragen bij Nederlandse ambassade

U kunt geen aangifte doen van de geboorte van uw kind bij een Nederlandse ambassade. Dit kon tot 1 januari 2012. Maar nu niet meer. Heeft u voor 1 januari 2012 aangifte gedaan van een geboorte? Dan heeft u een Nederlandse akte die u niet hoeft te legaliseren voor gebruik in Nederland. Heeft u hiervan een afschrift of uittreksel nodig? Dan vraagt u dit op bij de Nederlandse ambassade waar de akte is opgesteld. Woont u in het land waar de geboorteakte is afgegeven, dan kunt u zelf contact opnemen met de ambassade. In alle andere gevallen kunt u per e-mail een aanvraag doen bij het Consulair Dienstencentrum in Den Haag.

Kind erkennen in het buitenland of in Nederland

Kind erkennen in het buitenland

De regels over het erkennen van een kind verschillen per land. In sommige landen moet u een bepaalde procedure volgen. U krijgt dan u een erkenningsakte als bewijs. In andere landen gaat erkenning automatisch door vermelding van de ouder op de geboorteakte.

Hoe u uw kind erkent in uw land, staat onder ‘Geboorte aangeven en kind erkennen in dit land of gebied’. Een buitenlandse erkenning is niet altijd rechtsgeldig in Nederland.

In buitenland geboren kind in Nederland erkennen

U kunt uw in het buitenland geboren kind altijd in Nederland erkennen. Dus ook als erkenning in het buitenland niet mogelijk is. U kunt ook iemand machtigen om dit in Nederland voor u te doen. Op rijksoverheid.nl leest u meer informatie over het erkennen van een kind.

Geboorte aangeven en kind erkennen in dit land of gebied

Als uw kindje wordt geboren in de Filipijnen, kunt u de geboorte aangeven bij de gemeente waar uw kindje wordt geboren.  Na aangifte van de geboorte zal de gemeente de geboorteakte opmaken en deze naar het National Statistics Office toesturen, waarna de geboorteakte opgenomen wordt in de landelijke database.  Afhankelijk van de gemeente kan dit kan enkele weken tot maanden duren.

Na inschrijving bij het National Statistics Office is het mogelijk om een uittreksel van de geboorteakte op te vragen, deze te laten authenticeren door het Filipijnse Department of Foreign Affairs en deze te laten registreren.  De ambassade raadt aan om de geboorteakte eveneens te laten inschrijven bij het  Afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. Zie hiervoor Legalisatie van documenten.

De ambassade in Manilla heeft geen burgerlijke stand bevoegdheden. Het is daardoor  niet mogelijk om de geboorte rechtstreeks bij de ambassade in Manilla aan te geven.

Verkrijging exit vergunning van het Filipijnse Bureau of Immigration.

Na de afgifte van het eerste Nederlandse paspoort voor uw kindje en ten minste twee weken voor vertrek uit de Filipijnen, dient u contact te leggen met de vreemdeling afdeling van het Filippijnse Bureau of Immigration (BI) om toestemming en een Emigration Clearance Certificate te verkrijgen ten behoeve van uw kindje. Dit is een vereiste van de Filippijnse regering. HET BUREAU VAN IMMIGRATIE ligt aan MAGALLANES DRIVE, Intramuros MANILLA en is bereikbaar op tel no: (02) 527-3251 of (02) 527-5656