Reisadvies Filipijnen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 04-02-2019 | Nog steeds geldig op: 19-04-2019

Op 27 januari 2019 is een bomaanslag gepleegd in de stad Jolo op het eiland Sulu. Daarbij vielen 20 doden en vele gewonden. Reis niet naar de Sulu-eilandengroep en naar het zuidwesten van het eiland Mindanao vanwege gewelddadigheden en terrorisme. Zie ook de rubriek ‘Onveilige gebieden’ voor een specifiek advies per gebied.

Kaart bij reisadvies Filipijnen
Download 'Kaart bij reisadvies Filipijnen' (PDF, 544 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Manilla, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op 27 januari 2019 is een bomaanslag gepleegd in de stad Jolo op het eiland Sulu. Daarbij vielen 20 doden en vele gewonden. Reis niet naar de Sulu-eilandengroep en naar het zuidwesten van het eiland Mindanao vanwege gewelddadigheden en terrorisme. Op de Filipijnen zijn verschillende terroristische organisaties actief.

Zie ook de rubriek ‘Onveilige gebieden’ voor een specifiek advies per gebied.

De staat van beleg is afgekondigd voor het gehele eiland Mindanao. Leger en politie hebben hiermee ruimere mogelijkheden tot het gebruik van geweld. Ook voor het opsporen en vastzetten van mensen. Alle burgers die een geregistreerd wapen bezitten, mogen deze, indien nodig, gebruiken. Deze situatie leidt tot grotere onvoorspelbaarheid. Reis niet naar het westelijk deel van het eiland Mindanao.

Op de Filipijnen komen ontvoeringen voor. Meestal voor losgeld. In het verleden zijn ook toeristen en lokale bewoners ontvoerd in het zuiden van het eiland Palawan, op de Sulu-eilandengroep en in delen van het eiland Mindanao. Sommige ontvoerde bewoners en toeristen zijn daarbij vermoord. In de provincie Zamboanga del Norte en op de Sulu-eilandengroep lopen buitenlanders een groot risico op ontvoering.

Op de Filipijnen is het drugsbeleid van de regering aangescherpt. Dit heeft tot veel geweld geleid. Zie ook de rubrieken ‘Criminaliteit’ en ‘Lokale wetten, regels en gebruiken’.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media. 

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Verkeersveiligheid

Het wegverkeer op de Filipijnen is chaotisch. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie.

Risico met (veer)boten

Reizen met veerboten kan op de Filipijnen gevaarlijk zijn, omdat deze boten:

 • niet veilig zijn in zware weersomstandigheden;
 • vaak te vol beladen zijn;
 • niet altijd goed onderhouden zijn;
 • geen of te weinig reddingsmaterialen aan boord hebben;
 • beschikken over onvoldoende of beperkte navigatiemiddelen.

Wanneer u met een boot reist, laat u dan goed voorlichten over de staat van het vaartuig, de aan boord aanwezige reddingsmaterialen. Blijf op de hoogte van de actuele weersomstandigheden. Maak op basis van deze informatie een bewuste keuze om wel of niet te reizen.

Reizen per openbaar vervoer

Reizen per bus kan gevaarlijk zijn. Vooral na zonsondergang en tijdens de regentijd door plotseling opkomend slecht weer. Dit komt door de slechte kwaliteit en het gebrek aan onderhoud van de bussen. Reist u per bus? Wees dan vooral na zonsondergang alert. Reis alleen met gerenommeerde busbedrijven. Doe navraag bij de Land Transportation Office, telefoon: (632)922-9061 / 66.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 117.

Nederlandse ambassade in Manilla

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Manilla op  de website.

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Op het eiland Mindanao zijn verschillende groepen rebellen actief. Vooral in de zogenoemde Autonomous Region of Muslim Mindanao (ARMM) komen gevechten voor tussen rebellen en het leger. Er kunnen ook aanslagen op burgerdoelen worden gepleegd. Ook vinden nog altijd ontvoeringen plaats op en rond de meest zuidelijke eilanden. Vooral op en rond de eilanden Basilan, Tawi Tawi en Sulu.

Niet reizen

Reis niet naar de volgende gebieden:

ARMM:

 • Basilan Province;
 • Lanao del Sur;
 • Maguindanao;
 • Sulu en Tawi Taw;
 • de omringende wateren van zuidwest-Mindanao en de Sulu-eilandengroep.

Cotabato (regio XII):

 • Zuid-Cotabato;
 • Cotabato;
 • Sultan Kudarat;
 • Sarangani.

Zamboanga Peninsula (regio IX):

 • Zamboanga Sibugay;
 • Zamboanga del Sur.

Noord Mindanao (regio X):

 • Lanao del Norte;
 • Misamis Occidental.

In het zuiden van de Filipijnen en op de zuidelijke toeristische kust- en eilandbestemmingen komen ook ontvoeringen voor. Meestal voor losgeld. Het risico op ontvoering is vooral hoog in de provincie Zamboanga del Norte op het eiland Mindanao en op de eilanden Basilan, Tawi Tawi en Sulu. In het verleden zijn toeristen en lokale bewoners ontvoerd in het zuiden van het eiland Palawan, op eilanden binnen de Sulu archipel en in delen van het eiland Mindanao. Sommige ontvoerde bewoners en toeristen zijn daarbij vermoord.

In de wateren rondom zuidwest Mindanao en de Sulu-eilandengroep komt piraterij voor.

In 2017 vonden gevechten plaats in de stad en directe omgeving van de stad Marawi op het eiland Mindanao. De gevechten hebben tot doden en gewonden geleid. De gevechten zijn nu voorbij. Het leger en de politie blijven optreden tegen para-militaire eenheden waardoor nieuwe gevechten kunnen uitbreken. Dat beïnvloedt vooral de veiligheid op Mindanao.

Reis niet naar de vulkanen Bulusan en Mayon. Voor deze vulkanen heeft het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie (PHIVOLCS) veiligheidszones ingesteld. Binnen deze ingestelde veiligheidszones mag u niet komen. Voor meer informatie, zie ook de rubriek ‘Natuurgeweld’.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende gebieden:

Noord Mindanao (regio X):

 • Bukidnon;
 • Misamis Oriental.

Zamboanga Peninsula (Regio IX):

 • Zamboanga del Norte.

Davao (Regio XI):

 • Compostella Valley;
 • Davao;
 • Davao del Sur;
 • Davao Oriental.

Caraga (regio XIII):

 • Agusan del Norte;
 • Agusan del Sur;
 • Butuan City;
 • Surigao del Norte;
 • Surigao del Sur.

Palawan Peninsula (regio IV-B):

 • de zuidelijke kuststreek.

Er zijn aanwijzingen dat terroristische groepen ontvoeringsoperaties plannen vanuit de Sulu-eilandengroep. Vooral buitenlanders zouden hiervan het slachtoffer worden. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de zuidelijke kuststreek van het eiland Palawan.

Reist u naar deze gebieden? Informeer dan kort voordat u vertrekt bij de Nederlandse ambassade in Manilla naar de veiligheidssituatie ter plaatse. Beperk uw verplaatsingen ter plekke tot de hoogst noodzakelijke. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen via het reisadvies en de media. Volg het plaatselijke nieuws via de media.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor de overige gebieden op de Filipijnen. Reist u naar deze gebieden? Informeer dan kort voordat u vertrekt bij de Nederlandse ambassade in Manilla naar de veiligheidssituatie ter plaatse. Wees alert en blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg het plaatselijke nieuws via de media.

Naar boven

Criminaliteit

Op de Filipijnen is veel (kleine) criminaliteit. Denk aan overvallen en berovingen op straat.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Toon geen contant geld of sieraden.
 • Neem geen drankjes aan van vreemden.
 • Gebruik alleen taxi’s van een erkend bedrijf (zie ook de rubriek ‘Tips van de ambassade’).

Ontvoeringen

Op de Filipijnen komen ontvoeringen voor. Meestal voor losgeld. In het verleden zijn ook toeristen en lokale bewoners ontvoerd in het zuiden van het eiland Palawan, op de Sulu-eilandengroep en in delen van de het eiland Mindanao. Sommige ontvoerde bewoners en toeristen zijn daarbij vermoord. In de provincie Zamboanga del Norte en op de Sulu eilandengroep lopen buitenlanders een groot risico op ontvoering.

Drugs

Op de Filipijnen is het drugsbeleid van de regering aangescherpt. Dat heeft tot veel geweld geleid. Er vinden op de Filipijnen afrekeningen plaats van (mogelijke) drugsdealers en drugsgebruikers. U kunt onbedoeld slachtoffer van dit geweld worden. Wees alert en mijd elk contact met het drugscircuit.

Drogeren van buitenlanders

Pas goed op voor onbekenden die u ongevraagd benaderen. Dit kan een poging zijn om u te drogeren. Op de Filipijnen komt het voor dat buitenlanders in bars en taxi’s worden gedrogeerd en vervolgens beroofd. Wees alert als iemand u benadert en beweert u te kennen van bijvoorbeeld de luchthaven of een hotel.

Naar boven

Terrorisme

Op 27 januari 2019 is een bomaanslag gepleegd in de stad Jolo op het eiland Sulu. Daarbij vielen 20 doden en vele gewonden. Op de Filipijnen zijn verschillende terroristische organisaties actief. Het gaat hierbij vooral om ontvoeringen en (bom)aanslagen. Zie ook de rubriek ‘Onveilige gebieden’ voor een specifiek advies per gebied.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Drugs

Op de Filipijnen is het drugsbeleid van de regering aangescherpt. Dat heeft tot veel geweld geleid. Drugsgebruik is verboden op de Filipijnen. Dat geldt ook voor de handel in drugs en het bezit ervan. De straf voor het bezit van of handel in drugs op de Filipijnen is veel zwaarder dan in Nederland.

Identificatieplicht

Ieder persoon moet zich kunnen identificeren op de Filipijnen. Een kopie van uw paspoort laten zien is voldoende.

Kindermisbruik

Kindermisbruik is, net als in Nederland, op de Filipijnen strafbaar. De autoriteiten zijn hier erg alert op. De omgang met minderjarigen heeft veel toeristen al in de problemen gebracht. De verantwoordelijkheid ligt bij seksueel contact altijd bij de volwassene, ook als een minderjarige een valse leeftijd heeft opgegeven.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Het aantal HIV besmettingen in de Filipijnen neemt sterk toe. Vooral in de NCR-regio (Metro Manilla). Kijk voor meer informatie over epidemieën op de Engelstalige website van de World Health Organization.

Naar boven

Natuurgeweld

Tyfoons

Blijf op de hoogte van de actuele weersomstandigheden via de Engelstalige websites van PAGASA en NDRRMC.

Op de Filipijnen kunnen van april tot en met december tyfoons voorkomen. Dit is normaal in het gebied. Ook kan er veel regen vallen met mogelijke aardverschuivingen tot gevolg. Beperk verplaatsingen tijdens hevige regenval. De overheid informeert de bevolking in de meeste gevallen goed en op tijd over de situatie.

Aardbevingen en aardverschuivingen

De Filipijnen ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen en aardverschuivingen.

Veiligheidszones om actieve vulkanen

Er zijn actieve vulkanen op de Filipijnen. Voor een aantal van deze vulkanen heeft het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie (PHIVOLCS) veiligheidszones ingesteld. Binnen deze ingestelde veiligheidszones mag u niet komen. Dit is het geval bij de:

 • Bulusan vulkaan (provincie Sorsogon);
 • Mayon vulkaan (provincie Albay).

Kijk op de website van het Filipijns Instituut van Vulkanologie en Seismologie voor meer informatie over de veiligheidszones bij vulkanen.

Wat te doen bij crisissituaties

Bent u in het land en is er een crisissituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten en volg de berichten in de media. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Filipijnen in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Noodpaspoort

Reist u de Filipijnen in met een (roze) noodpaspoort? Dan moet u bij binnenkomst een visum hebben dat is afgegeven door een ambassade van de Filipijnen.

Reisplan

Zonder retourticket of bewijs van doorreis kan iedere reiziger de toegang tot het land worden geweigerd.

Visum naar gelang de duur van uw verblijf

Voor bezoeken van maximaal 30 dagen is geen visum nodig. Blijft u langer? Vraag voor uw vertrek een visum aan bij de ambassade van de Filipijnen in Den Haag.

Bent u langer dan 6 maanden in de Filipijnen geweest? Dan heeft u bij uitreizen een Emigration Clearance Certificate (ECC) nodig. Voor meer informatie, klik op deze link.

In de Filipijnen is het mogelijk uw visum te verlengen. Dit kan tegen betaling  bij het Immigratiebureau (Bureau of Immigration). Let op: zonder geldig visum kunt u een boete of een gevangenisstraf krijgen. Vraag daarom op tijd een verlenging aan, als u langer wilt blijven.

Geldigheid reisdocument

Uw paspoort moet bij vertrek uit de Filipijnen nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Naar boven

Tips van de ambassade

Gebruik alleen taxi's van een gerenommeerd bedrijf

In Manilla zijn dat onder andere de volgende taxibedrijven:

 • Basic Taxi;
 • Dollar Taxi;
 • Xavierville;
 • Avis;
 • MGE Taxi;
 • R & E Taxi;
 • Grab a Cab.

Reisdocumenten

Scan uw reisdocument en zorg dat u op reis toegang heeft tot een digitale kopie. Bij diefstal van uw reisdocument kan deze kopie u van pas komen.

Afpersing op luchthaven

Reizigers naar de Filipijnen kunnen bij aankomst en vertrek op de luchthaven mogelijk in aanraking komen met afpersing. Zo kan bijvoorbeeld munitie in bagage worden verstopt. Daarna moet een grote som geld worden betaald. Wees hier alert op en laat eventueel uw bagage in plastic sealen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven