Uw AOW in Nederland: weet hoe het zit

Heeft u in het verleden in Nederland gewoond of gewerkt? Dan heeft u waarschijnlijk later recht op een AOW-pensioen. Ook als u bent verhuisd naar een ander land. De AOW verandert de komende jaren, waardoor u later AOW krijgt dan u misschien verwacht. Blijf goed op de hoogte van de veranderingen op de website van de de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Of neem contact op met de SVB.

Wandelende man en vrouw met rugtassen

De AOW-leeftijd verandert in Nederland

Vanaf 1957 ontving iedereen vanaf zijn 65e levensjaar AOW-pensioen. Maar de wetgeving in Nederland is inmiddels veranderd.

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog:

  • naar 66 jaar in 2018
  • naar 67 jaar in 2021
  • naar 67 jaar en 3 maanden in 2022
  • Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting

U ontvangt uw eerste AOW-pensioen vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. Uw AOW-leeftijd hangt af van uw geboortedatum.

Uw AOW-leeftijd berekenen

Bereken uw AOW-leeftijd op www.svb.nl/aow. Zie ook ‘Wanneer krijgt u AOW’.

Opbouw van de AOW

Voor ieder jaar dat u in Nederland heeft gewoond, krijgt u 2 procent AOW-pensioen. Woonde u niet in Nederland maar werkte u wel in Nederland? Dan krijgt u misschien ook 2 procent AOW-pensioen per gewerkt jaar.

U krijgt op uw AOW-leeftijd een volledig AOW-pensioen als u 50 jaar heeft opgebouwd. Bent u (lang) voor uw AOW-leeftijd naar een ander land vertrokken? Dan ontvangt u een deel van het volledige AOW-bedrag.

Lees meer over AOW-opbouw op www.svb.nl/aow.

Zelf AOW aanvragen

De SVB regelt het AOW-pensioen. Mensen in Nederland krijgen vlak voor hun AOW-leeftijd automatisch bericht van de SVB. Maar wanneer u in een ander land woont, moet u er zelf aan denken om op tijd uw AOW-pensioen aan te vragen. Hoe u dat doet, verschilt per land. Op www.svb.nl staat onder ‘Zelf regelen’ hoe u AOW aanvraagt buiten Nederland.

Vraag uw AOW ruim voor uw AOW-leeftijd aan. Het onderzoek naar uw AOW-opbouw duurt namelijk enige tijd.

SVB Pensioenoverzicht aanvragen met DigiD

Wilt u nu alvast precies weten hoeveel AOW u heeft opgebouwd? Vraag dan met uw DigiD een SVB Pensioenoverzicht aan via www.svb.nl.

Heeft u geen DigiD? Dan vindt u op de website onder ‘Hoeveel AOW krijgt u later’ een aanvraagformulier. Deze kunt u uitprinten en opsturen per post.

Blijf op de hoogte

De SVB informeert iedereen in Nederland die de AOW-leeftijd nadert, of wanneer de AOW-leeftijd verandert. Maar van veel Nederlanders in het buitenland heeft de SVB geen adres. Daarom is het belangrijk dat u op de hoogte blijft via www.svb.nl/aow. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact op via de website. U kunt ook bellen: +3120 656 52 25 (SVB Amstelveen).

Op nederlandwereldwijd.nl vind u ook meer informatie over Nederlands pensioen in het buitenland.