Rijbewijs verlengen in Duitsland?

Woont u in Duitsland en is uw Nederlandse rijbewijs verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U moet uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Duits rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

Wanneer u in Duitsland woont en in het bezit bent van een Nederlands rijbewijs B, BE dan gelden volgende regels:

Geruime tijd voor afloop van de geldigheid van uw rijbewijs kunt u zich het beste melden bij de Führerscheinstelle in uw woonplaats, om daar na te vragen welke documenten u nodig heeft om een Duits rijbewijs te verkrijgen.

Voor het aanvragen van een Duits rijbewijs heeft u geen echtheidsverklaring nodig.

Let op: wanneer uw rijbewijs reeds langer verlopen is, bestaat er een grote kans dat u uw rijbewijs opnieuw moet behalen.

Op 19 januari 2013 is de derde rijbewijsrichtlijn geïmplementeerd. Voor de indeling van de verschillende (Duitse) rijbewijscategorieën, zie hier.

De Duitse rijbewijzen categorie A1, A2, A, B, BE, M, S, L & T hebben een beperkte geldigheid van 15 jaar.

Voor de rijbewijzen categorie C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E (bussen, vrachtwagens, aanhangwagens) geldt een andere regelgeving. Deze rijbewijzen worden in Duitsland voor bepaalde tijd afgegeven (5 jaar), voor uitvoerige informatie kunt u het beste contact opnemen met de Führerscheinstelle in uw woonplaats.

Landbouwvoertuigen

Wanneer u in Duitsland landbouwvoertuigen wilt besturen, moet u er rekening mee houden dat men in Duitsland voor het besturen van een landbouwvoertuig in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs. Een trekkercertificaat wordt in Duitsland niet als zodanig geaccepteerd. Voor Duitsland moet zichtbaar zijn of u een Duits rijbewijs klasse L of T mag bezitten (zie hier de bepalingen voor klasse L en T), waarbij u voor de T klasse nog aan moet tonen dat u in de landbouw werkzaam bent. Of u in Duitsland de klasse L of T kunt krijgen (mogelijk verschilt dit ook per deelstaat), kunt u het beste navragen bij de Führerscheinstelle in uw woonplaats. De Duitse categorie voor deze voertuigen is nationaal en dus niet Europees.

Rijbewijs kwijt of gestolen?

Is uw Nederlandse rijbewijs kwijt of gestolen? Dan moet u een Duits rijbewijs aanvragen. Dit kunt u doen bij de Führerscheinstelle in uw woonplaats.

Wanneer u uw rijbewijs verloren hebt, is het van belang dat u een bewijs van aangifte bij de politie kunt tonen. Mogelijk heeft u ook een echtheidsverklaring nodig. Deze kunt u bij de RDW opvragen.

U kunt een verklaring van vermissing (pdf, 75kb) downloaden en sturen naar de RDW. Zo voorkomt u misbruik van uw Nederlandse rijbewijs.