Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 17-09-2020 | Nog steeds geldig op: 23-09-2020

Als u uit de Nederlandse provincies Noord-Holland en Zuid-Holland komt moet u bij binnenkomst in Duitsland een negatieve COVID-19 test tonen die niet ouder is dan 48 uur. Als u dit niet kunt overleggen moet u zich bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Dan wordt gevraagd om daarna 14 dagen in zelfquarantaine te gaan. De test- en quarantaineregels van de Duitse overheid gelden niet voor reizigers die uit de andere Nederlandse provincies komen of op doorreis zijn naar een ander land. Meer informatie over de regels en uitzonderingen vindt u onder het kopje ‘Coronavirus’. In het algemeen geldt: volg altijd de Nederlandse en de lokale coronaregels op.

Kaart bij reisadvies Duitsland
Download 'Kaart bij reisadvies Duitsland' (PDF, 1,1 MB)

Reischecklist Duitsland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Duitsland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Duitsland is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Duitsland heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Duitsland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Duitsland een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Duitsland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van contant geld waardoor het soms niet mogelijk is met een pinpas te betalen.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Duitsland. Er kunnen in Duitsland andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera. In heel Duitsland geldt een afstandsverplichting van minstens 1,5 meter in openbare ruimten en moet iedereen een mond- en neusbedekkend kapje dragen in het OV, in winkels en in sommige horeca. Verdere maatregelen kunnen verschillen per deelstaat.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Duitsland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Geel: let op veiligheidsrisico’s

Zolang het coronavirus er is, blijven er risico’s in Duitsland. De lokale overheid kan opnieuw maatregelen nemen die gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. Houd hier rekening mee. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het plaatselijke nieuws via de media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de lokale overheid op.

Terrorisme

Er zijn in Duitsland een aantal geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals kerstmarkten. Ook op vliegvelden en bij grensovergangen kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden uitgevoerd. Blijf alert in het hele land en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

 • In de stad Halle werd op 7 oktober 2019 een aanslag gepleegd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.

Natuurgeweld

In de Duitse wintersportgebieden komen lawines voor. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Duitsland op de website van de ANWB.

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus

Noord- en Zuid-Holland aangemerkt als risicogebied

De Duitse overheid heeft Noord- en Zuid-Holland toegevoegd aan de lijst van risicogebieden. Dit betekent dat reizigers die uit deze provincies komen een negatieve COVID-test moeten overleggen die niet ouder is dan 48 uur. Of zich bij aankomst in Duitsland preventief moeten laten testen. Dan wordt gevraagd om daarna 14 dagen in Duitsland in zelfquarantaine te gaan. Deze quarantaine kan opgeheven worden als de test negatief is. De testverplichting geldt ook voor reizigers die in de voorafgaande 14 dagen een risicogebied bezocht hebben. De luchthaven Schiphol wordt beschouwd als risicogebied, personen die per vliegtuig aankomen, worden verzocht een test te ondergaan.

De test- en quarantainemaatregelen van de Duitse overheid gelden niet voor reizigers die uit de andere Nederlandse provincies inreizen per auto of trein. Neem in dat geval een identiteitsbewijs met adres of een ander adresbewijs mee.

Sommige deelstaten vragen daarnaast nog additionele handelingen, in Berlijn bijvoorbeeld kan gevraagd worden naar een Duitse huisarts te gaan voor een verklaring dat men symptoomvrij is (uit te voeren na aankomst in de stad).

Bij aankomst vanuit een risicogebied krijgen reizigers een informatie flyer overhandigd van het Ministerie voor Gezondheid. Daarin staat onder andere dat zij verplicht zijn zich te melden bij het Gesundheitsamt. Ook moeten zij een ‘Aussteigekarte’ invullen waarop zij onder andere hun contactgegevens moeten vermelden. Op verschillende luchthavens en stations kunnen reizigers de coronatest kostenloos binnen 72 uur laten uitvoeren (alleen voor personen die uit een risicogebied komen). Ook kan dit via het Gesundheitsamt Tel.  116 117, www.116117.de .

Er bestaan enkele uitzonderingen op de test- en quarantaineverplichtingen, die in elke deelstaat anders zijn. Zo gelden ze niet voor reizigers op doorreis naar een ander land. Het is toegestaan om op doorreis te stoppen om te tanken, als de lokale maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje, opgevolgd worden. U wordt gevraagd niet in een hotel te overnachten. Andere uitzonderingen kunnen grensarbeiders, diplomaten die voor hun werk reizen en medewerkers van luchtvaartmaatschappijen en andere vervoersorganisaties zijn.

Informeer u hierover goed bij de lokale overheid. Op de volgende websites vindt u informatie over de uitzonderingen in de verschillende deelstaten.

Deelstaat Berlijn: (paragraaf 9)

Deelstaat Nedersaksen: (Verordening van 10-07-2020, paragraaf 27)

Deelstaat Noordrijn-Westfalen: (paragraaf 3)

Algemene informatie over tests en quarantaine vindt u hier.

Algemeen:

Door heel Duitsland  zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Duitsland stabiel te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op  op de websites van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, het Duitse ministerie van Gezondheid en de Duitse politie en de Bondsregering.

Let op: de maatregelen verschillen  per deelstaat en kunnen van de ene dag op de andere dag veranderen. Bij een lokale uitbraak kunnen er tijdelijk opnieuw lokale beperkende maatregelen worden ingesteld. Dit kan bijvoorbeeld een contact- of overnachtingsverbod zijn. Ook kunnen de maatregelen strenger en beperkender zijn dan op landelijk niveau, zoals bijvoorbeeld in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daar kan een overnachting geweigerd worden als een persoon die inreist vanuit een risicogebied geen negatieve coronatest kan overleggen. Check daarom altijd zelf vooraf de situatie ter plekke, bij voorkeur op de website van de lokale autoriteiten. Voor Noordrijn-Westfalen vind u hier de informatie.

Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Duitsland. Er kunnen in Duitsland andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes (welke soort is verplicht en wanneer moet ik het dragen), hoeveel afstand u moet houden (in Duitsland 1,5 meter), met hoeveel personen men in de openbare ruimte mag samenkomen of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Ook kunt u informeren bij het plaatselijke toeristenbureau of de lokale overheid. Houd er goed rekening mee dat de regels in elke deelstaat anders zijn.

Voor heel Duitsland geldt de verplichting om een mond- en neusbedekkend kapje te dragen in het OV, in winkels en in sommige horeca. Ook wordt vaak gevraagd om contactgegevens achter te laten. Op het niet-naleven van de regels staan soms hoge geldboetes.

U bent verplicht zich te melden bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Voor personen die Duitsland inreizen na een meerdaagse reis vanuit een zogenaamd ’derde land’ (landen buiten de EU, het Schengengebied en het Verenigd Koninkrijk), geldt een verplichte huisquarantaine van 14 dagen (met enkele uitzonderingen). Dit geldt ook wanneer zij via een ander land de EU zijn ingereisd.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Europa vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Duitsland bijzonderheden zijn, kijk dan op website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Duitsland.

Drugs

Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in Duitsland. De straffen hiervoor zijn vaak veel hoger dan in Nederland.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Duitsland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Berlijn

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven