Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-11-2020 | Nog steeds geldig op: 30-11-2020

Het aantal besmettingen met het coronavirus is hoog in Duitsland. Daarom heeft het hele land kleurcode ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis niet naar Duitsland voor toeristische reizen. Na een verblijf in Duitsland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Verder gelden er tot minstens 30 november binnen Duitsland beperkende coronamaatregelen. Horeacagelegenheden, theater- en concertgebouwen en bioscopen zijn gesloten. Reizigers die voor werk reizen, mogen wel ondergebracht worden. Toeristische overnachtingen zijn niet meer toegestaan. Er geldt in heel Duitsland een quarantaineverplichting van 10 dagen. Op de 5e quarantainedag kan echter door de reiziger een PCR-Covid-19-test gedaan worden. Als deze PCR-Covid-19-test een negatieve testuitslag heeft, mag de reiziger zijn quarantaineverplichting opheffen. Voor grensbewoners aan beide zijden gelden mogelijk uitzonderingen op het quarantainebeleid. Meer informatie over de regels en uitzonderingen vindt u onder het kopje ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Duitsland
Download 'Kaart bij reisadvies Duitsland' (PDF, 1,1 MB)

Reischecklist Duitsland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Duitsland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Duitsland is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Duitsland heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Duitsland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Duitsland een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Duitsland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van contant geld waardoor het soms niet mogelijk is met een pinpas te betalen.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Tot minimaal 30 november gelden er beperkende coronamaatregelen voor heel Duitsland. Horeacagelegenheden, theater- en concertgebouwen, bioscopen zijn gesloten. Toeristische overnachtingen zijn niet meer toegestaan. Daarnaast geldt in heel Duitsland een afstandsverplichting van minstens 1,5 meter in openbare ruimten en moet iedereen een mond- en neusbedekkend kapje dragen in het OV, in winkels, openbare gebouwen, kantoren, in bepaalde winkelstraten en soms ook op straat als het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. De maatregelen kunnen verschillen per deelstaat en zijn anders dan in Nederland. Reis alleen naar Duitsland wanneer het noodzakelijk is en bereid uw reis goed voor. Bekijk welke maatregelen er precies gelden in de deeltaat waar u naartoe wilt. Na een verblijf in Duitsland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Duitsland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar Duitsland als het noodzakelijk is, dus niet voor toeristische reizen. Recreatieve overnachtingen zijn in Duitsland tot minstens 30 november niet mogelijk.

Terrorisme

Er zijn in Duitsland een aantal geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals kerstmarkten. Ook op vliegvelden en bij grensovergangen kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden uitgevoerd. Blijf alert in het hele land en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

 • In de stad Halle werd op 7 oktober 2019 een aanslag gepleegd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.
 • Op 4 oktober 2020 werden 2 toeristen met een mes aangevallen in de stad Dresden, vermoedelijk met een terroristisch motief.

Natuurgeweld

In de Duitse wintersportgebieden komen lawines voor. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Duitsland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via  @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Duitsland op de website van de ANWB.

Luchtverkeer

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor informatie.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de  website van de International Airtransport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Naar boven

Coronavirus

De kleurcode voor heel Duitsland is oranje (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Duitsland als het noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen.

Thuisquarantaine bij terugkeer in Nederland

Na een verblijf in Duitsland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven, draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe coronabesmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine

Coronamaatregelen in Duitsland

De Duitse overheid heeft alle Nederlandse provincies en Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba aangemerkt als risicogebied. Reizigers uit deze gebieden moeten bij aankomst in Duitsland verplicht 10 dagen in quarantaine gaan. Op de 5e quarantainedag kan de reiziger een PCR-Covid-19-test laten doen. Als deze PCR-Covid-19-test een negatieve testuitslag heeft, mag de reiziger de quarantaineverplichting opheffen. Een nieuwe PCR-Covid-test is verplicht als er tijdens de rest van de quarantainedagen coronasymptomen ontstaan. Deze quarantaine kan ook, als er geen coronasymptomen zijn, na 10 dagen worden opgeheven. De PCR-Covid-19-test is in Duitsland tot 1 december gratis als de reiziger uit een coronarisicogebied komt.

Als u uit een risicogebied in Duitsland aankomt, moet u zich voor aankomst aanmelden op de website van de Duitse overheid (informatie is in het Engels). Zodra u aankomt in Duitsland gaat u direct in quarantaine en neem direct contact op met de plaatselijke GGD ( Gesundheitsamt) (informatie is in het Engels) of neem telefonisch contact op via het telefoonnummer 116 117 en volg de aanwijzingen.

Er zijn enkele uitzonderingen op de test- en quarantaineverplichting. Zo geldt deze niet voor reizigers op doorreis naar een ander land, of als het bezoek aan Duitsland maar 24 uur duurt. U kunt onderweg echter niet in een hotel overnachten. Een uitzondering kan in bepaalde gevallen ook gemaakt worden voor verblijf van max. 72 uur. Deze regeling betreft onder meer personen die eerste en tweede graads familie-/gezinsleden bezoeken, diplomaten die voor hun werk reizen en medewerkers van luchtvaartmaatschappijen en andere vervoersorganisaties. Wanneer het verblijf langer duurt en vanwege bijvoorbeeld beroep, studie, medisch onderzoek noodzakelijk is dan moet bij inreis ook een negatieve PCR-Covid-19-test worden meegebracht, die niet langer dan 48 uur eerder is afgenomen. De testuitslag moet in het Duits, Engels of Frans zijn opgesteld en mag ook digitaal zijn. De uitzonderingsbepalingen kunnen per deelstaat verschillen en zijn in de corona- verordeningen van de deelstaten vastgelegd. Informeert u zich altijd voordat u op reis gaat over de geldende maatregelen.

In heel Duitsland gelden de volgende corona maatregelen:

Vanaf 2 tot minstens 30 november gelden er binnen Duitsland beperkende coronamaatregelen. Horeacagelegenheden, theater- en concertgebouwen en bioscopen zijn gesloten. Reizigers die voor werk reizen, mogen wel ondergebracht worden. Neem hiervoor voor uw vertrek contact op met uw hotel of andere overnachtingsgelegenheid om te vernemen welke documenten u moet aantonen (werkgeversbrief etc.). Toeristische overnachtingen zijn niet meer toegestaan. Op het niet-naleven van de coronaregels staan soms hoge geldboetes.

U bent verplicht zich te melden bij de lokale gezondheidsautoriteiten (informatie is in het Engels) als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Voor personen die Duitsland inreizen na een meerdaagse reis vanuit een zogenaamd ’derde land’ (landen buiten de EU, het Schengengebied en het Verenigd Koninkrijk), geldt een  verplichte thuisquarantaine van 10 dagen (met enkele uitzonderingen). Dit geldt ook wanneer zij via een ander land de EU zijn ingereisd.

Informeer u hierover goed bij de lokale overheid. Op de volgende websites vindt u informatie over de uitzonderingen in de verschillende deelstaten.

Deelstaat Berlijn: (paragraaf 9)

Deelstaat Nedersaksen: (paragraaf 17, (5))

Deelstaat Noordrijn-Westfalen: (paragraaf 3, (3))

Algemene informatie over tests en quarantaine vindt u op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid.

Algemeen

Door heel Duitsland  zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Duitsland stabiel te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op  op de websites van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, het Duitse ministerie van Gezondheid en de Duitse politie en de Bondsregering.

Let op: de maatregelen kunnen per deelstaat verschillen en kunnen van de ene dag op de andere dag veranderen. Bij een lokale uitbraak kunnen er tijdelijk opnieuw lokale beperkende maatregelen worden ingesteld. 

Informatie voor klein grensverkeer

In de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen is het grensbewoners en andere bezoekers uit Nederland toegestaan, onder bepaalde voorwaarden, een kort bezoek te brengen om bijvoorbeeld te tanken of boodschappen te doen. Na uw verblijf in Duitsland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 

De ‘kleine grensverkeer’ regeling houdt in dat personen die korter dan 24 uur in Duitsland blijven, uitgezonderd zijn van de Duitse test- en quarantaineverplichtingen. Deze personen hoeven geen negatieve coronatest te overleggen bij het inreizen. De meldplicht voor deze personen is afgeschaft. De meldplicht blijft wel bestaan voor grenspendelaars die dagelijks de grens over gaan. Zij moeten zich nog wel één keer melden als inreizende persoon bij het plaatselijke Gesundheitsamt om aan de meldplicht te voldoen. Natuurlijk gelden de uitzonderingen alleen voor personen die geen COVID-19 symptomen vertonen.  

Voor meer informatie over de inreisregelingen kunt u de volgende websites raadplegen: Noordrijn-Westfalen (tekst in het Nederlands) en regels in- en uitreisverkeer Noordrijn-Westfalen (paragraaf 3) (tekst in het Duits) Nedersaksen (tekst in het Duits) en deze website voor de inreisregeling van Berlijn (tekst in het Duits)

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Europa vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Duitsland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Duitsland.

Drugs

Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in Duitsland. De straffen hiervoor zijn vaak veel hoger dan in Nederland.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Duitsland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31682387796 of leg contact op Twitter via @247/BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Berlijn

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven