Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 04-03-2021 | Nog steeds geldig op: 07-03-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. In Duitsland gelden strenge inreisbeperkingen en quarantaineverplichtingen. De regels verschillen soms per deelstaat. Sommige grensovergangen zijn niet bereikbaar, zoals tussen Tsjechië en Duitsland en tussen Tirol (Oostenrijk) en Duitsland. Dit kan ook plotseling bij andere grensovergangen gebeuren. Houd hier rekening mee. Lees het hele reisadvies. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Duitsland
Download 'Kaart bij reisadvies Duitsland' (PDF, 1,1 MB)

Reischecklist Duitsland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Duitsland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Duitsland is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Nederlandse ingezetenen hebben voor Duitsland geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Duitsland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Duitsland een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Duitsland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van contant geld waardoor het soms niet mogelijk is met een pinpas te betalen.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Duitsland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het Covid-19 virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst of vertrek onmogelijk maken. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland en ook NIET naar de buurlanden te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Toeristische reizen zoals wintersportreizen zijn niet toegestaan omdat dit geen noodzakelijke reizen zijn.

Terrorisme

Er zijn in Duitsland een aantal geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals kerstmarkten. Ook op vliegvelden en bij grensovergangen kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden uitgevoerd. Blijf alert in het hele land en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

 • In de stad Halle werd op 7 oktober 2019 een aanslag gepleegd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.
 • Op 4 oktober 2020 werden 2 toeristen met een mes aangevallen in de stad Dresden, vermoedelijk met een terroristisch motief.

Natuurgeweld

In de Duitse wintersportgebieden komen lawines voor. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Duitsland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

De meeste grensovergangen tussen Tsjechië en Duitsland en Tirol (Oostenrijk) en Duitsland zijn vanwege opkomende coronavirusmutaties in deze gebieden gesloten (informatie in het Duits en Engels). Op een enkele uitzondering na is er geen reisverkeer mogelijk. De Duitse overheid kan, als zij dat nodig vinden, ook andere grensgebieden verklaren tot gebied met coronavirusmutaties. Hierdoor kan het grensverkeer hinder ondervinden. Lees op de website van de Duitse RIVM over deze gebieden met coronavirusmutaties en lees de website van het Duitse bondsministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Engels)  voor de uitzonderingen. Of u wordt toegelaten tot Duitsland is aan de Duitse bondspolitie.

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Duitsland bijvoorbeeld  op de website van de ANWB.

Luchtverkeer

Duitsland heeft een vervoersverbod afgekondigd voor reizigers die in de afgelopen 10 dagen in een gebied met coronavirusmutaties waren.  Lees op de website van de Duitse RIVM voor een overzicht van de landen waarvoor dit vervoersverbod geldt.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de  website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Naar boven

Coronavirus

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Duitsland gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Duitsland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Duitsland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen in Duitsland

Lees informatie over de actuele ontwikkelingen en over momenteel geldende coronamaatregelen per deelstaat op de website van de Bondsregering (informatie in het Duits) en de website van de Duitse toeristenbond (infomatie in het Duits). In Duitsland geldt een registratie-, test- en quarantaineverplichting. Nederland is voor Duitsland een coronarisicogebied.

De meeste grensovergangen tussen Tsjechië en Duitsland en Tirol (Oostenrijk) en Duitsland zijn vanwege opkomende coronavirusmutaties in deze gebieden gesloten (informatie in het Duits en Engels). Op een enkele uitzondering na is er geen reisverkeer mogelijk. De Duitse overheid kan, als zij dat nodig vinden, ook andere grensgebieden verklaren tot gebied met coronavirusmutaties. Hierdoor kan het grensverkeer hinder ondervinden. Lees op de website van de Duitse RIVM over deze gebieden met coronavirusmutaties en lees de website van het Duitse bondsministerie van Binnenlandse Zaken voor de uitzonderingen (informatie in het Engels). Of u wordt toegelaten tot Duitsland is aan de Duitse bondspolitie.

In Duitsland is het openbaar leven tot een minimum beperkt

Tot minimaal 7 maart 2021 gelden er in heel Duitsland beperkende coronamaatregelen. Alle (niet-noodzakelijke) winkels, hotels, horeacagelegenheden, theater- en concertgebouwen, musea en bioscopen zijn gesloten. Recreatieve overnachtingen zijn niet mogelijk. Neem voor zakelijke overnachtingen voor vertrek contact op met uw hotel of andere accommodatie om na te gaan of u er kunt verblijven.

Afhankelijk van de lokale situatie kan de Duitse (lokale) overheid een avondklok of zelfs een verbod op reizen binnen Duitsland instellen. Veel maatregelen worden in Duitsland op deelstaatniveau ingevoerd en kunnen daardoor van deelstaat tot deelstaat verschillen. Er kunnen door een sterke toename van het aantal coronabesmettingen onverwachte maatregelen worden getroffen.

In heel Duitsland moet u minimaal 1,5 meter afstand houden van anderen. Iedereen is verplicht een mond- en neusbedekkend kapje te dragen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, winkels, in openbare gebouwen, kantoren, bij de dokter en in bepaalde winkelstraten. Dit mondkapje moet een medisch gezichtmasker zijn.

Op het niet-naleven van de coronaregels staan soms hoge geldboetes.

Registratie voor aankomst in Duitsland

Lees op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid (informatie in onder andere het Duits, Engels, Frans en Spaans) alle informatie over de registratieverplichting en de uitzonderingen.

Bij aankomst heeft u een COVID-19 testuitslag bij zich of laat u zich in Duitsland testen

 • Bij aankomst in Duitsland moet u meestal de uitslag van een coronatest (informatie in het Duits) kunnen tonen. De uitslag heeft u uitgeprint of digitaal uit Nederland bij u. Dit mag de uitslag van een PCR-Covid-19-test of een antigeen-sneltest, die niet eerder dan 48 uur voor aankomst is afgenomen, of een medische verklaring zijn. De testuitslag of de medische verklaring moet bevestigen dat u niet met het SARS-COV-2 virus bent geïnfecteerd. Neemt u geen testuitslag mee? Dan moet u zich in Duitsland binnen 48 uur laten testen.
 • Wanneer u bij aankomst in Duitsland in de 10 dagen ervoor in een corona hoogrisicogebied of in een gebied met SARS-COV-2 virusmutaties bent geweest dan moet u de testuitslag of de medische verklaring tijdens de reis aan vervoerder of politie kunnen tonen.
 • Een COVID-19 test kunt u meestal meteen bij aankomst op de meeste vliegvelden laten afnemen. U kunt voor informatie over hoe te handelen ook altijd de lokale Duitse GGD (Gesundheitsamt) bellen. Zij kunnen u ook verplichten een test te laten afnemen.
 • Omdat de GGD in Nederland de testuitslag niet ter beschikking stelt, kunt u niet bij de Nederlandse GGD terecht als u voor Duitsland een testuitslag nodig heeft.
 • De testverplichting geldt voor iedereen vanaf 6 jaar.

Na aankomst gaat u verplicht in quarantaine

Reist u vanuit Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk naar Duitsland, of was u in de 10 of 14 dagen (afhankelijk van deelstaat) voor aankomst in een ander corona (hoog)risicogebied of gebied met mutaties van het coronavirus? Dan gaat u verplicht 10 en in sommige deelstaten 14 dagen in thuisquarantaine. Als u tijdens de quarantaine coronasymptomen krijgt, dan moet u contact opnemen met de lokale GGD (Gesundheitsamt). De quarantaineperiode kan eerder worden beëindigd als u zich vanaf de 4e quarantainedag op COVID-19 laat testen (informatie in het Duits). Met een negatieve testuitslag mag u eerder uit de quarantaine. Ontwikkelt u tijdens het wachten op de uitslag coronaklachten? Dan bent u verplicht een 2e test te doen. Als u voor uw bezoek aan Duitsland in een (hoog)risicogebied of een gebied met mutaties van het coronavirus was, dan kunt u de quarantaine mogelijk niet eerder beëindigen. Doet u geen test en heeft u na 10 of 14 dagen geen symptomen? Dan kunt u de quarantaine beëindigen. Dit gaat altijd in overleg met de lokale GGD.

De regels kunnen  per deelstaat verschillen. Lees daarom voor u op reis gaat goed welke regels er gelden (informatie in het Duits). Of bezoek de website van het Robert Koch Institut (het Duitse RIVM). Uitleg over uitzonderingen op de quarantaineverplichting vindt u op de website van de deelstaat waar u (door)heen reist. Een overzicht van alle deelstaten met verwijzing naar hun websites met deze en andere informatie over de coronapandemie vindt u op de website van de Bondsregering (informatie in het Duits).

Informatie voor klein grensverkeer

 • Grenspendelaars, die voor werk, studie of beroepsopleiding naar de deelstaten Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen moeten, zijn vrijgesteld van de test- en quarantaineverplichting. Alleen als u dagelijks terugkeert naar Nederland is een registratie niet verplicht.
 • Als u in de 10 dagen voor uw bezoek aan Noordrijn-Westfalen in een gebied met mutaties van het coronavirus bent geweest dan gelden er afwijkende regels. Lees meer in de faq’s van de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen (informatie in het Duits).
 • Grenswerkers, grensscholieren en -studenten zijn in Nederland uitgezonderd op de thuisquarantaine en de testverplichting. Leest u op de website van de Nederlandse regering precies na aan welke eisen u moet voldoen. Reizigers met een ander reisdoel in Nederland lezen op de website van de Rijksoverheid welke restricties van kracht zijn.

Specifieke informatie over de inreisbepalingen voor de grenspendelaars in de deelstaten leest u in de verordening van de deelstaat Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen (informatie in het Duits).

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Europa vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Duitsland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Coronaklachten

Als u tijdens uw verblijf in Duitsland klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus, bent u verplicht zich te melden bij de lokale GGD (Gesundheitsamt). Volg de aanwijzingen op van het Gesundheitsamt. Neem daarnaast ook altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent. 

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Duitsland.

Drugs

Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in Duitsland. De straffen hiervoor zijn vaak veel hoger dan in Nederland.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Duitsland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Berlijn

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven