Nooddocumenten aanvragen in Duitsland

Bent u in Duitsland uw paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) verloren of is deze gestolen? En wilt u een nieuw paspoort, noodpaspoort of laissez-passer aanvragen? Neem dan de juiste documenten mee naar de ambassade.

Controleer of u een nooddocument nodig heeft

Het is niet altijd nodig om een nooddocument aan te vragen. Lees op de pagina Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen wat u in uw situatie kunt doen.

Nooddocument nodig? Stuur een e-mail

Heeft u een nooddocument nodig? Stuur zo spoedig mogelijk een e-mail naar de ambassade of het consulaat-generaal. De contactgegevens vindt u onderaan de pagina.

Stuur de volgende gegevens en documenten, zodat de ambassade of het consulaat-generaal uw verzoek in behandeling kan nemen:

 • een scan of foto van uw verloren of gestolen paspoort of ID-kaart
  of
  • uw volledige naam (zoals genoemd in uw verloren of gestolen paspoort of ID-kaart)
  • uw geboortedatum
  • de naam van de instantie die uw document heeft afgegeven (burgemeester van …, ambassadeur te …)
  • de datum van afgifte van uw verloren of gestolen paspoort of ID-kaart
 • het telefoonnummer waarop u te bereiken bent
 • een bewijs dat u uw reis niet kunt uitstellen, zoals uw reisschema, vluchtgegevens, andere reserveringen of een brief van uw werkgever
 • uw huidige locatie

Toestemming voor nooddocument

De ambassade of het consulaat vraagt het ministerie van Buitenlandse Zaken om toestemming. Dit is nodig om een nooddocument af te geven en gebeurt na ontvangst van uw e-mail. Toestemming krijgen duurt gemiddeld 1 tot 3 werkdagen.

Heeft u geen scan van uw vermiste paspoort of ID-kaart meegestuurd? Dan controleert het ministerie uw gegevens bij de gemeente of de instantie waar u uw paspoort of ID-kaart heeft aangevraagd. Controle van uw gegevens kan alleen op werkdagen. De toestemming kan daardoor langer duren.

Maak een afspraak

De ambassade of het consulaat neemt contact met u op om te bespreken waar en wanneer u het nooddocument kunt aanvragen. U dient daarvoor in persoon langs te komen.

Welke documenten heeft u nodig voor de aanvraag?

Met een nooddocument kunt u alsnog reizen. Neem voor uw aanvraag de volgende documenten mee naar de ambassade of het consulaat:

 • een volledig ingevuld paspoortaanvraagformulier
 • een volledig ingevulde verklaring vermissing reisdocument (C2-formulier)
 • 2 pasfoto’s die voldoen aan de Nederlandse eisen aan pasfoto's
 • bewijs dat u toerist bent of bewijs dat u uw reis niet kunt uitstellen
 • tickets voor uw verdere reis wanneer u deze aflegt per vliegtuig, trein en/of boot
 • als u die heeft: een kopie van uw verloren paspoort of ID-kaart
 • als u die heeft: andere identiteitsbewijzen of kopieën daarvan
 • als u die heeft: een schriftelijk bewijs van aangifte met vermelding van verlies of diefstal van uw paspoort of ID-kaart

Nooddocument voor kinderen

Is het nooddocument voor een kind jonger dan 18 jaar? Dan is toestemming nodig van de ouder(s) of voogd(en). Dit is mogelijk door ondertekening van het paspoortaanvraagformulier. Stuur in dat geval ook kopieën van de paspoorten van de ouder(s) of voogd(en) mee.

Lukt dat niet? Neem dan een bewijs van toestemming door de ouder(s) of voogd(en) mee. En kopieën van de paspoorten van de ouder(s) of voogd(en).

Wat kost een nooddocument?

De prijs van uw nooddocument (laissez-passer of noodpaspoort) vindt u bij de consulaire tarieven.

Hoe lang duurt het?

Een nooddocument aanvragen duurt gemiddeld 1 tot 3 werkdagen.

Nooddocument aanvragen in dit land of gebied

Het is veelal mogelijk een vervangend document te verkrijgen bij de Bundespolizei met kantoren op alle internationale luchthavens in Duitsland. Zie hiervoor de volgende link: Bundespolizei
Zij verstrekken uitsluitend vervangende documenten op basis van een verlopen Nederlands reisdocument. Wij raden u aan vooraf contact op te nemen met de Bundespolizei om te informeren wat in uw geval de mogelijkheden zijn.
Bij verloren reisdocumenten – uw identiteit kan dan niet worden vastgesteld – kan de Bundespolizei u niet helpen.

Daarnaast is het volgende van belang: indien u binnen Schengen reist met een vliegmaatschappij waarmee u reeds een heenvlucht (bijvoorbeeld vanuit Nederland) heeft gedaan, neemt men u vaak zonder identiteitsdocument uit coulance ook mee terug. Vraag dit ruim van te voren na bij uw vliegmaatschappij! Het kan zijn dat er afwijkende regelingen zijn. Als u binnen Schengen terugreist naar Nederland met een landverbinding (auto, bus of trein) kunt u volstaan met een aangifte bij de Duitse politie. Met het bewijs van aangifte kunt u aantonen dat u momenteel niet in het bezit van een reisdocument bent, mocht u toch worden gecontroleerd.