München: vacature stagiair(e) economische afdeling

De economische afdeling van het Nederlandse consulaat-generaal te München heeft eenmaal per jaar plaats voor een stagiair(e). Bij voorkeur bedraagt een stageperiode zes maanden (september-februari of februari-juli, exacte data in overleg en afhankelijk van de ontwikkelingen omtrent Covid-19). In aanmerking voor de stage komen universitaire en hogeschool studenten die zich in de laatste fase van hun studie bevinden en goede kennis van de Duitse taal en affiniteit met handel en economie hebben.

De werkomgeving

De economische afdeling van het consulaat-generaal te München behartigt de Nederlandse economische belangen in Zuid-Duitsland in hoofdzakelijk de sectoren smart industry en mobiliteit, als ook circulaire economie. Met diverse activiteiten zet de afdeling zich in voor de bevordering van de Nederlandse handel en economische samenwerking met Zuid-Duitsland.

Profiel stagiair

 • Affiniteit met het bedrijfsleven, handel en economie
 • Bij voorkeur studenten van opleidingen als Duitslandstudies, International Business & Languages of andere bedrijfseconomisch georiënteerde opleidingen
 • Zelfstandig kunnen werken
 • Nederlandse nationaliteit en onderwijs volgende aan een Nederlandse onderwijsinstelling (erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) of aan een erkende universiteit in het buitenland
 • Goede beheersing in woord en geschrift van zowel de Nederlandse als de Duitse taal
 • Goede beheersing van de gangbare PC programma’s  zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook

Inhoud stagewerkzaamheden

 • Behandelen van informatieaanvragen van bedrijven die zakelijke activiteiten willen ontplooien in (Zuid-)Duitsland
 • Assistentie bij het opstellen van rapporten in het kader van de exportbegeleiding zoals die wordt aangeboden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
 • Bijdragen aan rapportages en nieuwsbrieven over economische ontwikkelingen in Zuid-Duitsland die interessant zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven
 • Ondersteuning bij de uitvoering van projecten (organiseren informatie- en netwerkbijeenkomsten, matchmakings, Nederlandse beursinzendingen, etc.)
 • Verder kan de stagiair bij verschillende andere werkzaamheden worden ingezet, zoals het verrichten van beknopt onderzoek op uiteenlopende onderwerpen en het bieden van algemene ondersteuning aan het CG-team (aannemen telefoontjes, ontvangen gasten en postpakketten). Daarnaast wordt de stagiair eventueel in de gelegenheid gesteld zelfstandig te werken aan een eigen onderzoek, waarvan het onderwerp in overleg met de economische afdeling wordt bepaald.

Wij bieden

Werkervaring en interessante contacten opdoen in de internationale omgeving van een Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland onder een goede stagebegeleiding.

Algemene stagevoorwaarden

 • Conform het stagereglement van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de stage is specifiek bedoeld voor studenten en dient in het kader van de opleiding te passen. Indien je in de beoogde stageperiode niet meer studeert, kom je niet voor een stage in aanmerking
 • Je moet in het bezit zijn van een BurgerServiceNummer (BSN)
 • Je moet in het bezit zijn van een Nederlandse bankrelatie
 • Je moet een Nederlands postadres hebben
 • Reeds afgestudeerden komen niet in aanmerking voor een stage
 • Daarnaast moet je voor aanvang van de stage een Verklaring Omtrent het Gedrag kunnen overleggen

Voor meer informatie over het stagereglement zie voorwaarden en vergoedingen.

Vergoedingen

De stagevergoeding bedraagt maximaal € 616,00 bruto per maand. Daarnaast bestaat er een mogelijkheid tot vergoeding van pensionkosten tot maximaal € 394,00. N.B. De huurwoningenmarkt in München is gespannen. Huurwoningen en kamers liggen niet voor het oprapen en de prijzen zijn hoog. Stagiairs wordt geadviseerd tijdig op zoek te gaan naar woonruimte.

Solliciteren

Stuur je cv en een sollicitatiebrief met motivatie en een toelichting op je opleiding. Geschikte kandidaten worden uitgenodigd voor een (telefonisch) sollicitatiegesprek.

Consulaat-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden
Economische afdeling
Linda Mieden-Appelboom
Nymphenburger Straße 20a
80335 München - Duitsland
Email: linda.mieden@minbuza.nl 
Telefoon: +4989206026713
Fax: +4989206026730
 

september 2021 - februari 2022

stageplaats niet beschikbaar 
februari 2022 - juli 2022 stageplaats eventueel beschikbaar ( i.v.m. de huidige ontwikkelingen omtrent Covid-19 is dit momenteel nog onduidelijk )