Reisadvies Dominica | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 18-02-2019 | Nog steeds geldig op: 19-04-2019

Het eiland Dominica ondervindt nog steeds de gevolgen van orkaan Maria die in 2017 over het Caraïbische gebied is getrokken. Het dagelijkse leven is weer bijna zoals vóór de orkaan het eiland trof. Het herstel heeft tijd nodig. Daarom is het advies nog steeds ‘let op, er zijn veiligheidsrisico’s’.

Kaart bij reisadvies Dominica
Download 'Kaart bij reisadvies Dominica' (PDF, 169 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Port of Spain (Trinidad en Tobago), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Het eiland Dominica werd in 2017 zwaar getroffen door orkaan Maria. Op Dominica wordt nog steeds gewerkt aan het herstel van gebouwen en infrastructuur. Vrijwel overal is water en elektriciteit weer beschikbaar. Alle wegen zijn weer begaanbaar. Maar op veel plaatsen heeft het verkeer nog wel last van het beschadigde wegdek. Het dagelijks leven op Dominica is weer zo goed als normaal. Winkels en bedrijven zijn weer open. Het aanbod van hotels neemt toe, maar de vraag is vaak nog groter dan het aanbod. Belangrijk is om voor uw vertrek naar Dominica al uw hotel te boeken om een verblijfsplaats te hebben. De telefoon- en internetverbindingen zijn hersteld maar werken nog niet altijd op afgelegen plaatsen. Het eiland is goed bereikbaar via vlucht- en veerverbindingen.

Bent u in het land? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het advies van de lokale autoriteiten en uw reisorganisatie op.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911.

Geen Nederlandse ambassade

Er is geen Nederlandse ambassade op Dominica. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Port of Spain, Trinidad en Tobago.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Roseau, Dominica.

Naar boven

Criminaliteit

De criminaliteit is niet hoog op Dominica. Heel soms zijn toeristen bedreigd en beroofd. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga na zonsondergang niet naar afgelegen plekken en stranden;
  • neem niet te veel contant geld mee;
  • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar en wordt over het algemeen niet geaccepteerd. Houd daar rekening mee.

Drugs

Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Het eiland Dominica is in 2017 zwaar getroffen door de orkaan Maria. Er wordt nog steeds gewerkt aan het herstel van wegen en gebouwen. Er zijn inmiddels goede vorderingen gemaakt.

Op Dominica kunnen van juni tot en met november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.

Dominica ligt in een gebied dat gevoelig is voor aardbevingen. Er zijn regelmatig aardschokken en trillingen.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites van:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Dominica kunt u krijgen bij de ambassade van Dominica in Londen, Verenigd Koninkrijk. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven