Reisadvies Cyprus

Laatst gewijzigd op: 28-08-2020 | Nog steeds geldig op: 30-09-2020

Cyprus heeft vanaf vrijdag 28 augustus 2020 opnieuw reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Vanaf deze datum worden reizigers uit Nederland niet langer toegelaten met uitzondering van een aantal categorieën (zie rubriek ‘Coronavirus’). Bij aankomst in Cyprus moeten reizigers uit deze categorieën een negatieve Covid-test overleggen en geldt een strikte quarantaine van 14 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als u vanuit Cyprus terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’ en ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Cyprus
Download 'Kaart bij reisadvies Cyprus' (PDF, 205 kB)

Reischecklist Cyprus

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Cyprus favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Cyprus is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Cyprus heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Cyprus een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Cyprus een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon. 

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Cyprus. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Cyprus. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De autoriteiten van Cyprus hebben vanaf 28 augustus 2020 opnieuw reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland met uitzondering van een aantal categorieën (zie daarvoor rubriek Coronavirus).

'Turkse Republiek van Noord-Cyprus'

De Republiek Cyprus ligt op het gehele grondgebied van het eiland Cyprus. Sinds de inval door het Turkse leger in 1974, heeft de regering van de Republiek Cyprus echter geen controle meer over het noorden van het eiland.

In het noorden is de ‘Turkse Republiek van Noord-Cyprus’ uitgeroepen. Deze is alleen door Turkije erkend. De regering van de Republiek Cyprus is gevestigd in Nicosia. Deze regering is door de internationale gemeenschap erkend.

Criminaliteit

In Cyprus komt zware criminaliteit voor. Vooral binnen de georganiseerde misdaad.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).

Als u een noodzakelijke reis maakt naar Cyprus bent u verplicht binnen 24 uur voordat u in Cyprus aankomt een Cyprus Flight Pass te hebben ingevuld. Op de website van de republiek Cyprus kunt u lezen hoe u de CyprusFlightPass moet aanvragen en vindt u meer informatie over reizen naar Cyprus.

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Cyprus op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Vanaf 28 augustus worden reizigers uit Nederland niet langer toegelaten tot Cyprus, met uitzondering van de volgende categorieën: 

 • houders van een Cypriotisch paspoort, hun partner en minderjarige kinderen
 • mensen met een verblijfsvergunning voor Cyprus
 • medisch personeel m.h.o.o. bestrijding Corona
 • personen die onder medische behandeling staan van een erkende medische instelling in Cyprus
 • eerstegraads familieleden van personen met een verblijfsvergunning voor Cyprus en/of specifieke financiële belangen

Bij aankomst in Cyprus moeten reizigers uit deze categorieën een negatieve Covid-test overleggen (die max. 72 uur voor vertrek van de vlucht is afgenomen) en geldt een strikte quarantaine van 14 dagen.

Lees hier meer informatie over toegang tot Cyprus (zie 2.8).

Thuisquarantaine

Als u vanuit Cyprus terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland.

Coronavirus

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Cyprus stabiel te houden.

Als u een noodzakelijke reis maakt naar Cyprus bent u verplicht binnen 24 uur voordat u in Cyprus aankomt een Cyprus Flight Pass te hebben ingevuld. Ook moet u een negatieve COVID-19 PCR-test bij aankomst laten zien. Deze test moet max. 72 uur voor vertrek van de vlucht zijn afgenomen.

De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de Engelstalige website van het Cypriotisch Bureau voor Toerisme: Travel information

Reizen tussen het zuiden en noorden van Cyprus is niet mogelijk.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Cyprus vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Cyprus bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Cyprus.

Reizen tussen het zuiden en het noorden

Reizen tussen het zuiden en het noorden is niet mogelijk.

Militaire zones

Het betreden van militaire zones is strafbaar. Er kunnen boetes en/of een celstraf worden opgelegd.

Let op bij evenementen

Let op bij deelname aan evenementen, bijvoorbeeld op het gebied van sport en cultuur. Als deze georganiseerd zijn door de niet-erkende ‘Turkse Republiek Noord-Cyprus’ kan dit op bezwaren rekenen van de regering van de Republiek Cyprus in Nicosia. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Nicosia.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van militaire objecten en versperringen. Vooral niet bij de staakt-het-vuren-lijn (Groene lijn).

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Cyprus en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade in Nicosia

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade. U betaalt dan het lokale tarief. 

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven