Reisadvies Curaçao | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 14-01-2022 | Nog steeds geldig op: 28-01-2022

Het reisadvies voor Curaçao is geel. U kunt reizen naar Curaçao. Nederland voor Curaçao een zeerhoogrisicoland door het aantal coronabesmettingen in Nederland. Alle reizigers van 12 jaar en ouder moeten een negatief PCR-testresultaat laten zien dat uiterlijk 48 uur voor vertrek naar Curaçao is afgenomen. Dit geldt ook als u volledig gevaccineerd bent. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s

Kaart reisadvies Curacao
Download 'Kaart bij reisadvies Curaçao' (PDF, 181 kB)

Coronavirus

Let op: U kunt met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Curaçao inreizen. Neem ook een print van uw QR-code mee voor het geval u geen toegang heeft tot uw telefoon. Let op dat alleen een testbewijs in uw CoronaCheck-app geldig is. Een vaccinatiebewijs of herstelbewijs is niet voldoende.

Meer informatie over de inreismaatregelen die gelden voor het reizen naar Curaçao kunt u terugvinden op de website van de overheid van Curaçao.

Reizen naar Curaçao

Nederland is voor Curaçao een zeerhoogrisicoland door het aantal coronabesmettingen in Nederland. Alle reizigers van 12 jaar en ouder moeten een negatief PCR-testresultaat kunnen laten zien die uiterlijk 48 uur voor vertrek naar Curaçao is afgenomen. Een negatief antigeentestresultaat is niet voldoende. Dit geldt ook voor reizigers die volledig gevaccineerd zijn.

Ook gelden nog steeds de volgende inreismaatregelen:

 • Reizigers moeten voordat zij naar Curaçao vertrekken een ‘Public Health Passenger Locator Card’ en immigratiekaart invullen via de website van de overheid van Curaçao.
 • Alle reizigers van 12 jaar en ouder moeten (ook als u volledig gevaccineerd bent) bij aankomst in Curaçao een negatief PCR-testresultaat laten zien van een PCR-test die uiterlijk 48 uur voor vertrek is afgenomen. Een negatief antigeentestresultaat is niet voldoende. De uitslag van de PCR-test moet u uploaden als u de ‘Public Health Passenger Locator Card’ en immigratiekaart invult.
 • Reizigers moeten binnen 48 uur voor vertrek naar Curaçao een afspraak maken voor een antigeentest op de 3e dag na aankomst op Curaçao.
 • Het bewijs van de afspraak voor een antigeentest op de 3e dag na aankomst, samen met het testresultaat van het negatief PCR-testresultaat en de ‘Public Health Passenger Locator Card’, moet u bij aankomst op Curaçao aan de autoriteiten kunnen laten zien.
 • Informatie over uitzonderingen is te lezen op de website van de overheid van Curaçao.

Lokale maatregelen coronavirus

Voor informatie over de actuele lokale maatregelen en de nieuwe ontwikkelingen van COVID-19, kunt u terecht bij de website van de overheid van Curaçao.

Test u positief op corona tijdens uw verblijf op het eiland, houd u zich dan aan de lokale regels en richtlijnen. Wanneer u de hele isolatieperiode hebt uitgezeten, kunt u terugreizen naar Nederland. De GGD van Curaçao verstrekt geen EU-DCC- herstelbewijzen na een positieve besmetting op het eiland. U kunt een herstelbrief die u van de GGD Curaçao ontvangt ook niet omzetten in Nederland naar een EU-DCC-herstelbewijs.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Curaçao te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Curaçao

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Curaçao reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. 
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Curaçao. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Curaçao. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Geel: Let op, er zijn veiligheidsrisico’s

De veiligheidssituatie is anders dan in Nederland.

Criminaliteit

Wees alert en geef dieven geen makkelijke aanleiding. Laat geen waardevolle spullen in het zicht achter in uw appartement of in uw (huur)auto. Let ook op tijdens het bezoeken van (toeristische) locaties.

Natuurgeweld

Op Curaçao kunnen van juni tot november tropische stormen of zelfs orkanen voorkomen. Volg het reisadvies en informeer u ter plaatse over de situatie.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden op Curaçao, zie de volgende websites (informatie in het Engels):

Bent u op het eiland en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Wees alert in het verkeer op Curaçao. De kwaliteit van de wegen is niet overal goed en het kan druk zijn.

Het is verboden om met (te) veel alcohol op deel te nemen aan het verkeer.

Kijk voor meer informatie over het verkeer op Curaçao op de website van de ANWB

Naar boven

Tips van de Vertegenwoordiging

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze Vertegenwoordiging voor Curaçao.

Drugs

Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen.

Prostitutie en mensensmokkel / –handel

Let op: In Curaçao doet zich het fenomeen ‘trago-meisje’ voor. Dit is een soort gedwongen prostitutie en uitbuiting van vooral ongedocumenteerde migranten. Het aanbieden maar ook het aannemen van deze diensten is streng verboden en strafbaar.

LHTBIQ

LHBTIQ wordt over het algemeen geaccepteerd.

Openbare zeden

Topless zonnen is niet toegestaan. Het betreden van winkels en supermarkten in badkleding is -ook bij de stranden- niet toegestaan. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Curaçao en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 911 of 912 (ambulance).

Contactgegevens

In geval van nood kunt u terecht bij de Nederlandse Vertegenwoordiging in Willemstad via de consulaire dienst op lokaal nummer +5999-5281920. De Nederlandse Vertegenwoordiging verleent consulaire bijstand aan in Nederland ingeschreven Nederlanders (met Nederlands paspoort).

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven